Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Αργεντινή: Η Κίρτσνερ επιστρέφει στην πολιτική σκηνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αργεντινή: Η Κίρτσνερ επιστρέφει στην πολιτική σκηνή

Την επανεκλογή της στη θέση της Προέδρου της Αργεντινής θα διεκδικήσει η Κριστίνα Κίρτσνερ στις εκλογές του 2019, σύμφωνα με ιστορικό στέλεχος των περονιστών. Η πρώην Πρόεδρος της χώρας στοχεύει να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον αριστερό περονισμό, την Κεντροαριστερά και τη ριζοσπαστική Αριστερά προκειμένου να απομακρυνθεί από την εξουσία η σκληρή νεοφιλελεύθερη Δεξιά του Προέδρου Μαουρίτσιο Μακρί που οδήγησε εκ νέου την Αργεντινή στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ. Η υποψηφιότητα της Κίρτσνερ, που για πολλούς είχε προεξοφληθεί από τη στιγμή που ο Μακρί πήγε στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει την επικεφαλής του ΔΝΤ και να συνάψει δάνειο 50 δισ. δολαρίων, φαίνεται ότι θα προσφέρει νέα ώθηση στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη μεγάλη νίκη του αριστερού Λόπες Ομπραδόρ στο Μεξικό.

“Η πρώην Πρόεδρος θα είναι υποψήφια”, τόνισε ο γερουσιαστής Πικέτο του Κόμματος Δικαιοσύνης (Partido Justicialista) στο μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι Α24 υπογραμμίζοντας ότι “υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να οικοδομηθεί πολιτικά και που σήμερα δεν έχει ηγεσία". Ο μετριοπαθής Πικέτο, γερουσιαστής του κόμματος που ίδρυσε ο Περόν, είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Νέστορ και την Κριστίνα Κίρτσνερ και το 2017 είχε ανοίξει τις πόρτες του ιστορικού κόμματος στους γερουσιαστές πιστούς στην Κίρτσνερ. Κατά τη διάρκεια των δύο θητειών της Προέδρου, ο Πικέτο ήταν επικεφαλής των γερουσιαστών της.

Η Κίρτσνερ αναμένεται να είναι υποψήφια του κόμματός της, της Ένωσης Πολιτών - Unidad Ciudada, το οποίο μπορεί να πάρει ένα τμήμα του περονισμού. Κατά τον γερουσιαστή, τους επόμενους έξι μήνες η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει τις χειρότερες επιπτώσεις από τις περικοπές του Μακρί ενώ η αποτυχία των μέτρων θα οδηγήσει στην επιβολή νέων με πολύ πιο αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, κοινωνικά κινήματα, οι ηγέτες των μεγάλων συνδικάτων CGT και CTA, του ισχυρού συνδικάτου των οδηγών φορτηγών Sindiacato de Camioneros, προσωπικότητες από τις "Γιαγιάδες της Πλάθα Ντε Μάγιο", εκπρόσωποι του “κιρτσνερισμού”, βουλευτές και γερουσιαστές της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο γιος του Νέστορ και της Κριστίνα Κίρτσνερ, Μάξιμο Κίρτσνερ, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ “απορρίπτοντας” τη συμφωνία με την Αργεντινή και καταγγέλλοντας το νέο χρέος ως “οδυνηρό και εκδικητικό”. Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι η “συμφωνία” και οι περικοπές που επιβάλλονται δεν συζητήθηκαν και δεν ψηφίστηκαν στο κοινοβούλιο, γεγονός που επιτρέπει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωσή τους, δεδομένου ότι το άρθρο 75 του συντάγματος προβλέπει ότι μόνο η Βουλή μπορεί να συνάψει δημόσια δάνεια. Η Λαγκάρντ θα επισκεφθεί αύριο την Αργεντινή για να συμμετέχει στην τρίτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών της G20. Ο Μακρί προχώρησε χθες σε αιφνιδιαστική συνέντευξη Τύπου, για πρώτη φορά μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ, για να δηλώσει την αισιοδοξία του για την επιτυχία των μέτρων και την έξοδο από την κρίση.

ΑΡΓ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL