Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε τον ίδιο τρόπο για να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας. Τα βάζουμε κάτω από τη βρύση για 2-3 λεπτά, ή ακόμα και για 10 δευτερόλεπτα αν πεινάμε και βιαζόμαστε, τα τρίβουμε λίγο με το χέρι, και ελπίζουμε να έχουν απομακρυνθεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία για να αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών, αλλά οι ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία έχουν αυξηθεί με την πάροδο των ετών.
Στη βιομηχανία των τροφίμων, είναι συνήθης πρακτική η πλύση φρούτων πριν από την μεταφορά τους στις αγορές, αλλά ορισμένες από τις φυτό-προστατευτικές ενώσεις που απορροφώνται από τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να μην αφαιρούνται μόνο με το νερό.
Έρευνα από την American Chemical Society, αποκάλυψε πως ένα από τα πλέον κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης μπορεί να κάνει τη διαφορά, όσον αφορά την απομάκρυνση των βλαβερών χημικών υπολειμμάτων από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Το διάλυμα μαγειρικής σόδας βρέθηκε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από το δέρμα φρούτων.
Οπότε, αν θέλετε να είστε σίγουροι πως κάνατε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να καθαρίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από βλαβερά υπολείμματα, θα πρέπει να τα μουλιάζετε με διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού για 15 λεπτά, πριν τα καταναλώσετε.
Πώς να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας
Ξεκινήστε πλένοντας σωστά τα χέρια σας με σαπούνι ή νερό, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν μεταφέρονται μικρόβια από τα χέρια σας στα φρέσκα προϊόντα.
Για το πλύσιμο λαχανικών γεμίστε τον (καθαρό) νεροχύτη της κουζίνας σας με κρύο νερό και προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.
Μουλιάστε φρούτα και λαχανικά για περίπου δεκαπέντε λεπτά, ξεπλύνετε με κρύο νερό και στεγνώστε. Εξαιρέσεις από τη χρήση αυτού του πλυσίματος είναι τα μούρα ή άλλα μαλακά φρούτα και λαχανικά, τα οποία πρέπει να καθαριστούν, αλλά φροντίστε να τα ξεπλύνετε γρήγορα με το διάλυμα μαγειρικής σόδας.
Χρησιμοποιήστε τρεχούμενο νερό και τρίψτε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά με τα χέρια σας για να αφαιρέσετε τους ρύπους και τους επιφανειακούς μικροοργανισμούς.
Για να προχωρήσετε στην εξάλειψη των βακτηρίων ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα λαχανικών κατά το πλύσιμο των προϊόντων με παχύ δέρμα και πετάξτε τα εξωτερικά φύλλα των φυλλωδών πράσινων λαχανικών όπως το λάχανο και το μαρούλι πριν από το πλύσιμο.
Μια καλή συμβουλή είναι να αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στους μικροοργανισμούς να εισέλθουν στο στέλεχος ή στο άκρο του προϊόντος.