Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Η χαλάρωση των μέτρων έφερε έξαρση της πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η χαλάρωση των μέτρων έφερε έξαρση της πανδημίας

Τον εφησυχασμό που επικρατεί τις τελευταίες μέρες σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19 ήρθαν να διαλύσουν χθες τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δείχνουν ότι η διάδοση του κορωνοϊού επιταχύνεται αντί να περιορίζεται: τα νέα κρούσματα που καταγράφονται σε ένα 24ωρο έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 183.000, οι νεκροί τις 470.000, ενώ σε όλο τον πλανήτη έχουν πια μολυνθεί σχεδόν εννέα εκατομμύρια άτομα.

Για τον ΠΟΥ όμως το χειρότερο δεν είναι ο ίδιος ο εφησυχασμός αλλά η έλλειψη διεθνούς συντονισμού για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης. “Ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα εθνική ενότητα και διεθνή αλληλεγγύη... Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι ο ίδιος ο ιός, είναι η έλλειψη διεθνούς αλληλεγγύης και παγκόσμιας ηγεσίας”, τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

Φόβοι για τις διεθνείς μετακινήσεις

Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων φέρνει νέα έξαρση κρουσμάτων, με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει τι θα συμβεί τελικά όταν απελευθερωθούν ακόμη περισσότερο οι διεθνείς μετακινήσεις. Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν χθες για πρώτη φορά πως η χώρα βρίσκεται στο μέσο ενός “δεύτερου κύματος” της πανδημίας, που επικεντρώνεται γύρω από την πρωτεύουσά της.

Στο τέλος Φεβρουαρίου, η Νότια Κορέα ανέφερε περισσότερα από 900 κρούσματα την ημέρα, κατά το πρώτο ευρύ ξέσπασμα του κορωνοϊού έξω από την Κίνα. Η εντατική εκστρατεία ιχνηλάτησης και διαγνωστικών τεστ μείωσε τους αριθμούς σε μονοψήφιους στα τέλη Απριλίου.

Όμως, ακριβώς την ώρα που η χώρα ανακοίνωνε, στις αρχές Μαΐου, πως θα χαλαρώσει τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν, εν μέρει εξαιτίας μολύνσεων μεταξύ νέων ανθρώπων που επισκέφθηκαν νυχτερινά κέντρα και μπαρ στη Σεούλ κατά το εορταστικό σαββατοκύριακο.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σημειωνόταν, την ίδια ώρα, στην Ινδία, όπου 400 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Reuters. Τα 15.000 νέα κρούσματα έφεραν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις 425.000, με αποτέλεσμα η Ινδία να βρίσκεται σήμερα μόνο πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία όσον αφορά τον συνολικό αριθμό.

Αύξηση κρουσμάτων και στην Ευρώπη

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται, βέβαια, και στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού αυξήθηκε την Κυριακή στο 2,88 από 1,79 που ήταν το Σάββατο, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τη δημόσια υγεία.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής ή "R" του 2,88 σημαίνει ότι στα 100 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, άλλοι 288 θα προσβληθούν. Για να περιοριστεί η επιδημία απαιτείται ένα ποσοστό κάτω από το 1.

Οι αρχές έσπευσαν να αποδώσουν το φαινόμενο στα ελλιπή μέτρα προστασίας που παρατηρήθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της χώρας. Ο υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χέιλ δήλωσε ότι μια ολόκληρη περιφέρεια της χώρας -Βόρειος Ρήνος - Βεστφαλία- “κρατείται όμηρος” εξαιτίας της αδυναμίας της εταιρείας Tönnies να εφαρμόσει αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους εργαζόμενους. Περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι της βιομηχανίας μολύνθηκαν από την Covid-19, οι περισσότεροι μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην Covid-19 το προηγούμενο 24ωρο στη Γερμανία, όπου επιβεβαιώθηκαν 537 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φτάνει τους 8.885 νεκρούς επί συνόλου 190.359 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στη Γαλλία, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 αυξήθηκε κατά επτά στη Γαλλία το προηγούμενο 24ωρο, φτάνοντας τους 29.640, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το γαλλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας το βράδυ της Κυριακής. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 284, στα 160.377.

Βήματα για την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων έγιναν και στη Βουλγαρία, όπου η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους πολίτες της να φορούν και πάλι προστατευτικές μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους αφού η χώρα κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων.

Στο επίκεντρο Βόρεια και Νότια Αμερική

Στη Βόρεια και Νότια Αμερική κανείς δεν μπορεί, βέβαια, να μιλά για “δεύτερο κύμα” καθώς η περιοχή δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το πρώτο. Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον κόσμο, οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τις 120.000 και οι μολυσμένοι από την Covid-19 αγγίζουν τα 2,3 εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τις τελευταίες 24ωρες σημειώθηκαν άλλοι 305 θάνατοι, κάτι που σημαίνει ότι για ενδέκατη συναπτή ημέρα ο ημερήσιος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έμεινε κάτω από τους 1.000 νεκρούς.

Στη Βραζιλία, τη χώρα όπου σημειώνονται τα περισσότερα νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τις 50.000, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Η καμπύλη των μολύνσεων βρίσκεται σε άνοδο και ο Πρόεδρος της Αργεντινής αποφάσισε να περιορίσει τις δραστηριότητές του για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προσβληθεί, κατόπιν σύστασης γιατρών.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.044 ακόμη θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 5.343 κρούσματα μόλυνσης. Όπως όμως και σε πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος, με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες των υπηρεσιών Υγείας να προχωρήσουν σε διαγνωστικά τεστ σε ευρεία κλίμακα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL