Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Νέα χαλάρωση μέτρων σε Ευρώπη μετά φόβου... ιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα χαλάρωση μέτρων σε Ευρώπη μετά φόβου... ιού

Στην Ιταλία η κυβέρνηση αναζητεί έναν στρατό εξήντα χιλιάδων εθελοντών για να βοηθήσουν στην τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας σε δρόμους, εστιατόρια και παραλίες, ενώ στη Δανία οι αστυνομικοί των συνόρων μετατρέπονται σε «σεξουαλικούς δικαστές» που κρίνουν εάν ένα άτομο διατηρεί εξάμηνη σεξουαλική σχέση με άλλο για να μπορεί να περάσει τον... ορρό αληθείας και να περάσει τα σύνορα για να βρει τον ερωτικό σύντροφό του.

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων γίνεται με άξονα την πορεία των θυμάτων, των κρουσμάτων και την επάρκεια του νοσηλευτικού συστήματος, ενώ σε αρκετές πραγματοποιείται σε περιφερειακή βάση, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Στην Ιταλία η μερική χαλάρωση των μέτρων το τελευταίο Σαββατοκύριακο και η περαιτέρω χαλάρωση χθες σε ορισμένες Περιφέρειες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της διασποράς, μετά την πολιορκία των παραλιών, των ορεινών θερέτρων και των κέντρων των ιστορικών πόλεων από εκατομμύρια πολίτες. Δεν έλειψαν και οι καταγγελίες ότι με το τέλος του lockdown επέστρεψαν σε πολλές πόλεις και οι παραδοσιακοί σωροί και οι σακούλες σκουπιδιών.

Στην Ισπανία στη Φάση 1 μπήκαν η Περιφέρεια της Μαδρίτης, ένα μεγάλο τμήμα της Καταλωνίας με τη Βαρκελώνη, η Καστίλη, η Λεόν και η Βαλένθια, που αφορούν περίπου 25 από τα 45 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας, ενώ στη Φάση 2 μπήκαν άλλες έξι μικρότερες Περιφέρειες. Οι πολίτες που βρίσκονται στη Φάση 1 έχουν από χθες το προνόμιο να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους στην ίδια Περιφέρεια, να επισκεφτούν τις εξοχικές κατοικίες τους και να συναντηθούν σε ομάδες των 10 ατόμων στις αυλές, τους κήπους, τα μπαλκόνια και τους υπαίθριους χώρους των μπαρ και των εστιατορίων. Τα ξενοδοχεία λειτουργούν από χθες στο 100% της πληρότητας, κρατώντας κλειστούς όλους τους κοινόχρηστους χώρους τους, από τις αίθουσες συνεδριάσεων έως τους χώρους εστίασης. Στις Περιφέρειες στη Φάση 2 επαναλειτούργησαν οι οργανωμένες παραλίες και οι πισίνες, τηρουμένων των αποστάσεων, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα στο 30% της πληρότητάς τους και με υποχρεωτικές κρατήσεις, η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και η συνάθροιση έως 15 ατόμων.

Δανία: Ανοιχτά σύνορα για ερωτευμένους με... αποδείξεις

Η Δανία χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορά της με άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και τη Γερμανία, επιτρέποντας από χθες σε ζευγάρια να ξανασυναντηθούν, εάν έχουν αποδεικτικά στοιχεία, από μηνύματα και προσωπικές φωτογραφίες έως προσωπικές πληροφορίες, ότι έχουν ερωτική σχέση εδώ και έξι τουλάχιστον μήνες. Η αστυνομία των συνόρων θα κρίνει πάντως την αληθοφάνεια των... ερωτικών σχέσεων.

Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον αναμενόταν να ανακοινώσει χθες αργά το απόγευμα νέα μέτρα άρσης των περιορισμών για ορισμένους οικονομικούς τομείς, όπως την επαναλειτουργία των καταστημάτων με μη αναγκαία αγαθά και την επιστροφή στα δημοτικά σχολεία από την 1η Ιουνίου.

Έκρηξη τραπεζικών καταθέσεων και πτώση κατανάλωσης

Το lockdown πάντως οδήγησε σε εκρηκτική άνοδο των καταθέσεων αποταμίευσης στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ: στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 20 δισ. σε σχέση με τα 3,8 δισ. του προηγούμενου μέσου όρου, στη Βρετανία εκτινάχθηκαν στο ρεκόρ των 13,1 δισ. στερλινών. Για δεύτερη φορά μετά την προηγούμενη οικονομική κρίση, αποδείχθηκε ότι οι Γερμανοί πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το στρώμα τους από τις τράπεζές τους, όπως δείχνει η αύξηση της κυκλοφορίας του χρήματος κατά 39,7 δισ. από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με την Bundesbank.

Ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz προειδοποίησε όσους εθελοτυφλούν ότι με το τέλος του lockdown οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα τουριστικά γραφεία. Για την Allianz, οι καταναλωτές θα αποταμιεύσουν έως το τέλος του έτους άλλα 400 δισ., περίπου το 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε., μπροστά στον φόβο του δεύτερου κύματος της πανδημίας και κυρίως ανεργίας, της μείωσης των εισοδημάτων τους στο επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι ήδη οι καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη έχουν μειωθεί πάνω από το ένα τρίτο την περίοδο του lockdown.

Τα οικονομικά στοιχεία του α' τριμήνου έδειξαν πάντως ότι οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών που δεν πήραν σημαντικά περιοριστικά μέτρα κατέγραψαν απότομη πτώση του ΑΕΠ, που αναμένεται ότι θα αυξηθεί το β' τρίμηνο, εξαιτίας της μεγάλη πτώσης των εξαγωγών τους και της εσωτερικής κατανάλωσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL