Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Διάλογος μετ εμποδίων στη Βολιβία και ατζέντα δημοψηφίσματος στη Χιλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλογος μετ εμποδίων στη Βολιβία και ατζέντα δημοψηφίσματος στη Χιλή

Η συνέχιση των μαζικών κινητοποιήσεων υπέρ του Έβο Μοράλες και κατά της «προσωρινής Προέδρου» Ανιές και οι διεθνείς πιέσεις, κυρίως από τον ΟΗΕ, ανάγκασαν τους πραξικοπηματίες να ανοίξουν έναν πρώτο διάλογο με το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS). Η Ανιές και οι πλέον σκληροπυρηνικοί από τους πραξικοπηματίες προσπαθούν να διασπάσουν το MAS και τα κινήματα των ιθαγενών αποκλείοντας τη συμμετοχή του Μοράλες στις προσεχείς εκλογές.

Στη Λα Πας και στο Ελ Άλτο πάντως άρχισαν να υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων και φρέσκων τροφίμων, γιατί οι διαρκείς κινητοποιήσεις και οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει την τροφοδοσία των πρατηρίων καυσίμων, τις τοπικές αγορές τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με την αστυνομία, κρατούνται 472 άτομα, 109 άτομα θα δικαστούν για οπλοκατοχή μη συμβατικών όπλων και δημόσια υποκίνηση εγκλημάτων. Οι νεκροί ανέρχονται σε 12, εκ των οποίων 8 από πυροβόλα όπλα, ενώ υπήρξαν και λιντσαρίσματα. Από την ημέρα της παραίτησης του Μοράλες έχουν χάσει τη ζωή τους 9 άτομα.

Διαπραγματεύσεις για ειρηνική διέξοδο

Οι νέα κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες φαίνεται ότι ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τη διοργάνωση νέων εκλογών με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, της Ε.Ε., της Ισπανίας και της Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας της Βολιβίας.

Το MAS, που ελέγχει τα δύο τρίτα της Βουλής και της Γερουσίας, προχώρησε στην εκλογή νέων προεδρείων στα δύο αυτά σώματα, που περιλαμβάνουν και μέλη της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Γερουσία, ενώ ο νέος υπουργός Προεδρίας Χουστινιάνο υπογράμμισε ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με ανώτατα κοινοβουλευτικά κλιμάκια του MAS για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με τον Χουστινιάνο, το MAS έθεσε τρεις προϋποθέσεις για τον διάλογο: έναν νόμο για να μην υπάρξουν εκδικητικές πολιτικές διώξεις εναντίον των στελεχών του MAS και των κοινωνικών οργανώσεων που αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα, την ασυλία της ηγεσίας του MAS από πολιτικές διώξεις και την επιστροφή του Μοράλες στη χώρα. Υπέρ της επιστροφής του Μοράλες έχει ταχθεί και ο ΟΗΕ, που υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών χωρίς απαγορεύσεις για κανένα κόμμα ή άτομο.

Ο Χουστινιάνο απάντησε στο MAS ότι συμφωνεί να μην υπάρξουν πολιτικές διώξεις, αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν... δικαστικές διώξεις, συμφώνησε ότι τα μέλη της ηγεσίας του MAS θα μπορούν να συνεχίσουν χωρίς πολιτικές διώξεις τις δραστηριότητές τους, ενώ σε ό,τι αφορά τον Μοράλες απάντησε: «Δεν έχω πρόβλημα, είναι ένας πολίτης ακόμη. Είναι ένας πρώην Πρόεδρος». Ο Χουστινιάνο υποστήριξε όμως ότι οι δηλώσεις του Μοράλες από το Μεξικό «πυροδοτούν» την αντιπαράθεση στη χώρα και δεν σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς για το άσυλο.

Αντίθετα, η προσωρινή πρόεδρος Ζανίνε Ανιές προειδοποίησε ότι «ο Μοράλες δεν νομιμοποιείται να έχει μια τέταρτη θητεία, άρα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές», αφήνοντας ανοιχτή τη συμμετοχή του MAS στις εκλογές. Ο νέος ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Μουρίγιο προειδοποίησε τον πρώην αντιπρόεδρο Γκαρθία Λινέρα, τον πρώην υπουργό Προεδρίας της κυβέρνησης Κιντάνα, τις FARC της Κολομβίας, τους Κουβανούς και τους Βενεζολάνους «να αρχίσουν να τρέχουν γιατί θα τους κυνηγήσουμε και θα τους βουτήξουμε».

Η Ανιές διόρισε άλλους πέντε υπουργούς, μεταξύ των οποίων μια ιθαγενή αντίπαλο του MAS, και φίλησε τη σημαία των ιθαγενών πληθυσμών, ενώ κατέβασε από τα κοινωνικά δίκτυα όλα τα ρατσιστικά σχόλια που είχε αναρτήσει τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τις τελευταίες ώρες, εναντίον των ιθαγενών πληθυσμών και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Μοράλες: "Επανάληψη της αποικιοκρατίας"

«Χρησιμοποιούν τη Βίβλο εναντίον των πιο ταπεινών, επαναλαμβάνουν την ιστορία της εποχής της αποικιοκρατίας, όταν μερικοί επίσκοποι έφτασαν με τη Βίβλο, σου έδειχναν την Βίβλο και σε πυροβολούσαν» τόνισε σε συνέντευξη στο Μεξικό ο Μοράλες, υπογραμμίζοντας ότι «είμαι καθολικός, αλλά στο σύνταγμά μας δεν υπάρχουν εκκλησίες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε ένα κοσμικό κράτος. Πριν ήταν αναγνωρισμένη μόνο η Καθολική Εκκλησία, σήμερα όχι».

Η νέα υπουργός Εξωτερικών Λονγκάρικ ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση και ζήτησε από 725 Κουβανούς, κυρίως γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται δωρεάν, να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ζήτησε επίσης από τα στελέχη της πρεσβείας και των προξενείων της Βενεζουέλας να αποχωρήσουν από τη Βολιβία, καθώς η κυβέρνηση της "προσωρινής Προέδρου" Ανιές αναγνώρισε τον «προσωρινό Πρόεδρο» Γκουαϊδό ως νόμιμη αρχή στο Καράκας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Παράδα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση της Ανιές θα ανοίξει τη χώρα στις ξένες επενδύσεις «μετά από δεκατέσσερα χρόνια κλεισίματος της χώρας από τον Μοράλες», ενώ άρχισε να διορίζει νέους επικεφαλής στις μεγάλες δημόσιες εταιρείες κοινής ωφέλειας, ενεργειακών πόρων και ορυκτού πλούτου.

Από τη 11η Σύνοδο των BRICS στη Βραζιλία ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι στη Βολιβία «δεν υπάρχει εξουσία, δεν υπάρχει απολύτως καμία κυβέρνηση» και ότι «μου θυμίζει τη Λιβύη». Για τον Πούτιν η Βολιβία «είναι στα πρόθυρα του χάους», παρ' όλο «που δεν υπάρχει μια ξένη δράση από έξω». Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι «θα συνεργαστεί με τις αρχές για να υπάρξει μια νόμιμη εντολή από τον λαό». Προηγούμενα η ρωσική κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει την «προσωρινή πρόεδρο» Ανιές ως «ηγέτη».

Χιλή: Συνταγματική μεταρρύθμιση με πάνω από 26.000 συλλήψεις

Στη Χιλή ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα και η προοδευτική και αριστερή αντιπολίτευση συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις, οι καταστροφές και οι λεηλασίες. Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις πλησιάζουν τις 26.000.

Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στις 20 Απριλίου του 2020 με δύο ερωτήματα για τους πολίτες: το πρώτο αφορά την αποδοχή ή όχι ενός νέου συντάγματος και το δεύτερο αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή από μια «Μεικτή Συνταγματική Συνέλευση» με το 50% να είναι με εκλεγμένους βουλευτές και το 50% με απευθείας εκλεγμένους πολίτες ή με μια κλασική Εθνοσυνέλευση, με τους εκπροσώπους της να έχουν εκλεγεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Μετά την ολοκλήρωση της σύνταξης του νέου συντάγματος θα πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα, που αναμένεται να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σύνταγμα του Πινοσέτ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χιλής, 1.396 άνθρωποι βρίσκονται σε προληπτική φυλάκιση, ενώ πάνω από 26.000 άτομα συνελήφθησαν από τις 18 Οκτωβρίου, οπότε άρχισαν οι κινητοποιήσεις εναντίον του Πινιέρα, έως τις 11 Νοεμβρίου, εκ των οποίων 8.664 στη Μητροπολιτική Περιφέρεια του Σαντιάγκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL