Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Take it or leave it
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Take it or leave it

Μέχρι και την τελευταία ώρα της ημέρας, χθες, μέχρι και το τελευταίο λεπτό της, ο αγώνας για την ψήφο δινόταν από πόλη σε πόλη, από πόρτα σε πόρτα, σώμα με σώμα, σ’ όλη τη Βρετανία, στην πολυεθνοτική και βαθιά διχασμένη χώρα του Brexit, που εδώ και μερικά χρόνια έχει βυθιστεί στη χειρότερη υπαρξιακή κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που συμπλήρωσε σ' ένα 24ωρο έναν προεκλογικό μαραθώνιο 82 (!) ομιλιών και συγκεντρώσεων στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, αλλά και της αρχηγού τών, ανοιχτά κατά του Brexit, Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που όργωσε χθες το Λονδίνο και συναντήθηκε με μέλη της LGBT κοινότητας χαρακτηρίζοντας τις σημερινές εκλογές «μάχη για την ψυχή της χώρας μας».

Κατά τ' άλλα η ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχιζόταν στους κανονικούς ρυθμούς της: Η βασίλισσα ξόδεψε κι εφέτος τα «συνηθισμένα» της 35.000 ευρώ (!) για 620 χριστουγεννιάτικα δωράκια και ευχετήριες κάρτες για την οικογένειά της και το προσωπικό των ανακτόρων, ενώ σύσσωμη η βασιλική οικογένεια παρέστη στο μνημόσυνο του μεγιστάνα των χώρων στάθμευσης σερ Ντόναλντ Γκόσλιγκ, που πέθανε τον Σεπτέμβριο αφήνοντας δωρεά στη δυναστεία των Ουίδσορ 50 εκατομμύρια λίρες (σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ!) για ν’ αγοράσουν καινούργιο... γιοτ.

Στην προσπάθεια κινητοποίησης και συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, οι πολιτικοί ηγέτες ξεδίπλωσαν το ύστατο όπλο τους: αφορισμούς και συνθηματολογία. Εστίασαν στο μανιχαϊστικό δίπολο των αντιθετικών διαφορών, της δαιμονοποίησης του αντιπάλου και της εσχατολογικής ρητορικής. Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε για την «καταστροφική προοπτική» ανάδειξης ενός Κοινοβουλίου από το οποίο δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν έκρυψε τον «φόβο» του για πιθανό «ξεπούλημα του Brexit», η αρχηγός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Νίκολα Στάρτζεον χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρωθυπουργό ως «τη μεγαλύτερη απειλή» για τη χώρα της απ’ οποιονδήποτε άλλον Συντηρητικό ηγέτη στη σύγχρονη βρετανική ιστορία, ενώ στην πιο ρηξικέλευθη πολιτική πρόταση της προεκλογικής εκστρατείας ο Άνταμ Πράις, ο αρχηγός του Plaid Cymru, του κόμματος που αντιπροσωπεύει την ουαλλική εθνική ταυτότητα, υποσχέθηκε ότι θα εισηγηθεί στη νέα Βουλή την ψήφιση νόμου που θα ποινικοποιεί το πολιτικό ψέμα!

Η δεύτερη πολυαναμενόμενη δημοσκόπηση του YouGov σε επίπεδο εκλογικών περιφερειών που δημοσιεύθηκε χθες έδειχνε αμετάβλητο το ποσοστό των Συντηρητικών στο 43%, ενώ οι Εργατικοί κέρδιζαν ακόμη δύο μονάδες, αγγίζοντας το 34%. Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι η τεκμαιρόμενη πλειοψηφία του Μπόρις Τζόνσον ψαλιδίζεται από 68 σε μόλις 28 έδρες. Ο προβλεπόμενος αριθμός των βουλευτών του μειώνεται κατά 20, στους 339, ενώ οι Εργατικοί αυξάνουν ισοδύναμα κατά 20 τον αριθμό των εδρών τους, στις 231. Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας εκλέγει 41 βουλευτές και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 15.

Σύμφωνα με τον "Guardian", οι ανακατατάξεις αυτές στην τελική ευθεία για τις κάλπες αντικατοπτρίζουν τη μεταβλητότητα του βρετανικού πολιτικού συστήματος στις ελαφρές αποκλίσεις των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, γεγονός που εξηγεί το γιατί οι Συντηρητικοί είναι τόσο νευρικοί παρά το ότι φαίνεται, τουλάχιστον δημοσκοπικά, να κερδίζουν τις εκλογές. «Αν και οι Τόρις παραμένουν οι αγαπημένοι των ψηφοφόρων, το ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας τους δεν μπορεί να αποκλειστεί» σχολίασε η εφημερίδα.

Κατά τους εκλογολόγους, καθοριστικά θα είναι τα αποτελέσματα στις περιφέρειες που ανήκουν στο λεγόμενο «κόκκινο τείχος», δηλαδή αυτών που παραδοσιακά ψηφίζουν Εργατικούς, αλλά σε μεγάλο ποσοστό ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Πρόκειται για την κεντρική και βόρεια Αγγλία. Αν οι περιφέρειες αυτές αλλάξουν χέρια, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το εάν οι Τόρις κατορθώσαν να πετύχουν τον στόχο της αυτοδυναμίας. Τέτοιες περιφέρειες είναι το Γουόρκινγκτον και το Ντάρλινγκτον (που κατέχουν οι Εργατικοί από το 1918 και το 1964, αντίστοιχα), το Σέτζφιλντ, το Μπρόμγουιτς.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης η Σκωτία και η Ουαλλία. Στην πρώτη οι Τόρις παλεύουν για να διατηρήσουν τις 13 έδρες που είχαν κερδίσει το 2017 απέναντι στο ανερχόμενο και πιο ισχυρό, αυτή τη φορά, σκωτικό Εθνικό Κόμμα. Στη Σκωτία αγωνίζεται να διατηρηθεί και το κόμμα των Εργατικών, κυρίως στις περιφέρειες που κέρδισε οριακά στις προηγούμενες εκλογές. Στην Ουαλλία πολλές περιφέρειες ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ενισχύεται κι εκεί η δυναμική των Συντηρητικών.

Σε κάθε περίπτωση ο εντατικός προεκλογικός αγώνας του Κόρμπιν και η μεγάλη κομματική κινητοποίηση απ’ τους δρόμους έως τα social media αποτυπώνονται στην εντυπωσιακή ενίσχυση των δημοσκοπικών ποσοστών των Εργατικών τα τελευταία 24ωρα. Οι κάλπες θ’ ανοίξουν στις 7 π.μ. και θα κλείσουν στις 10 μ.μ. (τοπική ώρα, 12 π.μ. ώρα Ελλάδας). Από την ίδια ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα του exit poll του BBC.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL