Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.4°C20.9°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C15.5°C
5 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
21.6°C24.1°C
6 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.7°C16.7°C
2 BF 88%
Λιχουδιά / Κέικ σοκολάτας με μαύρη μπύρα και γλάσο τυρί κρέμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιχουδιά / Κέικ σοκολάτας με μαύρη μπύρα και γλάσο τυρί κρέμα

Όμως αυτό το ζουμερό κέικ είναι τόσο νόστιμο και ιδιαίτερο που έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο. Η μαύρη μπύρα ενισχύει τη γεύση της σοκολάτας και εξισορροπεί τη ζάχαρη. Η τολμηρή, ελαφρώς πικρή γεύση της Guinness την έκανε δημοφιλές συστατικό στην ιρλανδική μαγειρική, αρχικά σε αλμυρά πιάτα όπως μαγειρευτά και πίτες. Η χρήση της μαύρης μπύρας στα γλυκά ήρθε αργότερα, καθώς οι αρτοποιοί άρχισαν να πειραματίζονται με γλυκές λιχουδιές για να εκμεταλλευτούν τις ελαφρώς καραμελένιες και σοκολατένιες νότες της.

 

Υλικά:

Για το κέικ

  • 225 γρ. βούτυρο σε κύβους, συν επιπλέον για τη φόρμα
  • 225 ml μαύρη μπύρα κατά προτίμηση Guinness
  • 275 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 375 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. άρωμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. σόδα

Για το γλάσο

  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 150 ml κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180, στον αέρα. Βουτυρώνουμε τον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενο πάτο, περίπου 23 εκ. Αν δεν έχετε τέτοια φόρμα χρησιμοποιήστε ένα στρογγυλό ταψί αλλά στρώστε το και με λαδόκολλα.
  2. Ρίχνουμε την μπύρα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να σιγοβράσει το μείγμα απαλά σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Ανακατεύουμε το κακάο και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και την βανίλια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της μπύρας. Τέλος, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και τη σόδα και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά όλα μαζί τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ η οποία πρέπει να βγαίνει καθαρή. Αν όχι, συνεχίζετε το ψήσιμο και ελέγχετε ξανά μετά από 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί.
  4. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το γλάσο. Χτυπάμε το τυρί να μαλακώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη στην οποία έχουμε αναμείξει το κορν φλαουρ, μια κουταλιά τη φορά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ένα ξεχωριστό μπολ μέχρι να σφίξει και μετά την ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα του τυριού, μία κουταλιά τη φορά. Απλώνουμε το γλάσο σε όλο την επιφάνεια του κέικ. Διατηρείτε στο ψυγείο έως και μια εβδομάδα.

Καλή απόλαυση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL