Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Η Ουγγαρία στα νύχια της Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ουγγαρία στα νύχια της Ακροδεξιάς

Τι σχέση έχει η Ελλάδα με την Ουγγαρία; Όχι μεγάλη. Κι όμως, ο νικητής των εκλογών στη Βουδαπέστη, ο απερχόμενος και επόμενος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, πούλησε προεκλογικά ως μέγιστη επιτυχία του το ότι γλίτωσε την Ουγγαρία από μια κρίση «ελληνικών διαστάσεων».Από την Ελλάδα -και όχι μόνο- μοιάζει να διδάχτηκε ο δεξιός Όρμπαν και τα μαγειρέματα του εκλογικού νόμου, ο οποίος του επιτρέπει με το 45% των ψήφων που έλαβε την Κυριακή να κυβερνήσει την επόμενη τετραετία με μια χορταστική πλειοψηφία δύο τρίτων. Ενδεχομένως και με ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό από αυτόν που επέδειξε την προηγούμενη τετραετία.

Ωστόσο, η πιο επικίνδυνη ομοιότητα μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας είναι η... ποιότητα της Ακροδεξιάς, ευτυχώς πάντως όχι η... ποσότητα. Το ουγγρικό ακροδεξιό κόμμα Jobbik, τόσο εξτρεμιστικό ώστε να μην θέλουν να συνεργαστούν μαζί του οι... κυριλέ ακροδεξιοί της Μαρίν Λεπέν και του Γκέερτ Βίλντερς -όπως δεν θέλουν να συνεργαστούν και με τη Χρυσή Αυγή- το ψήφισε την Κυριακή ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους.

Οι φασίστες του Jobbik (ελληνιστί, «οι καλύτεροι») αυτή τη φορά έκαναν μια διπλή καμπάνια. Αφενός υποσχέθηκαν στους Ούγγρους ότι θα τους... σώσουν από τους Εβραίους και τους Τσιγγάνους. Αφετέρου εμφανίστηκαν ως η μοναδική «καθαρή» δύναμη, που αναδεικνύει τα σκάνδαλα διαφθοράς και νεποτισμού της δεξιάς παρέας του Όρμπαν. Καθώς, μάλιστα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο προσκείμενος στον Όρμπαν Τύπος ήταν γεμάτος με όψιμες αποκαλύψεις για τα -πραγματικά- σκάνδαλα των Ούγγρων Σοσιαλιστών όταν ήταν κυβέρνηση, το Jobbik κατάφερε να μαζέψει όλες τις ψήφους διαμαρτυρίας για το «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Οι επιδόσεις του Jobbik την Κυριακή -20,54% και πέντε μονάδες περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές - ήταν ακόμη καλύτερες και από αυτές του ακροδεξιού FPO της Αυστρίας πέρσι το φθινόπωρο. Και ο αρχηγός των Ούγγρων ακροδεξιών Γκάμπορ Βόνα βγήκε έμπλεος εθνικής υπερηφάνειας να δηλώνει ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουν όλοι, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ότι το Jobbik είναι το πιο ισχυρό ριζοσπαστικό εθνικιστικό κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακόμη πιο περήφανος, πάντως, εμφανίστηκε το βράδυ των εκλογών ο πανίσχυρος Όρμπαν: «Η ψηφοφορία απέδειξε ότι η Ουγγαρία είναι το πιο ενωμένο έθνος στην Ευρώπη» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL