Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ / Το μπάσκετ στη Νίκαια ξανά στο προσκήνιο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ / Το μπάσκετ στη Νίκαια ξανά στο προσκήνιο...

TOY KΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

Όταν στις 13 Σεπτεμβρίου ο Ιωνικός Νικαίας υποδεχόταν τον Διαγόρα Δρυοπιδέων στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε. Μετά τη νίκη της στο συγκεκριμένο αγώνα με 91-80, η ομάδα της Νίκαιας ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία, κατά την οποία «σμπαράλιασε» στην κυριολεξία την έννοια της διαφοράς κατηγοριών!

Από τότε αγωνίστηκε μέσα σε πολύ λίγες μέρες τέσσερις φορές με ομάδες από μεγαλύτερες κατηγορίες από αυτή που η ίδια αγωνίζεται, δηλαδή τη Β’ Εθνική, καταφέρνοντας να επικρατήσει εναντίον όλων των αντιπάλων της και μάλιστα με σχετική ευκολία... Συγκεκριμένα, επικράτησε 71-64 του Γ.Σ. Περιστερίου, 95-62 της Δόξας Λευκάδας, 79-66 των Τρικάλων και 92-80 του Ηρακλή!

Σήμερα, ο Ιωνικός θα διεκδικήσει απέναντι στον νεοφώτιστο στην Α1 Φάρο - ΓΣΛ μία θέση στην προημιτελική φάση, εκεί όπου ήδη περιμένει τον νικητή αυτού του ζευγαριού ο Ολυμπιακός. Από το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, που προπονεί ο Μάριος Γούναρης, ξεχωρίζουν οι Φώτης Βασιλόπουλος, Βαγγέλης Καράμπουλας, Άλεξ Βουγιούκας, Χρήστος Πετροδημόπουλος, Σωτήρης Κατούφας, Μάριος Μπατής και Ανδρέας Κανονίδης.

Η ομάδα μπάσκετ του Ιωνικού ιδρύθηκε και αυτή, όπως το αντίστοιχο ποδοσφαιρικό τμήμα, το 1965. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 βρέθηκε στην Α' Εθνική, έχοντας την τύχη να διαθέτει στις τάξεις της έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες της Ευρώπης, τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Το 1979 απέναντι στην ελβετική Νιόν ο Ιωνικός σημείωσε την πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή, ενώ η δεύτερη ήρθε περίπου στα μέσα της επόμενης δεκαετίας όταν και βρήκε στον δρόμο του τη Χάποελ Τελ Αβίβ από το Ισραήλ.

Η μετακίνηση του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Άρη το 1984 σήμανε τη σταδιακή αποδυνάμωση της ομάδας της Νίκαιας, με αποτέλεσμα την αγωνιστική περίοδο 1986-1987 να επέλθει ο υποβιβασμός στην Α2. Για δεκαετίες βρισκόταν συνεχώς στις μικρότερες κατηγορίες, δίχως να μπορέσει να επανέλθει κάποια στιγμή στην πρώτη στην ιεραρχία κατηγορία της εγχώριας καλαθοσφαίρισης. Το 2010, μάλιστα, ο Ιωνικός φτάνει στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της ιστορίας του, καθώς υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στο τοπικό πρωτάθλημα της Α' ΕΣΚΑΝΑ.

Από τότε, όμως, καταγράφει ανοδική πορεία, έτσι ώστε σήμερα, λίγο πριν από την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος της Β' Εθνικής, ο Ιωνικός να είναι, όπως αποδεικνύουν άλλωστε και τα αξιοθαύμαστα πεπραγμένα του στο Κύπελλο, το πρώτο φαβορί για την άνοδο στην Α2. Τη φανέλα του έχουν φορέσει στο παρελθόν κι άλλοι σπουδαίοι μπασκετμπολίστες, όπως ο Νίκος Οικονόμου, ο Κώστας Αλεξανδρίδης και ο Θόδωρος Χατζησμάλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL