Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.9°C26.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
25.5°C29.0°C
4 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.8°C27.5°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.9°C23.9°C
0 BF 53%
Κυριακάτικο τραπέζι / Η γεύση της άνοιξης, τάρτα με φρέσκα μπιζέλια και κατσικίσιο τυρί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριακάτικο τραπέζι / Η γεύση της άνοιξης, τάρτα με φρέσκα μπιζέλια και κατσικίσιο τυρί

Αυτή η τάρτα με φρέσκα μπιζέλια είναι μια συμφωνία τραγανής, βουτυράτης ζύμης, κρεμώδους γέμισης με μυρωδικά και φρέσκων, ζουμερών μπιζελιών. Είναι ένα πιάτο αρκετά κομψό για ένα κυριακάτικο brunch με φίλους, αλλά και αρκετά χορταστικό για να το μοιραστείτε με την οικογένεια. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και κάθε μπουκιά υπενθυμίζει πως τα πιο απλά υλικά φτιάχνουν τα πιο αξέχαστα γεύματα.

Υλικά:

Για τη ζύμη τάρτας

  • 1 ¼ φλ. (160 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ.
  • ½ φλ. (115 γρ.) βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κρόκος αυγού
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2–3 κ.σ. παγωμένο νερό

 

Για τη γέμιση

  • 1 φλ. (150 γρ.) φρέσκα μπιζέλια (ή κατεψυγμένα, αποψυγμένα)
  • ¾ φλ. (180 ml) κρέμα γάλακτος
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος ή βασιλικός
  • ½ φλ. (115 γρ.) κατσικίσιο τυρί ή τρίμμα φέτας
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο (για το σερβίρισμα)

 

Εκτέλεση:

Ζύμη

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  3. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και 2 κ.σ. παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη (αν χρειαστεί, προσθέτουμε την 3η κουταλιά νερού).
  4. Πλάστε σε δίσκο, τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και ψήνουμε τη ζύμη πρώτα μόνη της.
  6. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την τοποθετούμε σε στρογγυλή φόρμα τάρτας.
  7. Πιέζουμε καλά, κόβουμε τα περισσεύματα και τρυπάμε τον πάτο με ένα πιρούνι.
  8. Στρώνουμε λαδόκολλα και γεμίζουμε με φασόλια.
  9. Ψήνουμε 15 λεπτά, αφαιρούμε τα βάρη και τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

 

Γέμιση

  1. Ζεματίζουμε τα μπιζέλια σε βραστό νερό για 2 λεπτά μέχρι να γίνουν τρυφερά και ζωηρά πράσινα. Στραγγίσουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  2. Πολτοποιούμε με μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ τα μισά μπιζέλια με την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, την παρμεζάνα (αν βάλουμε), το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  3. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα ολόκληρα μπιζέλια και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
  4. Ρίχνουμε τη γέμιση στη ψημένη ζύμη και προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί ή τη φέτα.
  5. Ψήνουμε στους 175°C για 25–30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρώς.
  6. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε.
  7. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με επιπλέον μυρωδικά και ξύσμα λεμονιού αν θέλουμε.

 

Tips:

  • Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ταιριάζει υπέροχα με πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι λευκό κρασί.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κατσικίσιο τυρί με ρικότα ή να την αφήσετε χωρίς τυρί για πιο ελαφριά γεύση.
  • Μπορείτε να προσθέσετε από πάνω, μετά το ψήσιμο, λεπτές φέτες προσούτο που θα δώσει μια υπέροχη, αλμυρή νότα στην τάρτα.

Καλή απόλαυση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL