Live τώρα    
8°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
6.5°C9.3°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
7.6°C9.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.5°C12.0°C
3 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
8.3°C11.0°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
7 °C
6.8°C7.4°C
3 BF 75%
Διατροφή / Απολαυστικά μπράουνι από μαύρα φασόλια χωρίς αλεύρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διατροφή / Απολαυστικά μπράουνι από μαύρα φασόλια χωρίς αλεύρι

Unsplash

Τα μαύρα φασόλια προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία λόγω του πλούσιου θρεπτικού προφίλ τους. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και τα βασικά πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνουν:

  1. Υγεία των οστών: Τα μαύρα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, όλα απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση γερών οστών και αρθρώσεων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη δομή, τη δύναμη και την ελαστικότητα των οστών, καθιστώντας τα απαραίτητα για τη συνολική υγεία του σκελετού.
  2. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Χαμηλά σε νάτριο, τα μαύρα φασόλια βοηθούν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
  3. Διαχείριση Διαβήτη: Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα μαύρα φασόλια βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ένα φλιτζάνι παρέχει πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη.
  4. Υγεία της καρδιάς: Τα μαύρα φασόλια δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ενώσεις όπως η κερσετίνη και οι σαπωνίνες προστατεύουν από την αρτηριακή βλάβη και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
  5. Πρόληψη του καρκίνου: Οι φυτικές ίνες, το φυλλικό οξύ και οι σαπωνίνες στα μαύρα φασόλια ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
  6. Πεπτική υγεία: Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες υποστηρίζει ένα υγιές έντερο προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και προάγοντας τα ευεργετικά βακτήρια.
  7. Διαχείριση βάρους: Οι φυτικές ίνες στα μαύρα φασόλια ενισχύουν τον κορεσμό, περιορίζουν την όρεξη και υποστηρίζουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Με άπειρες κριτικές πέντε αστέρων στο διαδίκτυο, αυτά τα μπράουνι από μαύρα φασόλια είναι ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς. Είναι η τέλεια συνταγή για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής και ειδικά των υγιεινών γλυκών αλλά και για όποιον θέλει απλώς να δοκιμάσει μια καινούργια και νόστιμη συνταγή.

Υλικά:

  • 450 γρ. μαύρα φασόλια βρασμένα ή 1 κονσέρβα (ξεπλυμένα και στραγγισμένα)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 3 κ.σ. φυτικό λάδι ή βούτυρο καρπών
  • 1 κ.λ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • ¼ φλ. σκόνη κακάο
  • ⅔ φλ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. στιγμιαίος καφές (προαιρετικά)
  • ½ φλ. τεμαχισμένη κουβερτούρα ή σταγόνες κουβερτούρας

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων τα μαύρα φασόλια και πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια πάστα. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί τον πουρέ φασολιών τα αυγά, το λάδι και τη βανίλια.
  2. Σε άλλο μπολ, βάζουμε το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τον καφέ (αν χρησιμοποιήσουμε) και τα ανακατεύουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε με λαδόκολλα. Ρίχνουμε μέσα τη ζύμη και ψήνουμε για 25 έως 35 λεπτά. Αφήνουμε τα brownies να κρυώσουν καλά πριν τα κόψουμε.

Tips

  • Για πιο υγρά μπράουνι τα αφαιρούμε από τον φούρνο όταν το κέντρο εξακολουθεί να κουνιέται λίγο. Για πιο σφιχτά μπράουνι, ψήνουμε μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει, σχεδόν, καθαρή όταν τη βυθίζουμε στο κέντρο.
  • Για πιο χοντρά κομμάτια μπράουνι, διπλασιάστε τη συνταγή και προσθέστε 15 έως 20 λεπτά στο χρόνο ψησίματος.
  • Διατηρούνται στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL