Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ε.Ε. για Λιβύη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση

Την ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στη λιβυκή κρίση υπογράμμισε χθες η ηγεσία της Ε.Ε. σε συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα της Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε και το ζήτημα του πρόσφατου μνημονίου Λιβύης - Τουρκίας που προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας αφού ουσιαστικά αγνοεί τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ έθιξε την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο και εξέφρασε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή διατυπώθηκε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, ότι δηλαδή το μνημόνιο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη».

Επιπλέον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο Σ. Μισέλ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ συζήτησαν με την πολιτική ηγεσία της Λιβύης τις τελευταίες εξελίξεις και «την ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ».

Ο ύπατος εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση και ότι η περαιτέρω στρατιωτική δράση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Λιβύης και για ολόκληρη την περιοχή». Υπογράμμισε δε ότι, για να βρεθεί λύση στην κατάσταση, «όλες οι πλευρές θα πρέπει να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να έχουν πραγματικό πολιτικό διάλογο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως τη διαδικασία του Βερολίνου και όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης για την κρίση στη Λιβύη» δήλωσε από την πλευρά του ο Σ. Μισέλ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο