Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Ιταλία / Ο Ματαρέλα αναζητά υποψηφίους εκτός... Ντι Μάιο και Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ο Ματαρέλα αναζητά υποψηφίους εκτός... Ντι Μάιο και Σαλβίνι

O Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Ματαρέλα θα ξεκινήσει σήμερα τις διήμερες διαβουλεύσεις με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης αναζητώντας μια συμφωνία ανάμεσα στο Κ5Α και την Κεντροδεξιά με την πρόταση ενός υποψήφιου πρωθυπουργού εκτός των δύο μονομάχων Ντι Μάιο και Σαλβίνι, που φαίνεται να μπλοκάρουν προς το παρόν κάθε δυνατή επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Με το στιλ του παλιού χριστιανοδημοκράτη, ο Ματαρέλα φαίνεται ότι θα αναζητήσει μια “θεσμική” λύση, προτείνοντας για εντολοδόχο πρωθυπουργό την κεντροδεξιά πρόεδρο της Γερουσίας Καζελάτι ή τον πρόεδρο της Βουλής του Κ5Α Φίκο, για να αποκλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στους Ντι Μάιο και Σαλβίνι και να ανοίξει τον δρόμο σε μια άλλη υποψηφιότητα, αφού η Καζελάτι ή ο Φίκο θα έχουν στην πράξη “καεί” από τα διασταυρούμενα... βέτο.

Ο Ντι Μάιο φαίνεται ότι θέλει να διατηρήσει τον διάλογο με τη ρατσιστική Λέγκα και τον Σαλβίνι, παρόλο που μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία δεν φάνηκαν πιθανότητες για μια πρώτη συνάντηση μεταξύ τους να δουν στην πράξη τις πιθανότητες συνεργασίας τους, ενώ την ίδια στιγμή απορρίπτει την υπόθεση του “τρίτου υποψηφίου” για την πρωθυπουργία, με το ακράδαντο επιχείρημα ότι δεν τον έχουν ψηφίσει οι Ιταλοί πολίτες και “δεν τον θέλουν οι Ιταλοί”.

Η ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι δεν αποτρέπει τη συνεργασία των κομμάτων τους στο κοινοβούλιο, όπου “μοιράζονται τις πολυθρόνες, ενώ η χώρα κρέμεται από τις φιλονικίες τους”, κατήγγειλε ο νέος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Μαρτίνα μπροστά στη συμφωνία εκλογής ενός στελέχους της Λέγκας του Βορρά στη θέση του πρόεδρου της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με την ψήφο και του Κ5Α.

Η συνεργασία του Κ5Α και της Κεντροδεξιάς για τον έλεγχο των υψηλότερων αξιωμάτων της Βουλής και της Γερουσίας αποτελεί για το Δ.Κ. ακόμη ένα επιχείρημα για την ανάγκη να μείνει στην αντιπολίτευση και να μη διαπραγματευτεί τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους λαϊκιστές ή τη δεξιά. Ο Φραντσεσκίνι κατέστησε σαφές ότι μέσα στο Δ.Κ. δεν υπάρχει μια μονολιθική αντίληψη και ότι το κόμμα θα πρέπει να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του. Ο υπουργός Μεταφορών Ντελρίο απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας του Κ5Α με το Δ.Κ., ενώ λίγες ώρες πιο πριν ισχυριζόταν το αντίθετο, εκτιμώντας ότι το ΔΚ δεν μπορεί να μείνει πολύ καιρό εκτός... κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο Ορλάντο, ο υπουργός Δικαιοσύνης και εσωτερικός αντίπαλος του Ρέντζι, προειδοποίησε ότι "δεν μου αρέσει η ιδέα να κοιτάμε τρώγοντας ποπ κορν. Στη δημοκρατία κανείς δεν είναι θεατής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL