Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υπερπλουτισμός fast track

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη

Απ' την αρχή του χρόνου η Γαλλία συγκλονίζεται από κοινωνική αναταραχή. Χιλιάδες διαδηλωτές, με ή χωρίς "Κίτρινα Γιλέκα», συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους κάθε σαββατοκύριακο απαιτώντας καλύτερους μισθούς και συντάξεις, ενώ το χάσμα πλούτου στη χώρα πλαταίνει και βαθαίνει. Μόνον που οι συνθήκες δεν είναι ίδιες για όλους. Στους πρώτους έξι μήνες του 2019 οι Γάλλοι υπερπλούσιοι είδαν πάλι την «τύχη» να τους χαμογελά διάπλατα.

Παρά τις εμπορικές διαμάχες, τα σκαμπαναβάσματα των χρηματιστηρίων, τη γενικότερη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, οι 14 πλουσιότεροι άνθρωποι στην Γαλλία που περιλαμβάνονται στη λίστα του πρακτορείου Bloomberg με τους 500 υπερπλούσιους του πλανήτη πρόσθεσαν συνολικά 78 δισεκατομμύρια δολάρια (!) καθαρής αξίας στις ιδιωτικές περιουσίες τους από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό 35%, κάτι που είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ρυθμού αύξησης του πλούτου των Κινέζων (17%) και των Αμερικανών (15%) υπερπλούσιων. Οι καλύτερες «αποδόσεις» εκτός Γαλλίας προήλθαν κυρίως από την Ασία, με τους πλουσιότερους της Ταϊλάνδης να αυξάνουν τις περιουσίες τους κατά σχεδόν 33%, ακολουθούμενοι από εκείνους της Σιγκαπούρης με 31% και της Ιαπωνίας με 24%. Από τη λίστα του Bloomberg εξαιρούνται χώρες με λιγότερους από δύο δισεκατομμυριούχους. Έτσι, τίθεται εκτός «συναγωνισμού» ο Αλίκο Ντανγκότε, ο μοναδικός Νιγηριανός του καταλόγου, του οποίου ο προσωπικός πλούτος αυξήθηκε μέσα σ’ ένα εξάμηνο κατά 60% (!) φθάνοντας τα 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τιτάνες της γαλλικής βιομηχανίας ειδών πολυτελείας, όπως ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH (του ομίλου που συνενώνει την Louis Vuitton με την οινοποιία Moët - Hennessy), Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering S.A. (Gucci, Yves Saint Laurent κ.λπ.) καθώς και η υπερ-κληρονόμος της L’ Oreal Φρανσουάζ Μπετενκόρ Μέγιερς πρόσθεσαν συνολικά 53 δισ. δολάρια στις περιουσίες τους. Η ζήτηση για πολυτελή προϊόντα από την Κίνα αποδείχθηκε ανθεκτική παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι μετοχές της LVMH σημείωσαν άνοδο 45% φέτος, τη δεύτερη καλύτερη απόδοση στο δείκτη CAC 40 της Γαλλίας. Τα κέρδη αυτά έκαναν τον περασμένο μήνα τον Αρνό «εκατοντα-δισεκατομμυριούχο» φέρνοντάς τον στην ίδια θέση με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon και τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις