Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Σουηδία / Σουηδία: Ανοσία της αγέλης με κατακόρυφη αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σουηδία / Σουηδία: Ανοσία της αγέλης με κατακόρυφη αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ*

Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει σοβαρά τη Σουηδία. Τα κρούσματα είναι πάνω από 9.000 και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 800. H σκανδιναβική χώρα έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η κυβέρνηση εναποθέτει περισσότερη ευθύνη στους κατοίκους και ελπίζει να περάσει την κρίση χωρίς να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα όπως, παραδείγματος χάριν, η απαγόρευση κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή, μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων σε παγοδρόμια και ψυγεία για να έχουν μια αξιοπρεπή ταφή από τους οικείους τους.

Ο στόχος είναι η «ανοσία της αγέλης», στρατηγική μέσω της οποίας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα νοσεί σταδιακά για να γίνει η εξάπλωση του ιού πιο αργή και σταδιακή στη χώρα. Η κυβέρνηση δεν νομίζει ότι το σουηδικό σύστημα Υγείας θα αντέξει μια εξάπλωση όπως στην Ιταλία. Σίγουρα η Σουηδία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να γίνει μπούμερανγκ, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να κριθεί αν η στρατηγική ήταν σωστή ή λανθασμένη.

Στην οικονομία τα πράγματα είναι σοβαρά και η σουηδική κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί με το να παρέχει πακέτα στήριξης σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Στις επιχειρήσεις έδωσε 30 δισ. ευρώ, στις αθλητικές οργανώσεις 50 εκατ. ευρώ και τελευταία έδωσε 1,5 δισ. ευρώ στους δήμους της χώρας για να επιβιώσουν κατά τη δύσκολη περίοδο. «Είναι το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στους δήμους που έχουμε δώσει ποτέ» τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

Ταυτόχρονα, δυο οικονομολόγοι, ο Λαρς Κάλμφορς και ο Γιόχαν Χάσλερ, υπογράμμισαν στην κρατική τηλεόραση ότι τα πακέτα αυτά δεν είναι αρκετά. Κατά την άποψή τους. το κράτος θα έπρεπε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά στους μισθούς των εργαζομένων και τα ενοίκια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Τα πακέτα θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερα, υποστηρίζουν.

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η περίθαλψη να μην αντέξει να αντιμετωπίσει τον ιό και τους ασθενείς. Ο αριθμός των θέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (MEΘ) ήταν 2 ανά 100.000 άτομα πριν την κρίση. Στην Ελλάδα η αναλογία είναι σχεδόν 6 ανά 100.000 άτομα και τώρα υπάρχει ανησυχία τα νοσοκομεία στη Σουηδία να βρεθούν σύντομα σε κατάσταση υπερπλήρωσης.

«Σιγά-σιγά φτάνουμε στα όριά μας. Αν δεν αλλάξει κάτι, μέχρι την επόμενη εβδομάδα το αργότερο, θα έχουν τελειώσει οι θέσεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα» προειδοποίησε ο γιατρός Αντέρς Χαρφνέρ στη σουηδική κρατική τηλεόραση.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλο έλλειμμα νοσοκομειακού υλικού και προσωπικού. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να προσφέρει κατάλληλα ατομικά προστατευτικά μέσα στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζουν τους ασθενείς του Covid-19. «Μόλις το άκουσα σκέφτηκα πως με το να χαμηλώνουν το επίπεδο των προστατευτικών μέσων παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων και ανησυχώ πολύ» τόνισε ο νοσοκόμος Όσκαρ Νίλσον στην εφημερίδα “Aftonbladet”.

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σουηδίας έδωσε το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί την κίνηση των κατοίκων της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λαμβάνει τις πληροφορίες διαμέσου της εταιρείας ΤTelia. Η απόφαση σκοπεύει να διευκολύνει την ιχνηλάτηση του ιού.

Ο υπεύθυνος για την ανάλυση πληροφοριών στην Telia Κρίστοφερ Όγκρεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες από τη δημόσια ραδιοφωνία: «Αυτό που θα κάνουμε είναι να δώσουμε ανώνυμα στοιχεία για το πώς κινούνται οι πελάτες μας στην κοινωνία. Παραδείγματος χάριν, θα κοιτάξουμε πόσοι ταξιδεύουν από τη Στοκχόλμη στα προάστια».

Ο Κρίστοφερ Όγκρεν διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να καταγράψουν τις κινήσεις τον ατόμων και ότι μόλις τελειώσει η κρίση θα διαγραφούν όλα τα στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να κλείσει συμφωνίες, εκτός από την Telia, και με άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στη Σουηδία. Ήδη συνεργάζεται με εταιρείες στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα για να συλλέξει πληροφορίες για την κίνηση των κατοίκων των χώρων αυτών.

* Ο Αντώνης Αντωνιάδης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής δημοσιογραφίας στη Σουηδία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL