Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ο Πρόεδρος ξέρει (;) από μπίζνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ο Πρόεδρος ξέρει (;) από μπίζνες

Ήταν να μην αρχίσει στήνοντας το τείχος των δασμών γύρω από τις ΗΠΑ. Τώρα που πήρε φόρα, φαίνεται πως δεν τον σταματά κανείς. Ο Τραμπ ετοιμάζεται να χτυπήσει την Κίνα με ένα νέο πακέτο δασμών, ύψους 60 δισ. δολαρίων ετησίως (!), υλοποιώντας τις απειλές του ότι θα τιμωρήσει το Πεκίνο γι' αυτό που διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον περιγράφουν και θεωρούν ως κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας από τους Κινέζους και αφορά από το προϊόντα της βιομηχανίας του θεάματος ώς το software και τις τεχνολογικές πατέντες.

Για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος επιμένει ότι τα προστατευτικά μέτρα του θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η επιβολή των νέων δασμών είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Το πακέτο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περισσότερα από 100 προϊόντα, τα οποία, όπως υποστηρίζει ο Τραμπ, αναπτύχθηκαν από τους Κινέζους μέσω βιομηχανικής κατασκοπίας και κλοπής πατεντών από αμερικανικές εταιρείες ή που οι ίδιες οι εταιρείες αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν στην κινεζική βιομηχανία με αντάλλαγμα την πρόσβασή τους στη μαζική αγορά της Κίνας. Εάν τελικά το νέο πακέτο δασμών εφαρμοστεί, θα πρόκειται για τα σοβαρότερα και πλέον εκτεταμένα οικονομικά αντίμετρα που επιβάλλει ένας σύγχρονος Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά της Κίνας και τα οποία, εφόσον προκαλέσουν αντίποινα, ουσιαστικά θα εξαερώσουν την ειδική εμπορική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Γραφείο Απογραφών, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν πέρυσι στην Κίνα αγαθά αξίας 130,4 δισ. δολ. και εισήγαγαν τέσσερις φορές περισσότερα, με αποτέλεσμα το αμερικανο-κινεζικό εμπορικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 375,2 δισ. δολάρια

Έχουν ήδη εκφραστεί πολλές και σοβαρές αντιρρήσεις από ειδικούς και άμεσα ενδιαφερόμενους για τις απώτερες συνέπειες της πολιτικής αυτής του Τραμπ, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που την εγκρίνουν και αποδίδουν τα εύσημα στον Πρόεδρο. “Είναι μια σαφής ένδειξη ότι είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει πως θα υπάρξουν συνέπειες για παραβιάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλες πρακτικές αντίθετες προς τον ανταγωνισμό που προέρχονται από την Κίνα”, δήλωσε σχετικά ο Σκοτ Πολ, πρόεδρος της “Συμμαχίας για την Αμερικανική Βιομηχανία”. “Δεν είναι ο πρώτος Πρόεδρος που υπόσχεται ότι θα κάνει κάτι με την Κίνα, αλλά αν εφαρμόσει τους δασμούς αυτούς, θα είναι ο πρώτος που θα εξασφαλίσει ότι οι παραβιάσεις έχουν συνέπειες. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για τους Αμερικανούς εργαζόμενους”, τόνισε ο Πολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL