Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Οι μαζικές διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία / Ηλεκτροπληξία από τον νεοφιλελευθερισμό ο Μπορίσοφ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μαζικές διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία / Ηλεκτροπληξία από τον νεοφιλελευθερισμό ο Μπορίσοφ...

Με τριαντάφυλλα "έραιναν" πριν από λίγο μόλις καιρό οι διάφοροι διεθνείς οικονομικοί νεοφιλελεύθεροι "φορείς" και ινστρούχτορες τον πρωθυπουργό της γειτονικής Βουλγαρίας, θεωρώντας ότι εφαρμόζει την ακραία συνταγή λιτότητας "επιτυχημένα". Ο ίδιος ο πρώην μπράβος της νύχτας και εκλεκτός των μεγαλοτζογαδόρων του νεοφιλελευθερισμού, που "κυκλοφορεί" μέρα-νύχτα παντού τα τελευταία χρόνια, ξέχασε ότι τα τριαντάφυλλα έχουν και... αγκάθια, παρ' ότι καταγόμενος από τη χώρα των... ρόδων!

Τα "αγκάθια" για τον Μπορίσοφ και την παρέα του ήταν πάρα πολλά και κυρίως ήταν οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε περισσότερες από τριάντα (ναι, τριάντα) πόλεις της Βουλγαρίας, που κυριολεκτικά προκάλεσαν μπλακ άουτ στην κυβερνητική εξουσία! Οι γείτονές μας ξέσπασαν οργισμένα και δικαιολογημένα όταν κατάλαβαν ότι τους γδέρνουν συστηματικά και τώρα με τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Και να σκεφτείτε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στη Βουλγαρία δεν άφησαν τίποτα όρθιο και φυσικά δεν έμεινε ούτε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Όλος ο τομέας ηλεκτροδότησης εκχωρήθηκε σε ιδιώτες (ξένους) στο όνομα του ανταγωνισμού και χαμηλών τιμών (ωραίο!) και τώρα οι εταιρείες τούς άλλαξαν κυριολεκτικά τα φώτα! (οι εταιρείες είναι δύο τσέχικες και μία αυστριακή).

Βλέπετε, ο Μπορίσοφ (και άλλοι πριν απ' αυτόν), εφαρμόζοντας όσα ζήτησαν ευρωνεοφιλελεύθεροι του ΔΝΤ, "πέτυχαν" τους αριθμητικούς στόχους και... ισοπέδωσαν, ξεχαρβάλωσαν όλη την κοινωνία! Αν κοιτάξει κανείς τις "επιδόσεις" της Βουλγαρίας, τύφλα να 'χουν οι άλλοι "μαθητές" της Μέρκελ και των ευρω-γερακιών. Έλλειμμα για το 2012 περίπου 1,5%! Δημόσιο χρέος περίπου 20% (όχι, δεν κάνουμε λάθος, είναι περίπου 20% του ΑΕΠ)! Θα έλεγε κανείς ότι όλα εκεί "δούλεψαν". Όλα εκτός της αντοχής των ανθρώπων, που μέσα σε λίγες μέρες ανάγκασαν πρώτα τον Μπορίσοφ να "θυσιάσει" τον υπουργό του επί των Οικονομικών και αμέσως μετά να "θυσιάσει" όλη την κυβέρνηση παραιτούμενος, ώστε τουλάχιστον να "ξαναμαζέψει" δυνάμεις (πώς, αλήθεια;) εν όψει των εκλογών, που κανονικά θα ήταν αρχές Ιουλίου και τώρα θα επισπευσθούν. Αν ο εκλογικός αιφνιδιασμός είναι αρκετός για να αντέξει ο Μπορίσοφ, θα το δούμε, το βέβαιο όμως είναι ότι άλλη μια φορά μια κυβέρνηση που υπηρέτησε την ακραία λιτότητα υπέκυψε στις "επιτυχίες" της!

Ας τα βλέπει αυτά και η δική μας κυβέρνηση - τρόικα εσωτερικού, που ομνύει στις περικοπές και περιμένει "θαύματα" μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου!

Σε πολλά διεθνή μέσα και έντυπα η πτώση της κυβέρνησης του δεξιού Μπορίσοφ και οι αιτίες της λίγο έως ελάχιστα προσβλήθηκαν, προφανώς γιατί είναι... η πιο φτωχή χώρα και δεν "βολεύει" το θέμα τις κυρίαρχες εκπομπές συνταγών. Είναι όμως προφανής ο αιφνιδιασμός πολλών ευρωπαϊκών κυρίαρχων κύκλων μπροστά στην έκταση, την ένταση και τα αποτελέσματα της λαϊκής οργής (και) στη Βουλγαρία. Τα γεγονότα στη γείτονα μάς δείχνουν ότι οι κοινωνίες αντιστέκονται και ότι οι δρόμοι της πολιτικής ανατροπής των ακραίων νεοφιλελεύθερων συνταγών δεν φράσσονται ούτε από δημαγωγίες ούτε από αυταρχισμούς. Ο αγώνας συνεχίζεται...

*Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν:

Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας

Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL