Για πολλούς, αυτός ο μήνας φέρνει την διαβόητη μελαγχολία του Ιανουαρίου - ένα μείγμα κούρασης μετά τις διακοπές, κρύου καιρού και της τρομακτικής πραγματικότητας που μας θέλει αντιμέτωπους με δύσκολα οικονομικά, χαμηλή ενέργεια, και ανύπαρκτα κίνητρα για οτιδήποτε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η μελαγχολία του Ιανουαρίου αναφέρεται σε συναισθήματα θλίψης, έλλειψης κινήτρων, μοναξιάς και χαμηλής ενέργειας που εμφανίζονται συχνά μετά την εορταστική περίοδο. Αυτή η πτώση της διάθεσης είναι συνηθισμένη καθώς μεταβαίνουμε από τον ενθουσιασμό των γιορτών σε μια πιο βαρετή και πιο κρύα περίοδο του χρόνου.
Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν υπερβολικά κατά τη διάρκεια των γιορτών με αποτέλεσμα την οικονομική πίεση τον Ιανουάριο. Ο Ιανουάριος είναι, επίσης, ένας μήνας με κρύο καιρό και μικρές μέρες κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Καθώς κατά τους χειμερινούς μήνες έχουμε μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως παρατηρείτε πτώση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, με αποτέλεσμα να βιώνουμε συναισθήματα θλίψης ή λήθαργου.
Το χαμηλότερο ηλιακό φως διαταράσσει επίσης την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει τον ύπνο και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υπερβολική κούραση και κακό ύπνο. Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD, Seasonal Affective Disorder), ένας τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με την έλλειψη ηλιακού φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να συμβάλει στα έντονα συναισθήματα θλίψης. Τέλος, η πίεση για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε την Πρωτοχρονιά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αγχωμένοι ή απογοητευμένοι αν αγωνίζονται να τους επιτύχουν. Τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι ο Ιανουάριος λίγο πιο χαρούμενος; Ακολουθούν μερικές πρακτικές ιδέες.
Μείνετε δραστήριοι: Η άσκηση μπορεί να τονώσει τη διάθεση και την ενέργεια.
Μείνετε συνδεδεμένοι: Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανύψωση του πνεύματος.
Εξασκήστε την αυτοφροντίδα: Δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που προάγουν την ψυχική και σωματική ευεξία.
Βγείτε έξω: Το φυσικό φως και ο καθαρός αέρας μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση.
Δώστε χαρά στον εαυτό σας με νέες εμπειρίες: Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι, το να δοκιμάσετε κάτι νέο μπορεί να προκαλέσει χαρά και έμπνευση.
Δώστε προτεραιότητα στην ξεκούραση: Ο ύπνος και η χαλάρωση είναι απαραίτητα για την ψυχική υγεία. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμό ή ημερολόγιο.
Θέστε μικρούς στόχους: Εστιάστε σε εφικτές λύσεις για να αποφύγετε να αισθάνεστε υπερβολικά αγχωμένοι.
Αναζητήστε βοήθεια εάν χρειάζεται: Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν τα συναισθήματα θλίψης επιμένουν ή επιδεινώνονται.
Σημαντική υπενθύμιση: Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή και ο σκοπός του είναι καθαρά ενημερωτικός. Προκειμένου να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας, θα πρέπει πρωτίστως να συμβουλεύεστε το θεράποντα ιατρό σας.