Με έθιμα και παραδόσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις έρχονται από τα βάθη των αιώνων, από τα ορεινά χωριά μέχρι τα ακριτικά νησιά, τα τοπικά έθιμα αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Αυτά τα τοπικά έθιμα εμπλουτίζουν τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς προβάλλοντας τη ζωντανή πολιτιστική πολυμορφία του έθνους και κάθε παράδοση προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο να υποδεχτούμε τη χρονιά με ελπίδα, χαρά και συντροφικότητα.
Μακεδονία: Η φλόγα της ελπίδας
Στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μακεδονίας, ένα έθιμο που που επιβίωσε στο πέρασμα των χρόνων βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι οικογένειες ανάβουν ένα κερί για να συμβολίσουν την ελπίδα και τη ζεστασιά του νέου έτους. Αυτές οι φλόγες συχνά παραμένουν αναμμένες όλο το βράδυ, δημιουργώντας μια γαλήνια και πνευματική ατμόσφαιρα.
Πελοπόννησος: Κρέμασμα κρεμμυδιών
Σε μέρη της Πελοποννήσου οι οικογένειες κρεμούν κρεμμύδια έξω από τα σπίτια τους ως σύμβολο ανάπτυξης και γονιμότητας. Τα κρεμμύδια, γνωστά για την ανθεκτικότητά τους και την ικανότητά τους να φυτρώνουν ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, θεωρούνται φυλαχτό για ευημερία και καλή υγεία για το νέο έτος.
Κρήτη: Ξεροτήγανα
Στην Κρήτη οι παραδοσιακοί εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν την προετοιμασία των ξεροτήγανων, ντελικάτα τηγανητά αρτοσκευάσματα περιχυμένα με μέλι και πασπαλισμένα με σουσάμι. Αυτές οι γλυκές λιχουδιές μοιράζονται στην οικογένεια και τους φίλους, συμβολίζοντας τη γλυκύτητα και την αφθονία για το νέο έτος.
Ρόδος: Η «μπουλουστρίνα»
Στη Ρόδο, τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα έθιμο γνωστό ως «μπουλουστρίνα», την πρώτη ημέρα του χρόνου τα μικρά παιδιά επισκέπτονται τους συγγενείς για να πάρουν ένα χρηματικό ποσό εν είδει δώρου.
Ήπειρος: Πέτρα της Καλής Τύχης
Στην κακοτράχαλη περιοχή της Ηπείρου συνηθίζεται την Πρωτοχρονιά να τοποθετείται μια πέτρα στο κατώφλι του σπιτιού. Το βάρος της πέτρας λέγεται ότι αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα και τη δύναμη που επιθυμούν οι κάτοικοι για το νέο έτος.
Κυκλάδες: Ευχές και ευλογία για τους θαλασσινούς
Στα νησιά των Κυκλάδων, η σύνδεση με τη θάλασσα είναι στενή, οι ιερείς ευλογούν τα ψαροκάικα αλλά και την ίδια τη θάλασσα. Με αυτό το τελετουργικό προσεύχονται για ασφάλεια και αφθονία για τους νησιώτες που εξαρτώνται από τη θάλασσα για τα προς το ζην.