Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Νέα σελίδα για την Κορσική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα σελίδα για την Κορσική

Η υπόθεση της Κορσικής εισέρχεται σε μια νέα φάση με το δίδυμο Ταλαμονί (ορκίστηκε ξανά πρόεδρος της Βουλής) και Σιμεονί - του δεύτερου επικεφαλής του τοπικού κόμματος που κέρδισε, όπως άλλωστε αναμενόταν, με μεγάλη διαφορά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στο νησί. Ο εθνικιστικός συνασπισμός υπό τους Ταλαμονί και Σιμεονί βγήκε πολύ ενισχυμένος από τις κάλπες (σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Προεδρικού), προκαλώντας πονοκεφάλους στο Παρίσι. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί πιέσεις εκ μέρους των αυτονομιστών και των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, τους οποίους εκφράζει το δίδυμο.

Ο Σιμεονί θεωρείται περισσότερο "μετρημένος" από τον Ταλαμονί, καθώς τάσσεται μόνο υπέρ της
αυτονομίας, ενώ ο δεύτερος δεν χάνει ευκαιρία να ζητήσει την ανεξαρτησία του νησιού, στο τέλος μιας διαδικασίας, μακράς μεν, αναπότρεπτης δε, από τη στιγμή που έχει τη στήριξη των κατοίκων του νησιού. Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το δίδυμο απέσπασε πάνω από 45% των ψήφων -"ένα δημοκρατικό κύμα", όπως τόνισε ο Ζιλ Σιμεονί-, αφήνοντας πίσω μια διχασμένη Δεξιά (14.97% και 12,77%), αλλά και το κίνημα του Προέδρου Μακρόν, με 11,26%, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για την Αριστερά (κάτω από το όριο του 6%) ή το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (λίγο πάνω από 3%).

Και μπορεί οι δύο εκπρόσωποι του εθνικισμού του νησιού να μην είναι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι οι σχέσεις με το Παρίσι θα δοκιμαστούν. Επισήμως φυσικά δεν τίθεται θέμα για άμεση ανεξαρτητοποίηση αλλά για μια διαδικασία, "μακροχρόνια", που θα έχει αυτή την κατάληξη - κατά τους εθνικιστές.... Στο πλαίσιο αυτό, το δίδυμο, που το ενώνει πλέον μια μεγάλη νίκη, δηλώνει ότι θέλει να διαπραγματευθεί "ένα καθεστώς ενεργούς αυτονομίας και πλήρους δικαιοδοσίας" με την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή τον πρόεδρο Μακρόν. Δεν είναι άσχετο έτσι το γεγονός ότι ζήτησαν από το Παρίσι "την άμεση έναρξη των συζητήσεων", στην κατεύθυνση αυτή.

Προς το παρόν πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, αποφεύγοντας μάλιστα να τοποθετηθεί και για το αποτέλεσμα των εκλογών. Πάντως, στα τέλη Οκτωβρίου, ο Κολόμπ διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ μιας "αυτονομίας της Κορσικής εντός της Γαλλικής Δημοκρατίας". Ωστόσο η δήλωση αυτή δεν μπορεί να αποκρύψει ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Εδώ και πολλές εβδομάδες ο Ζιλ Σιμεονί ασκεί κριτική στη στάση της κυβέρνησης έναντι των διεκδικήσεων των Κορσικανών, θεωρώντας ότι αυτή βρίσκεται πιο πίσω και από εκείνη του Ολάντ. "Επί προεδρίας Ολάντ υπήρχε μεν πολιτικό μπλοκάρισμα του αιτήματός μας για αυτονομία αλλά είχαμε εποικοδομητικό διάλογο για τεχνικές πλευρές, όπως τον νόμο για τα όρη ή τον φόρο κληρονομιάς των περιουσιών", έλεγε στις αρχές Οκτωβρίου, πέρσι, ο Σιμεονί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "με τον Μακρόν δεν γίνεται ούτε αυτό".

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η συζήτηση περί του καθεστώτος της Κορσικής έχει ανοίξει: θα πρόκειται περί διευρυμένης αυτονομίας, στη βάση του ιταλικού μοντέλου; Η Κορσική έχει ήδη ένα ιδιαίτερο καθεστώς - καθεστώς ιδιαίτερης πολιτικής ευθύνης καθώς η τοπική Βουλή μπορεί να ψηφίσει πρόταση μομφής έναντι της τοπικής κυβέρνησης, κάτι που ναι μεν δεν ισχύει για άλλες περιοχές, ωστόσο φαίνεται ότι δεν καλύπτει τον πλειοψηφικό συνασπισμό. Μια βραδυφλεγής βόμβα στην ατζέντα Μακρόν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL