Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Προβάδισμα Ζάεφ για τις εκλογές της Τετάρτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβάδισμα Ζάεφ για τις εκλογές της Τετάρτης

Οι σοσιαλδημοκράτες του SDSM του Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στα 15 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις αυριανές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπου 1,8 εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν 120 βουλευτές και να αποφασίσουν, μεσούσης της πανδημίας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την προοπτική της ένταξης της χώρας τους στην Ε.Ε.

Συνεργασία ή εθνικισμός;

Με πιο απλά λόγια, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο κλίμα συνεργασίας με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τις άλλες γειτονικές χώρες ή να ακολουθήσουν τα αχαρτογράφητα νερά της εθνικιστικής ρητορικής του δεξιού VMRO - DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που στρέφεται κατά της «συνθηκολόγησης» της Συμφωνίας των Πρεσπών και ζητάει πότε τον σεβασμό και πότε τη... διόρθωσή της.

Ο Μίτσκοσκι φαίνεται ότι είναι ακόμη στενά δεμένος με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, γιατί, παρ’ όλο που αναγνώρισε την «πραγματικότητα» της Συμφωνίας των Πρεσπών, απέφυγε να αναφερθεί στη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος της χώρας εάν εκλεγεί πρωθυπουργός. Μόνο ένας στους τρεις πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δηλώνει κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι προεκλογικοί σχεδιασμοί

Το εάν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του SDSM Όλιβερ Σπάσοφσκι θα παραδώσει ξανά τα ηνία στον Ζάεφ θα εξαρτηθεί από τα αλβανικά κόμματα, με τον Ζάεφ σ’ αυτό το σημείο να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει τη συνεργασία του με τα αλβανικά κόμματα που θα μπορούν να του χαρίσουν την πλειοψηφία, όπως το κεντροδεξιό Κίνημα BESA και τη συντηρητική φιλοευρωπαϊκή Συμμαχία για τους Αλβανούς του Ζιγιάντ Σελά, που έχει τη στήριξη της Αυτοδιάθεσης του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, ενώ το συγκυβερνών μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα και παντός καιρού συντηρητική φιλοευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι, που απαιτεί έναν Αλβανό πρωθυπουργό για τη Βόρεια Μακεδονία, τον Νασέρ Ζιμπέρι, φαίνεται ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση σχεδόν μετά από 18 χρόνια. Ο κυβερνητικός συνασπισμός Μπορούμε, που περιλαμβάνει το αλβανικό BESA, φαίνεται ότι προηγείται από τον συνασπισμού του VMRO DPMNE Ανανέωση για τη Μακεδονία.

Ανησυχία από τον κορωνοϊό

Η διασπορά του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας και φόβου για περίπου το 16% του εκλογικού σώματος, ενώ η προεκλογική εκστρατεία έχει μεταφερθεί εδώ και καιρό από τους δρόμους στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, όπου η σκανδαλολογία για το lockdown έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι εκλογές ξεκίνησαν χθες, οπότε ψήφισαν τα κρούσματα του κορωνοϊού. Σήμερα θα ψηφίσουν οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και οι φυλακισμένοι, ενώ αύριο θα ψηφίσει στην πράξη το εκλογικό σώμα με βάση τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων της χώρας.

Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ της νίκης του Ζ. Ζάεφ και των δυνάμεων που τον στηρίζουν, ενώ από την πλευρά της η δεξιά ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ό,τι μπορούσε για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ζάεφ αφήνοντας μετέωρες ορισμένες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως το θέμα της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό και την αποφυγή της σύγκλισης των Επιτροπών για να προωθήσουν στα ζητήματα εφαρμογής της συμφωνίας.

Στο πλευρό του Ζ. Ζάεφ ο Αλ. Τσίπρας

Ο Αλ. Τρίπρας, χρησιμοποιώντας τους στίχους του ποιητή Βλαντίμιρ Μαρτινόφσκι, έστειλε μήνυμα στήριξης στον Ζ. Ζάεφ προκαλώντας αίσθηση στους πολίτες της γειτονικής χώρας και τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας ξεκινώντας από τη Σοφία Βούλτεψη. Όπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, «πριν από δυόμισι χρόνια συνάντησα τον Ζόραν Ζάεφ. Αναγνώρισα σ’ αυτόν αυτό που πολλοί άλλοι ηγέτες είχαν: ότι δεν μιλούσε για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον. Δεν μιλούσε για προβλήματα, αλλά για λύσεις... Τρία χρόνια δεν είναι αρκετά για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μιας χώρας. Αλλά όπως ο Ζόραν Ζάεφ, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ και οι σοσιαλδημοκράτες απέδειξαν, είναι αρκετά για να αλλάξουν τη μοίρα της για πάντα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σ’ αυτό το νέο κεφάλαιο της Ιστορίας και μπορεί να γίνει μόνο κάτω από την ηγεσία ενός προοδευτικού και γενναίου ηγέτη όπως ο Ζόραν Ζάεφ. Πριν από πολλά χρόνια, ο μεγάλος ποιητής σας Μπλάζε Κονέσκι έγραψε: ‘Ο πόνος μέσα μου φωνάζει ότι γεννήθηκα σε μια αναγκεμένη φυλή, σπορέας άγονων σπόρων’. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακούω ένα διαφορετικό ποίημα ελπίδας από έναν ποιητή της νέας γενιάς της Βόρειας Μακεδονίας, τον Βλαντίμιρ Μαρτινόφσκι. Ο Βλαντίμιρ Μαρτινόφσκι λέει: ‘Αγοράστε δυο αγάπες ειρήνης και σπόρους για να ξαναφυτρώσει ο χαμένος χρόνος’. Έτσι λέω μαζί μ αυτή τη νέα γενιά: στις 15 Ιουλίου αγοράστε δυο αγάπες ειρήνης και σπόρους για να ξαναφυτρώσει ο χαμένος χρόνος».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL