Από τα δώρα κάτω από το δέντρο μέχρι τα διακοσμητικά, που συχνά, πλημμυρίζουν τον τόπο, δεν είναι δύσκολο να αισθανθεί κανείς ασφυξία από την τεράστια ποσότητα αντικειμένων που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια των γιορτών. Καθώς μπήκε ο Ιανουάριος, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε το απαραίτητο ξεκαθάρισμα και μια φρέσκια αρχή, σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από την τακτοποίηση της ακαταστασίας που άφησαν πίσω τους οι γιορτές, δείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.
Ξεκινήστε με το προφανές: Διακόσμηση
Πριν βουτήξετε στα βάθη της ντουλάπα σας, εστιάστε στη διακόσμηση των γιορτών. Αφιερώστε χρόνο για να μαζέψετε στολίδια, φωτάκια και γιρλάντες. Δωρίστε ή πετάξτε οτιδήποτε σπασμένο ή ξεπερασμένο. Επενδύστε σε κάδους αποθήκευσης με ετικέτες για να κρατήσετε τα πάντα οργανωμένα για την επόμενη χρονιά. Εάν δεν χρησιμοποιήσατε ορισμένα είδη αυτές τις γιορτές, ίσως ήρθε η ώρα να τα αποχωριστείτε οριστικά.
Πληθώρα δώρων; Ταξινόμηση και δωρεά
Τα δώρα είναι υπέροχα, αλλά συχνά, ανούσια και περιττά και τελικά δημιουργούν μεγαλύτερη ακαταστασία. Κάντε έναν απολογισμό και ρωτήστε τον εαυτό σας με ειλικρίνεια, προσθέτει αξία στη ζωή σας το κάθε δώρο που λάβατε, ή ήταν μία τυπική χειρονομία χωρίς ουσία. Αν δεν προκαλεί χαρούμενα συναισθήματα σκεφτείτε να το δωρίσετε σε κάποιον που έχει το ανάγκη, ή θα του ήταν χρήσιμο. Αυτή η αρχή ισχύει και για παλιά αντικείμενα, σκεφτείτε ότι για κάθε νέο πράγμα που κρατάτε, καλό θα ήταν να αφήσετε κάτι παλιό.
Υιοθετήστε μινιμαλιστικές συνήθειες
Το ξεκαθάρισμα και η αποσυμφόρηση, γενικότερα, δεν αφορά μόνο φυσικά αντικείμενα, είναι μια νοοτροπία, μία στάση ζωής. Ενστερνιστείτε τον μινιμαλισμό εστιάζοντας σε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε και αγαπάτε. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, διαλέξτε ένα δωμάτιο, ή μία ντουλάπα ή ακόμα και ένα μόνο συρτάρι, για να αποφύγετε την εξάντληση. Στόχος είναι να δημιουργηθούν χώροι οι οποίοι αφήνουν μία ανάλαφρη αίσθηση και τους νιώθετε λειτουργικούς, όχι άδειους.
Τακτοποιημένο σπίτι, «τακτοποιημένο» μυαλό
Η τακτοποίηση του φυσικού σας χώρου μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο ως προς την πνευματική «ακαταστασία». Αφιερώστε λίγο χρόνο για προβληματισμό, γράψτε ημερολόγιο σχετικά με τους στόχους σας, διαλογιστείτε και οραματιστείτε τη χρονιά που έχετε μπροστά σας. Ένα καθαρό μυαλό μπορεί να κάνει πιο εύκολη την λήψη αποφάσεων σχετικά με το τι να κρατήσετε και τι να αφήσετε.
Θυμηθείτε, το ξεκαθάρισμα είναι μια διαδικασία, όχι ένας αγώνας. Κάθε τσάντα δωρεάς ή κάθε συρτάρι που οργανώθηκε είναι ένα βήμα προς ένα πιο φρέσκο, πιο γαλήνιο σπίτι και ένα πιο ήσυχο μυαλό. Μπείτε σε αυτή τη διαδικασία τώρα και κάνετε την αρχή για μια νέα χρονιά γεμάτη διαύγεια και ηρεμία. Ποιος δεν το θέλει αυτό;