Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Ε.Ε.-Ιράν τα βρήκαν για τη διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε.Ε.-Ιράν τα βρήκαν για τη διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά

Το φθινόπωρο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το πακέτο οικονομικών κινήτρων που θα παρουσιάσουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στο Ιράν προκειμένου να το πείσουν να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα παρά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον και την επαενεργοποίηση των αμερικανικών κυρώσεων.

Μιλώντας μετά τη χθεσινή πρώτη υπουργική συνάντηση ανάμεσα στα εναπομείναντα μέρη της συμφωνίας του 2015 (Ιράν, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία), η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι διάβασε μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι όλες οι πλευρές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν τρόπους διάσωσης της συμφωνίας παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.

Λίγο πριν τη συνάντηση, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν - Ιβ Λεντριάν τόνισε ότι η Ευρώπη σε συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, εργάζονται για να βρουν έναν οικονομικό μηχανισμό που θα παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις. "Προσπαθούμε να το κάνουμε προτού τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις στις αρχές Αυγούστου και (πριν τεθεί σε ισχύ) το άλλο πακέτο κυρώσεων τον Νοέμβριο. Για τις αρχές Αυγούστου ο χρόνος μοιάζει λίγος, όμως προσπαθούμε να τα καταφέρουμε ώς τον Νοέμβριο" τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επεσήμανε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να αποζημιώσουν πλήρως για τις απώλειες που θα υπάρξουν με την αποχώρηση πολλών εταιρειών από το Ιράν εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, όμως προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι αν εγκαταλείψει τη συμφωνία, θα βλάψει ακόμη περισσότερο την οικονομία της.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι θα προτιμούσε η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, παρά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα γίνει μόνο αν οι εναπομείνασες πέντε δυνάμεις μπορέσουν να εγγυηθούν ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίσει οικονομική περιθωριοποίηση όταν οι αμερικανικές κυρώσεις αρχίσουν να τίθενται ξανά σε ισχύ.

Η συμφωνία ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και την Τεχεράνη είχε σκοπό την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει φύση και να επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Σε αντάλλαγμα, οι έξι δυνάμεις ήραν σταδιακά το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Οι αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες θα αρχίσουν να επανέρχονται σε ισχύ τις πρώτες μέρες του Αυγούστου στοχοθετούν τόσο το Ιράν όσο και τις ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται μαζί του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη λάβει μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν παράλληλα εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει έργα στο Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL