Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Βολιβία / Βολιβία: Μονταζιέρα πραξικοπηματιών εναντίον του Μοράλες και των διαδηλωτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία / Βολιβία: Μονταζιέρα πραξικοπηματιών εναντίον του Μοράλες και των διαδηλωτών

«Θα πάμε μαζί με τους νεκρούς μας για να καταλάβουν τα διεθνή και εθνικά μέσα, αυτή η κυβέρνηση σκοτώνει τα αδέλφια μας», τόνισε ένας από τους διοργανωτές της μεγάλης νεκρικής πομπής που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης από το Ελ Άλτο και κατευθύνθηκε προς την έδρα της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών στη Λα Πας για να ζητήσει δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό οκτώ ανθρώπων από τις σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας.

«Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος», «Θα ρίξουμε την κυβέρνηση των φασιστών», ήταν δύο από τα κυρίαρχα συνθήματα της πορείας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Άμυνας, ο στρατός και η αστυνομία «δεν έκαναν χρήση των όπλων τους και δεν υπήρξε ούτε ένας πυροβολισμός», αλλά οι αυτόπτες μάρτυρες έχουν μαζέψει τους κάλυκες από τα δολοφονικά πυρά. Η εισαγγελία έχει συλλάβει επτά άτομα με τις κατηγορίες της «τρομοκρατίας» και άλλα ποινικά αδικήματα.

Το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS) δεν θα προτείνει κανένα μέλος για τη σύνθεση του Εθνικού Εκλογοδικείου, θα συμμετέχει στις εκλογές με νέο υποψήφιο Πρόεδρο και αντιπρόεδρο και θα τις κερδίσει, γιατί έχει μαζί του τον λαό και τη νεολαία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του MAS Καμπρέρα.

Το MAS και η "προσωρινή Πρόεδρος" Ανιές κατέθεσαν δύο προτάσεις για τη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών. Η πρόταση του MAS πήρε την ψήφο της Γερουσίας με τεράστια πλειοψηφία, αφού μόνο ένας γερουσιαστής δεν την ψήφισε, γεγονός που έδειξε ότι το MAS στοχεύει στην άμεση ειρήνευση και έναν ουσιαστικό διάλογο μέσα στα θεσμικά όργανα. Αντίθετα, η πρόθεση της Ανιές ήταν να εκβιάσει το MAS, γιατί με την πρότασή της απειλεί τη διεξαγωγή εκλογών με διάταγμα και χωρίς κανενός είδους συναίνεση.

Η «προσωρινή κυβέρνηση» ισχυρίζεται ότι ο Έβο Μοράλες μπορεί να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή από την... Interpol, για τη διαχείριση χρηματικών ποσών για τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων, και να διωχθεί για παραβίαση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, γιατί έδινε οδηγίες για τη διακοπή της τροφοδοσίας των μεγάλων πόλεων της χώρας. Ο Μοράλες χαρακτήρισε «μοντάζ» τα σχετικά βίντεο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι διέταξε από το Μεξικό την πολιορκία των πόλεων για να πεινάσει ο κόσμος.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Έβο Μοράλες, αντί να βρεθεί στη Χάγη ή με την Interpol, θα επισκεφθεί το Μπουένος Άιρες, αφού ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντες τον κάλεσε επίσημα να παρευρεθεί στην τελετή ανάληψης της προεδρίας του στις 10 Δεκεμβρίου αγνοώντας την Πρόεδρο των πραξικοπηματιών.

Η Κολομβία στους δρόμους εναντίον του Ντούκε και του ΔΝΤ

Η Κολομβία κατέβηκε χθες σε γενική απεργία εναντίον της νεοφιλελεύθερης λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ με τον Πρόεδρο Ντούκε. Εκατομμύρια πολίτες γέμισαν τους δρόμους της Μπογκοτά, του Καλί, της Μπαρανκίγια, του Μεντεγίν και των άλλων μεγάλων πόλεων ζητώντας να σταματήσουν οι δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών, οι βομβαρδισμοί αμάχων και οι δολοφονίες ακόμη και μωρών παιδιών.

Τα συνδικάτα κατάφεραν να οικοδομήσουν μια ευρεία συναίνεση συμπεριλαμβάνοντας στα οικονομικά και εργασιακά τους δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και των αγροτών καθώς και τα μεγάλα αιτήματα της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων τον σεβασμό της συμφωνίας ειρήνευσης με τις FARC από την πλευρά της κυβέρνησης και την προστασία των ιθαγενών πληθυσμών από τη γενοκτονία που έχει οργανώσει η κυβέρνηση. Στους δεκαπέντε μήνες της προεδρίας του Ντούκε έχουν δολοφονηθεί εκατοντάδες ακτιβιστές κοινωνικών οργανώσεων και κοινοτήτων ιθαγενών. Τα μέτρα λιτότητας του Ντούκε προβλέπουν την κατάργηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην καταβολή των συντάξεων, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την εισαγωγή υποκατώτατου μισθού για τους νέους με μείωση κατά 25% και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Το 69% των πολιτών θέλει την απομάκρυνση του Προέδρου.

Ο Ντούκε αντέδρασε με νευρικότητα στη γενική απεργία προσπαθώντας να τρομοκρατήσει την κοινή γνώμη, δηλώνοντας ότι υποκινείται από το εξωτερικό, δηλαδή τη Βενεζουέλα και την Κούβα, και διέταξε το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ και το Περού καλλιεργώντας την ιδέα μιας... εισβολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL