Είτε καταναλώνεται ως ολόκληρο λαχανικό είτε με τη μορφή εκχυλίσματος σαν συμπλήρωμα, αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φυτό παρέχει πολλά πλεονεκτήματα για την πέψη, την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του ήπατος και πολλά άλλα. Δείτε γιατί θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε τις αγκινάρες στη διατροφή σας.
1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Οι αγκινάρες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και βιταμίνη C. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μειώνοντας τη βλάβη των κυττάρων και τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές διαταραχές.
2. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος
Οι αγκινάρες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που προάγουν την υγιή πέψη και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Περιέχουν επίσης ινουλίνη, μια πρεβιοτική ίνα που τρέφει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, υποστηρίζοντας ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου. Το εκχύλισμα αγκινάρας έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσπεψίας, του φουσκώματος και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).
3. Ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος
Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της αγκινάρας και του εκχυλίσματος αγκινάρας είναι η ικανότητά τους να υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος. Η δραστική ένωση κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην πέψη και την αποτοξίνωση του λίπους. Αυτό κάνει τις αγκινάρες ιδιαίτερα ωφέλιμες για άτομα με ηπατικές παθήσεις ή για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη συνολική ηπατική λειτουργία.
4. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς
Οι αγκινάρες συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη ενώ αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη. Επιπλέον, οι αγκινάρες περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
5. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Οι αγκινάρες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τις ευεργετικές για άτομα με διαβήτη ή για άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης, αποτρέποντας την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ ορισμένες ενώσεις στις αγκινάρες βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
6. Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στις αγκινάρες προάγει τον κορεσμό, μειώνοντας την πείνα και αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον, το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και του μεταβολισμού, καθιστώντας το μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα σχέδιο διαχείρισης βάρους.
Μαγειρεμένες στον ατμό, στη σχάρα, σαν λαδερό, ή καταναλώνοντας τες με τη μορφή εκχυλίσματος, οι αγκινάρες προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Από την υποστήριξη του πεπτικού συστήματος και την υγεία του ήπατος μέχρι την προστασία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αυτό το θρεπτικό λαχανικό είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε κάθε δίαιτα. Ακολουθεί μια εξαιρετικά νόστιμη και υγιεινή, νηστίσιμη συνταγή.
Αγκινάρες με κουκιά και μάραθο
Υλικά:
- 5-6 αγκινάρες
- ½ κιλό φρέσκα κουκιά
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι μάραθο
- 3/4 κούπας λάδι
- 3-4 κ.σ. ξύδι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μάραθο. Με μαχαίρι καθαρίζουμε τα κουκιά όπως τα φρέσκα φασολάκια, το εξωτερικό πρέπει να είναι τρυφερό και να κόβεται εύκολα με το μαχαίρι, αν κάποια είναι σκληρά και ξυλώδη δεν τα χρησιμοποιούμε γιατί δεν θα μαγειρευτούν. Τα ξεπλένουμε καλά.
- Καθαρίζουμε και τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι για να μη μαυρίσουν, (δείτε πως να καθαρίσετε τις αγκινάρες στο βίντεο παρακάτω).
- Τσιγαρίζουμε απαλά το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτουμε το μάραθο και λίγο νερό. Όταν μαραθούν περίπου στα 10 λεπτά, προσθέτουμε τα κουκιά και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τις αγκινάρες κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθός τους και αλατίζουμε.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει μείνει με το λάδι του.
- Τέλος, χτυπάμε σε γουδί το σκόρδο με το ξύδι, περιχύνουμε το φαγητό μας και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι από πάνω.
Καλή απόλαυση!