Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Γερμανία / Γερμανία: Το τέλος εποχής και η μάχη των επιγόνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Το τέλος εποχής και η μάχη των επιγόνων

Κάθε χώρα έχει τα πολιτικά έθιμά της. Εμείς στην Ελλάδα κόβουμε βασιλόπιτα, ενίοτε και δυο μήνες μετά την Πρωτοχρονιά. Στη Γερμανία, πάλι, τα κόμματα γιορτάζουν με φιέστες σε τεράστιες αίθουσες, με μπύρα, μουσικές και μια “βαριά” πολιτική ομιλία την “Τετάρτη της στάχτης”, την ημέρα που τελειώνουν τα καρναβάλια. Φέτος τα φώτα ήταν στραμμένα στις φιέστες των Χριστιανοδημοκρατών, που ζουν -παρατεταμένα- το δικό τους τέλος εποχής. Και ειδικότερα στη φιέστα που διοργάνωσε η CDU της Θουριγγίας -εκεί που ψήφισε μαζί με την ακροδεξιά AfD ένα φιλελεύθερο ανδρείκελο για πρωθυπουργό, έστω 24 ωρών- καθώς κεντρικός ομιλητής ήταν ένας από τους υποψήφιους προέδρους του κόμματος, ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος αύριο παραιτείται και από την ηγεσία του επενδυτικού ταμείου BlackRock “για να προσφέρει στο κόμμα”.

Οι διάδοχοι

Μετά το “φιάσκο της Θουριγγίας”, που είχε αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή της η πρόεδρος της CDU -και η διάδοχος που ονειρευόταν η Άνγκελα Μέρκελ- Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, έχουν εκδηλώσει την ετοιμότητά τους να ηγηθούν του κόμματος τρεις άνδρες.

* Ο Φρίντριχ Μερτς, δέκα και κάτι χρόνια εκτός πολιτικής, αγαπημένος φίλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άνθρωπος του λόμπι της οικονομίας, αλλά και σκληρός δεξιός σε θέματα δικαιωμάτων και μετανάστευσης, που θεωρεί ότι κάνει χάρη τόσο στο κόμμα όσο και στους Γερμανούς που ασχολείται μαζί τους.

* Ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου, της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, με προφίλ “μπαμπά” -ανάλογο με το “μητερούλα” της καγκελαρίου- με κεντρώα οπτική στα δικαιωματικά και το προσφυγικό και κοντά στους (νεο) φιλελεύθερους στην οικονομία, που η υποψηφιότητά του δίνει την εικόνα της συνέχειας της πολιτικής της Μέρκελ.

* Και ο Νόρμπερτ Ρέντγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κάποτε αγαπημένο παιδί της Μέρκελ και υπουργός Περιβάλλοντος, ο μοναδικός υπουργός τον οποίο “σχόλασε” η καγκελάριος, που έχει το προφίλ του διανοούμενου της Δεξιάς και τον τίτλο του αουτσάιντερ.

Μονομαχία για δύο

Οι Χριστιανοδημοκράτες θα εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο στο έκτακτο συνέδριο που έχουν ανακοινώσει για τις 25 Απριλίου -κι όχι στο τακτικό συνέδριο του κόμματος στο τέλος της χρονιάς, όπως αρχικά επιθυμούσε η Κραμπ Κάρενμπαουερ- και για την ώρα όλα δείχνουν ότι η ψηφοφορία θα εξελιχθεί σε μονομαχία μεταξύ Μερτς και Λάσετ, μεταξύ σκληρής Δεξιάς και Κεντροδεξιάς. Βέβαια, ο Μερτς υποστηρίζει ότι δεν θα στρέψει το κόμμα προς τα δεξιά, αλλά ότι θα το “ανανεώσει”, σε αντίθεση με τον Λάσετ, για τον οποίο επιμένει ότι θα συνεχίσει “την ίδια πολιτική, που έφερε το κόμμα σ’ αυτά τα χάλια”.

Το αλαζονικό πρόσωπο της Δεξιάς

Ωστόσο στη φιέστα της Θουριγγίας ο Μερτς εμφανίστηκε ως μίστερ “Νόμος και Τάξη”, καταχειροκροτούμενος από τους εκεί Χριστιανοδημοκράτες, οι μισοί από τους οποίους θεωρούν σχεδόν μονόδρομο τη συνεργασία με την AfD, ενώ παράλληλα ελπίζουν ότι με επικεφαλής τον Μερτς μπορεί να κερδίσουν πίσω τους ψηφοφόρους που στράφηκαν στην Ακροδεξιά. Στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε με περισσή αλαζονεία την υποψηφιότητά του, ερωτηθείς για τον αυξανόμενο κίνδυνο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας -μετά και το πολύνεκρο ρατσιστικό αμόκ στη Χάναου-, το μόνο που βρήκε να απαντήσει ήταν ότι “πρέπει να ασχοληθούμε με την παραβατικότητα των συμμοριών”. Λες και η ύπαρξη των ξένων μαφιών, πλάι και μαζί με τις γερμανικές συμμορίες στη Γερμανία, είναι ο λόγος που διάφοροι φασίστες, ψυχικά ασθενείς και μη, δολοφονούν μετανάστες και πολιτικούς, πυρπολούν άσυλα προσφύγων και δηλητηριάζουν με το μίσος τους την πολυπολιτισμική κοινωνία του σήμερα.

Ο Μερτς είχε δηλώσει την προηγούμενη φορά που έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της CDU -και έχασε από την Κραμπ Κάρενμπαουερ- ότι αυτός “ξέρει” πώς να συρρικνώσει την AfD. Ξηλώνοντας ό,τι (λίγο) έχει απομείνει από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Μέρκελ. Αλλά η CDU, όσο δεξιά κι αν στρίψει, ποτέ δεν θα καταφέρει να φτάσει το άγρια ρατσιστικό της AfD, ενώ ένα μέρος των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία έχει τα προβλήματά του και με την παγκοσμιοποίηση και την παντοδυναμία των funds. Δύσκολα, λοιπόν, θα πειστούν ότι ο άνθρωπος της BlackRock θα ενδιαφερθεί για τα προβλήματα των “μικρών ανθρώπων” στη Θουριγγία και αλλού.

Ο ισορροπιστής Λάσετ

Απέναντι στον Μερτς ο Λάσετ, που κυβερνά στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία με τους Φιλελεύθερους και με πλειοψηφία μιας μόλις έδρας στην τοπική Βουλή, πλασάρεται ως μέγας ισορροπιστής -έχει σκληρό δεξιό “σερίφη” στο υπουργείο των Εσωτερικών, σχεδόν... αριστερό στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και άνθρωπο των επιχειρήσεων στην οικονομία. Το πλεονέκτημα και μειονέκτημά του ταυτόχρονα είναι η εξαιρετικά καλή σχέση του με τη Μέρκελ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες πιστώνουν στην καγκελάριο ότι κατάφερε να κερδίσει τέσσερις εκλογές και να τους βγάλει σχεδόν αναίμακτα από την οικονομική κρίση του 2008, αλλά ταυτόχρονα την κατηγορούν για “σοσιαλδημοκρατικοποίηση” της CDU πιστεύουν ότι κινήθηκε τόσο πολύ στο κέντρο, ώστε να ξεχάσει τις αρχές του συντηρητικού κόμματος. Ο Λάσετ, για να δείξει ότι καταλαβαίνει αυτές τις αγωνίες, φρόντισε να κατέβει υποψήφιος με υπαρχηγό, τον πιο “καθαρό” δεξιό και πιο νέο στην ηλικία Γενς Σπαν, “πουλέν” του Σόιμπλε και επιτυχημένο υπουργό Υγείας. “Παίρνετε δύο σε ένα” είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει. Καθώς ο πρόεδρος της CDU θα είναι πιθανότατα και υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει αφενός να μπορεί να κερδίσει και δεξιούς και κεντρώους ψηφοφόρους, αφετέρου να μπορεί να συνεργαστεί και με τους Πράσινους. Αυτή είναι η ανερχόμενη δύναμη αυτή τη στιγμή στη Γερμανία και ήταν ήδη πρόθυμοι να συγκυβερνήσουν με τη Μέρκελ το 2017, αλλά δεν έβγαιναν τα κουκιά.

Με τον Λάσετ θα είναι πιο εύκολο να συνεργαστούν απ’ ότι με τον Μερτς, κι αυτή είναι μια συζήτηση που ενδιαφέρει πολύ τους Χριστιανοδημοκράτες, που θέλουν να ασκούν εξουσία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λένε ότι, εάν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή, η CDU θα έπαιρνε 28,7%, το SPD 16,1% οι Πράσινοι 21,5%, η Αριστερά 9,1%, οι Φιλελεύθεροι 6,4% και η AfD 12,3%.

Τέλος, παρά τη μονομαχία μεταξύ των Μερτς και Λάσετ, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να γίνει το θαύμα στο συνέδριο της CDU και να εκλεγεί πρόεδρος ο Ρέντγκεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL