Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Διεθνής Τύπος Σε περιδίνηση σκανδάλων η τουρκική κυβέρνηση / Η διαφθορά "πνίγει" τον Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Τύπος Σε περιδίνηση σκανδάλων η τουρκική κυβέρνηση / Η διαφθορά "πνίγει" τον Ερντογάν

Γράφει ο Δημήτρης Στούμπος

Στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση βυθίζεται η σημερινή τουρκική κυβέρνηση στα σχεδόν δώδεκα χρόνια που εξουσιάζει αδιαλείπτως τη γειτονική μας χώρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ερντογάν, που έχει φιλοτεχνήσει επί μακρόν το προφίλ του στην καταπολέμηση της διαφθοράς, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του κυκλώνα των συλλήψεων των γυιών των υπουργών του που γέμιζαν τις τσέπες τους μίζες! Δεν είναι μόνο οι υπουργικοί γυιοί που αμαύρωσαν το κυβερνητικό προφίλ αλλά και δεκάδες άλλα στελέχη (ανάμεσά τους δήμαρχοι, τραπεζίτες και κεντρικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος) που ενέχονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των χρόνων του Ερντογάν ή, όπως είπε βουλευτής της αντιπολίτευσης "το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλης της ιστορίας της χώρας"!

Στις έρευνες ξεχωρίζει εισαγγελέας που είχε γίνει γνωστός με τις δίκες των επίδοξων πραξικοπηματιών (Εργκενεκόν, βαριοπούλα) και η "απάντηση" της κυβέρνησης με τον αποκεφαλισμό κορυφαίων στελεχών της αστυνομίας δείχνει τουλάχιστον "εκνευρισμό" και εξουσιαστική ασυδοσία. Από καιρό άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν κατηγορείται από πολλούς για επίδειξη συγκεντρωτισμού, υπερεξουσιών και αυταρχισμού.

Δεν πέρασαν πολλοί μήνες από την αιματηρή επίδειξη πυγμής απέναντι στους διαδηλωτές στο Πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, που άφησε βαρύ στίγμα στην κυβέρνηση.

Ο πολιτικός σεισμός που συγκλονίζει τώρα την κυβέρνηση σηματοδοτεί την αρχή μεγάλων ρωγμών εντός του κυβερνητικού κόμματος και θα βαρύνει εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών αλλά και των προεδρικών εκλογών που ακολουθούν το φθινόπωρο (για πρώτη φορά θα γίνουν εκλογές άμεσα από τον λαό και ο Ερντογάν είναι "έτοιμος").

Όταν ο Ερντογάν καταγγέλλει τώρα ότι "μια βρόμικη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη" και ότι θα αποκρούσει τη "συνωμοσία", μάλλον δεν γίνεται πιστευτός, παρά μόνο στον πολύ στενό κύκλο οπαδών του.

Αν τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας για συνωμοσία, "φωτογραφίζει" το δίκτυο υποστηρικτών τού γνωστού ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τότε πρόκειται για το "διαζύγιο" δύο στενών ώς τώρα συνεργατών, συμμάχων. Το "διαζύγιο" άρχισε να εκδηλώνεται με τις επικρίσεις του Γκιουλέν κατά του Ερντογάν για την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ. Ο προχωρημένης ηλικίας πλέον Γκιουλέν (που ζει δεκαετίες τώρα στις ΗΠΑ) βάδισε χέρι - χέρι με τον Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετώπισαν μαζί και "γονάτισαν" τους κεμαλιστές, ισχυροποίησαν από κοινού το ευρύ, μετριοπαθές ισλαμικό ρεύμα στη γείτονα.

Τώρα ο "γάμος" διαλύεται ίσως (και) γιατί ο Ερντογάν αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία, φροντιστήρια του Γκιουλέν μέσα από τα οποία το κίνημα του Γκιουλέν "ανανέωνε" το κίνημά του, δυνάμωνε την επίδρασή του στις νεότερες γενιές.

Οι "ενδοοικογενειακές" αντιπαλότητες στο κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ δεν κρύβονται πλέον και οι εσωκομματικές "ισορροπίες" παίρνουν έναν κακοτράχαλο δρόμο με τους γκρεμούς "δίπλα" συνεχώς. Δεν κρύβονται, ας πούμε, οι "αποστάσεις" του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αριντς όταν δηλώνει ότι "οι έρευνες θα προχωρήσουν", ενώ ο... πρωθυπουργός μίλαγε για "συνωμοσία"!

Κάποτε στην Ελλάδα έγιναν διάσημα τα κουτιά πάμπερς, τώρα στη γείτονα έχουν πέραση τα... κουτιά παπουτσιών!

Η αναμέτρηση των αντιπάλων εντός του ΑΚΡ μόλις "άρχισε" και οι σεισμικές δονήσεις θα πάνε μακριά. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν το σκάνδαλο θα ζημιώσει τον Ερντογάν και θα προκαλέσει πολιτικές ανακατατάξεις.

Ένα είναι βέβαιο, ότι η γιγάντωση της διαφθοράς είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Ερντογάν και ίσως σημαδέψει τον "κατήφορό" της...

* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν: Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας

Για παρατηρήσεις, σχόλια απευθυνθείτε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL