Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Ισπανία: Με το... αριστερό ξεκίνησε η νέα Βουλή τη θητεία της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Με το... αριστερό ξεκίνησε η νέα Βουλή τη θητεία της

Με πρωταγωνιστές τους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς ξεκίνησε τη θητεία της η νέα ισπανική Βουλή, ενώ Σοσιαλιστές και Αριστερά να φιλοδοξούν να ψηφίσουν σήμερα τα πρώτα κοινωνικά μέτρα που θα σηματοδοτήσουν τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Η συντηρητική ομιλία του βασιλιά Φελίπε Στ’ αντισταθμίστηκε από τους προοδευτικούς τόνους της ομιλίας της προέδρου της Βουλής Μπατέτ και τα άδεια έδρανα των εθνικιστών βουλευτών της Καταλωνίας, της Χώρας των Βάσκων και της Γαλικίας, που υποστήριξαν σε κοινή συνέντευξή Τύπου ότι «εμείς δεν έχουμε βασιλιά». Ήταν η μεγαλύτερη απουσία βουλευτών και γερουσιαστών στην μεταδικτατορική ιστορία της χώρας.

Οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείες της κυβέρνησης που ανήκουν στην Αριστερά, με επικεφαλής τους Πάμπλο Ιγκλέσιας και Αλμπέρτο Γκαρθόν, χειροκρότησαν τυπικά την ομιλία του αρχηγού του κράτους, ενώ όλοι οι βουλευτές του Unidas Podemos παρέμειναν... ακίνητοι.

Η Σοσιαλίστρια πρόεδρος της Βουλής Μπατέτ αναφέρθηκε στην ομιλία της στις εγγυήσεις του δημοκρατικού συντάγματος, αλλά και στην ανάγκη αναθεώρησής του, «για να εμπλουτιστεί με τη νέα συναίνεση του καιρού μας», καθιστώντας σαφές ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που βγαίνει από το πλαίσιο του παλιού δικομματισμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη του διαλόγου υπονοώντας ένα νέο δημοκρατικό πλαίσιο και την έναρξη του διαλόγου με την Καταλωνία και τον «ουδέτερο ρόλο» που πρέπει να έχει η μοναρχία, «που να ξεπερνά τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα κόμματα».

Για άλλη μια φορά ο αρχηγός του ισπανικού κράτους προχώρησε σε μια συντηρητική και «εγωκεντρική» ανάλυση της κατάστασης, προσδίδοντας στη μοναρχία έναν καθαρά αναχρονιστικό ρόλο, εάν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική εικόνα, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις της ισπανικής κοινωνίας και γενικότερα των καιρών μας, τη σεξιστική βία και τις δολοφονίες των γυναικών και την κλιματική κρίση.

Για τον Φελίπε Στ’ στην Ισπανία υπάρχει μια «νέα πραγματικότητα», το Unidas Podemos και οι Πολίτες, που για πρώτη φορά οδήγησαν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς απόλυτη πλειοψηφία.

Η ηγεσία του Unidas Podemos υπογράμμισε στους βουλευτές του κόμματος ότι θα πρέπει να συνεργάζονται με τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και να εξετάζουν την περίπτωση κατάθεσης κοινών σχεδίων νόμου και προτάσεων για να μην δημιουργούνται προβλήματα στον ενωτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL