Μπορεί να μη μαγειρεύετε σε κουζίνα εστιατορίου, αλλά με λίγες στοχευμένες κινήσεις, μπορείτε να οργανώσετε τον χώρο σας όπως ένας επαγγελματίας σεφ. Η σωστή οργάνωση της κουζίνας δεν αφορά μόνο την αισθητική, αλλά βελτιώνει την απόδοση στο μαγείρεμα, μειώνει τη σπατάλη και κάνει την καθημερινότητα πιο ευχάριστη. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να δώσετε στην κουζίνα σας επαγγελματικό χαρακτήρα.
1. Ετικέτες τροφίμων – Το μυστικό της οργάνωσης
Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν οι επαγγελματίες σεφ είναι να τοποθετούν ετικέτες σε κάθε δοχείο και προϊόν. Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητες ετικέτες ή μαρκαδόρους που σβήνουν εύκολα για να γράφετε το περιεχόμενο και την ημερομηνία ανοίγματος ή λήξης. Ιδανικά, τοποθετήστε τα πάντα σε διάφανα δοχεία ώστε να βλέπετε με μια ματιά τι έχετε. Αυτό βοηθά στην αποφυγή διπλών αγορών και διασφαλίζει ότι τίποτα δεν χαλάει χωρίς να το καταλάβετε.
2. Μπαχαρικά σε τάξη
Οι σεφ αντιμετωπίζουν τα μπαχαρικά σαν πολύτιμο εργαλείο και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζετε κι εσείς. Οργανώστε τα σε διάφανα βαζάκια ίδιου μεγέθους, κατά προτίμηση με ετικέτες στο πάνω μέρος (αν τα έχετε σε συρτάρι) ή στο μπροστινό (αν είναι σε ράφι). Ομαδοποιήστε τα ανάλογα με τη χρήση τους (π.χ. καθημερινής χρήσης, εξωτικά, γλυκά κ.λπ.) και φροντίστε να βρίσκονται κοντά στο σημείο που μαγειρεύετε. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε τα παλιά – τα μπαχαρικά χάνουν τη δύναμή τους με τον χρόνο.
3. Συρτάρια – Όχι άλλο χάος
Τα συρτάρια πρέπει να εξυπηρετούν, όχι να δημιουργούν άγχος. Επενδύστε σε διαχωριστικά που προσαρμόζονται στο μέγεθος των συρταριών σας. Χωρίστε τα μαχαιροπίρουνα, τα εργαλεία μαγειρικής, και τα αξεσουάρ (π.χ. τιρμπουσόν, μεζούρες) με τρόπο ώστε να τα βρίσκετε αμέσως. Οι επαγγελματίες φροντίζουν ώστε κάθε εργαλείο να έχει το δικό του χώρο.
4. Ράφια και ντουλάπια
Τοποθετήστε τα αντικείμενα κατά συχνότητα χρήσης. Όσα χρησιμοποιείτε καθημερινά να είναι στο ύψος των ματιών ή εύκολα προσβάσιμα. Αντίθετα, αυτά που χρησιμοποιείτε σπάνια (π.χ. μεγάλα ταψιά για γιορτές) μπορούν να μπουν σε πιο δυσπρόσιτα σημεία. Για τα ντουλάπια, δοκιμάστε περιστρεφόμενους δίσκους ή καλάθια για καλύτερη αξιοποίηση βάθους.
5. Καθαριότητα και συντήρηση – Το Α και το Ω
Καμία οργάνωση δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς καθαριότητα. Καθιερώστε εβδομαδιαίο καθαρισμό των επιφανειών και μην ξεχνάτε να ελέγχετε το ψυγείο και τα ράφια για προϊόντα που πρέπει να απορριφθούν. Μια καθαρή κουζίνα είναι πάντα πιο λειτουργική και σας προσκαλεί να μαγειρέψετε.
Η κουζίνα του σπιτιού σας δεν χρειάζεται να είναι τεράστια ή γεμάτη εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Αρκεί να είναι λειτουργική, καθαρή και οργανωμένη. Με λίγη πειθαρχία και τα σωστά εργαλεία, μπορείτε κι εσείς να αποκτήσετε έναν χώρο που σας εμπνέει καθημερινά.