Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η ενοχλητική

Το πρόσωπο αυτής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι ο Τραμπ, δεν είναι είναι ο Ροχανί, δεν είναι η Μέρκελ. Είναι μια σοβαρή, θυμωμένη 16χρονη κοπέλα. Που δεν ταιριάζει καθόλου στα πρότυπα των σταρ, δεν προσπαθεί να είναι λαμπερή, ούτε καν συμπαθητική - και δεν... σέβεται τους μεγαλύτερούς της. Η φωνή της Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν ήταν γλυκιά, όπως θα ήθελαν οι γέροι που έχουν την εξουσία - κι όπως προσπάθησε να την κοροϊδέψει με ένα από τα γνωστά “τιτιβίσματά” του ο Τραμπ. Έβγαζε όλο τον θυμό των 16 της χρόνων, όλη την περιφρόνηση στην υποκρισία των παγκόσμιων ηγετών. “Άνθρωποι υποφέρουν, άνθρωποι πεθαίνουν, ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν. Είμαστε στην αρχή μιας μαζικής εξόντωσης - κι εσείς μιλάτε μόνο για λεφτά και για το παραμύθι της αιώνιας οικονομικής ανάπτυξης. Πώς τολμάτε!” φώναξε από το βήμα του ΟΗΕ η μαθήτρια από τη Σουηδία, που έχει καταφέρει μέσα σε μόνο έναν χρόνο να εμπνεύσει εκατομμύρια πιτσιρικάδες να βγουν στους δρόμους και να παλέψουν για το μέλλον τους.

Η Γκρέτα ενοχλεί. Ενοχλεί επειδή δείχνει με το δάχτυλο ένα πραγματικό πρόβλημα - και απαιτεί με όλη την ορμή των νιάτων λύσεις και όχι ευχολόγια. Ενοχλεί επειδή δεν αποδέχεται με περισσή κατανόηση τις δικαιολογίες -αληθινές ή μη- αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό, γι’ αυτό και οι λύσεις δύσκολες και χρονοβόρες. Ενοχλεί επειδή δεν είναι δική της δουλειά να προτείνει λύσεις, δική τους δουλειά είναι να καταγγέλλει αυτούς που υπονομεύουν το μέλλον της γενιάς της. Ενοχλεί επειδή δεν είναι Μπάρμπι, δεν διαφημίζει λάιφ στάιλ στο Ίνσταγκραμ και παρ’ όλα αυτά, έχει γοητεύσει με το μήνυμά της εκατομμύρια κορίτσια, τα έχει σηκώσει από τον καναπέ. Ενοχλεί διότι δεν φαίνεται να πτοείται από τις άγριες επιθέσεις που δέχεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και για όσο καιρό ενοχλεί προσφέρει στον πλανήτη μια ανεκτίμητη υπηρεσία.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις