Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Αταλάντα - Μπέργκαμο / Αταλάντα - Μπέργκαμο: Σφραγίδα ζωής για την ταλαιπωρημένη πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αταλάντα - Μπέργκαμο / Αταλάντα - Μπέργκαμο: Σφραγίδα ζωής για την ταλαιπωρημένη πόλη

Η Λομβαρδία έχει κοντά στα 17.000 θύματα από τους 35.000 που έχουν πεθάνει από κορωνοϊό σε ολόκληρη την Ιταλία. Στο Μπέργκαμο δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει χάσει συγγενή, φίλο ή γείτονα. Γι’ αυτήν την καταστροφή αρχικά είχαν θεωρηθεί υπεύθυνες η ποδοσφαιρική αναμέτρηση Αταλάντα - Βαλένθια (4-1), η παρουσία χιλιάδων στις κερκίδες του «Σαν Σίρο» στο Μιλάνο και οι μαζικές μετακινήσεις των οπαδών της Αταλάντα με τα τρένα.

Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι η βασική αιτία ήταν η ολιγωρία του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στη Λομβαρδία, Ατίγιο Φοντάνα, από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, που άργησε να πάρει μέτρα αποκλεισμού δύο κοινοτήτων κοντά στο Μπέργκαμο, με συνέπεια να διαδοθεί τάχιστα η πανδημία.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα υπάρχει το «φαινόμενο» Αταλάντα. Η ομάδα της βασανισμένης πόλης των 120.000 κατοίκων του Μπέργκαμο αυτήν την περίοδο είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη! Το περσινό ξεπέταγμά της δεν ήταν «φωτοβολίδα». Η Αταλάντα ήρθε για να μείνει! Η ποδοσφαιρική ομάδα αποτελεί πλέον μια σφραγίδα ζωής για την ταλαιπωρημένη πόλη, που συμβάλλει, στο μέτρο του δυνατού, να επουλωθούν οι βαθιές πληγές που άνοιξε η πανδημία.

Η ομάδα του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι βρίσκεται ήδη στα προημιτελικά του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ και στις 12 Αυγούστου θα αντιμετωπίσει την Παρί Ζεν Ζερμέν στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβώνας. Αν προκριθεί, θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Λειψία - Ατλέτικο Μαδρίτης.

Στο ιταλικό πρωτάθλημα είναι αήττητη εδώ και 15 αγώνες και παλεύει με τη Λάτσιο και την Ίντερ για τη δεύτερη θέση. Την περασμένη Κυριακή ήρθε ισόπαλη 2-2 με τη Γιουβέντους, με τη «Γηραιά Κυρία» να ισοφαρίζει στο 90΄ με πέναλτι. Την Τετάρτη συνέτριψε 6-2 την Μπρέσια έχοντας πετύχει 4 γκολ στο πρώτο μισάωρο! Η Αταλάντα σκοράρει φέτος ακατάπαυστα, καθώς σε 33 αγώνες στο πρωτάθλημα έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα 93 φορές και θα «σπάσει» το ρεκόρ της Νάπολι, που την περίοδο 2016-2017 είχε πετύχει 94 γκολ. Επιπλέον, έχει τη δεύτερη επίθεση μεταξύ των μεγάλων πρωταθλημάτων, μετά τα 100 γκολ της Μπάγερν Μονάχου, που ολοκλήρωσε στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Η Αταλάντα την περίοδο 2018-2019 τερμάτισε στην τρίτη θέση, ενώ συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας. Εκεί ηττήθηκε από τη Λάτσιο και δεν μπόρεσε να επαναλάβει το κατόρθωμα του 1963, όταν απέναντι στην Τορίνο κατέκτησε τον μοναδικό έως τώρα τίτλο της ιστορίας της. Ήταν, επίσης, φιναλίστ στο Κύπελλο Ιταλίας και το 1996, όταν «λύγισε» σε διπλούς τελικούς από τη Φιορεντίνα. Η Αταλάντα την αγωνιστική περίοδο 1986-1987 είχε φτάσει πάλι στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, χάνοντας τον τίτλο μετά από διπλούς αγώνες από τη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Την επόμενη σεζόν, παρότι αγωνιζόταν στη Β΄ κατηγορία Ιταλίας, πραγματοποίησε μια σπουδαία πορεία στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Στον πρώτο γύρο η Αταλάντα είχε αποκλείσει την ουαλική Μερθίρ, ενώ στον δεύτερο γύρο, αγωνιζόμενη απέναντι στον ΟΦΗ, έχασε στην Τούμπα, την οποία χρησιμοποίησαν λόγω τιμωρίας ως έδρα οι Κρητικοί, με 1-0, αλλά νικώντας 2-0 στη ρεβάνς απέκλεισε την ομάδα του Ευγένιου Γκέραρντ. Στον προημιτελικό άφησε έξω την πορτογαλική Σπόρτινγκ Λισσαβώνας για να αποκλειστεί στους ημιτελικούς από τη βελγική Μαλίν, που τελικά πήρε το τρόπαιο...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL