Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό Κουρδιστάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό Κουρδιστάν

Τις "πιο εκτεταμένες" αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στην επικράτεια του Ιράκ πραγματοποιούν από την Πέμπτη οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, οι επιθέσεις γίνονται σε αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία Τούρκου διπλωμάτη στο Αρμπίλ.

"Μετά τη βάρβαρη επίθεση στο Αρμπίλ, εξαπολύσαμε την πιο εκτεταμένη μας αεροπορική επιχείρηση στο Καντίλ και καταφέραμε πολύ βαρύ πλήγμα στο PKK" δήλωσε ο Ακάρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιδρομές είχαν στόχο καταφύγια και σπηλιές που χρησιμοποιούνται από τους αντάρτες του PKK. "Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με εντεινόμενη αποφασιστικότητα και ώσπου και ο τελευταίος τρομοκράτης να έχει εξουδετερωθεί" σημείωσε ο Ακάρ.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον στελεχών του τουρκικού γενικού προξενείου που γευμάτιζαν σε εστιατόριο σε πολυσύχναστη συνοικία του Αρμπίλ, της πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ένας από τους διπλωμάτες της, ο Οσμάν Κεζέ, έχασε τη ζωή του στην επίθεση.

Μολονότι ένας εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα του PKK, ο Ντιάρ Ντενίρ, διαβεβαίωσε ότι το αυτονομιστικό κίνημα δεν ενεχόταν στην ενέργεια, Ιρακινοί ειδικοί αντιθέτως θεωρούν βέβαιο πως αυτό βρισκόταν πίσω από την επίθεση που έγινε λίγο καιρό αφότου δύο αξιωματικοί των Κούρδων ανταρτών σκοτώθηκαν σε τουρκικές επιδρομές.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας διεξάγουν από τον Μάιο στο ιρακινό Κουρδιστάν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK στα όρη Καντίλ και Σίντζαρ, όπου το ένοπλο κίνημα διαθέτει βάσεις μετόπισθεν.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε στο μεταξύ σε ποινές κάθειρξης και φυλάκισης επτά πρόσωπα που ενέχονταν στη δολοφονία, το 2007, του Τούρκου δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ.

Ο Ντινκ, ηλικίας τότε 52 ετών, δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στη μέση του δρόμου, μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας “Άγος”, της οποίας ήταν διευθυντής, τη 19η Ιανουαρίου 2007. Ήταν ένα από τα πλέον μισητά πρόσωπα στους κύκλους των Τούρκων εθνικιστών διότι χαρακτήριζε γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL