Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
«D-Day» για τον ευρωπαϊκό τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«D-Day» για τον ευρωπαϊκό τουρισμό

Την ανάγκη μιας νέας ευρωπαϊκής «D-Day» (ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία) επικαλέστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο εκφράζοντας με τον καλύτερο ίσως τρόπο την κοινή πρόταση των προέδρων των δύο μεγαλύτερων εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταυτόχρονο άνοιγμα χωρίς περιορισμούς των συνόρων της Ε.Ε. στις 15 Ιουνίου, ενώ λίγο αργότερα από τη Μαδρίτη έφθασε το μήνυμα στήριξης της πρωτοβουλίας.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν και ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυναν σήμερα έκκληση για το άνοιγμα το συντομότερο δυνατόν των συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

«Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εργαστούν υπέρ της άμεσης αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στη ζώνη Σένγκεν μόλις θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Το κλείσιμο των γαλλογερμανικών συνόρων έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη μεθοριακή περιοχή, και επηρεάζουν κυρίως την αντίληψη των γαλλογερμανικών σχέσεων» υπογράμμισαν, ζητώντας «άμεση δράση», οι πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων δύο ημέρες πριν από την κοινή συνεδρίασή τους.

Ο Ντι Μάιο πάντως έκλεψε την παράσταση δεύτερη φορά λέγοντας ορισμένες πικρές αλήθειες.

«Ελπίζω οι Ιταλοί να μπορέσουν να πάνε διακοπές στη χώρα μας, αλλά χρειαζόμαστε τον ξένο τουρισμό, και ιδίως τον γερμανικό, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Στις 15 Ιουνίου προσπαθούμε να ξανανοίξουμε όλοι μαζί. Είναι η ημέρα κατά την οποία θα ξανανοίξει τις πύλες της και η Γερμανία. Θα είναι κάπως σαν ένα νέο ευρωπαϊκό ‘D-Day’» τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ καθιστώντας σαφές ότι όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα ελπίζοντας στην άφιξη ξένων τουριστών όταν προσπαθούν να κρατήσουν τους δικούς τους στις χώρες τους.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ ακολούθησε το παράδειγμα του Ιταλού ομολόγου της και κάλεσε τους κοινοτικούς εταίρους να θεσπίσουν κοινούς κανόνες για το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση της ελευθερίας των ταξιδιών στη ζώνη της Σένγκεν».

Σύμφωνα με το «Focus» η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στις 15 Ιουνίου για τους πολίτες των χωρών της Ε.Ε., της Βρετανίας, της Ισλανδίας, του Λίχτενσταϊν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10,7% του ΑΕΠ της Γερμανίας, που δέχθηκε πέρσι 39 εκατομμύρια τουρίστες που άφησαν 40 δισ., στη Βρετανία αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ με 38,9 εκατ. τουρίστες και έσοδα 29 δισ. ευρώ, στην Ιταλία το 13% του ΑΕΠ με 63 εκατ. τουρίστες και έσοδα 44,3 δισ., στην Ισπανία το 12,3% του ΑΕΠ με 83,7 εκατ. τουρίστες και έσοδα 92 δισ., στην Πορτογαλία το 16% του ΑΕΠ με 27 εκατ. τουρίστες και έσοδα 18,4%.

Στη Γαλλία οι τουρίστες έφθασαν στα 90 εκατ., γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο Μακρόν να στηρίξει μέχρι στιγμή τον τουριστικό τομέα της χώρας με 20 δισ. και να ζητάει από τους Γάλλους να κάνουν διακοπές στην χώρα τους. Η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε ακόμη παραπέρα προσφέροντας έως 500 ευρώ σε κάθε οικογένεια που θα προτιμήσει τον εσωτερικό τουρισμό.

Η Ευρώπη προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων στις 15 Ιούνιου, όταν ο τουριστικός τομέας θα πρέπει να συγκρουστεί με τη σκληρή πραγματικότητα της κατάρρευσης των διηπειρωτικών κρατήσεων, την ανυπαρξία του τουριστικού κύματος των ηλικιωμένων και έναν στρατό ανέργων και εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς που θα αργήσουν αρκετό καιρό να κάνουν διακοπές σε τρίτες χώρες, ενώ ήδη σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου αυξάνονται δραματικά οι ουρές στις δομές αλληλεγγύης και τις κοινωνικές υπηρεσίες για την αναζήτηση τροφής.

Ακόμη χειρότερα το άνοιγμα των συνόρων μπορεί να συμπέσει μερικές εβδομάδες αργότερα με τις δυσοίωνες προβλέψεις για την εμφάνιση του δευτέρου κύματος του κορωνοϊού όχι το μακρινό φθινόπωρο, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις πολλών ερευνητών του ιατρικού και νοσηλευτικού τομέα, θα μιλάμε για μια άλλη πραγματικότητα, όπου τα περισσότερα από τα 50 δισ. που έχουν ανακοινώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τον τουριστικό τομέα τους δεν θα φτάνουν για να καλύψουν το τεράστιο κόστος στην οικονομία και την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL