Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.9°C16.4°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
8.2°C10.5°C
3 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.4°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
12 °C
11.9°C13.0°C
3 BF 71%
Διατροφή / Μικρές υγιεινές επιλογές που προσθέτουν μέχρι και 10 χρόνια ζωής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διατροφή / Μικρές υγιεινές επιλογές που προσθέτουν μέχρι και 10 χρόνια ζωής

Υγεία - διατροφή - φαγητό
pixabay.com

Μικρές βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να φέρουν αρκετά οφέλη στο προσδόκιμο ζωής. Ακόμα και οι μικρές αντικαταστάσεις γευμάτων με πιο υγιεινές επιλογές φαίνεται να προσθέτουν έως και 10 χρόνια ζωής, αν αυτές υιοθετηθούν και γίνουν συνήθεια.

Τα παραπάνω ευρήματα βασίζονται σε πολυετή έρευνα που έγινε στη Βρετανία.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, άνδρες και γυναίκες που ακολουθούσαν την δυτικού τύπου διατροφή και την άλλαξαν στα 40 τους, τρώγοντας απλώς πιο υγιεινά, κέρδισαν 8,9 και 8,6 χρόνια ζωής αντιστοίχως. Οι εθελοντές αυτοί δεν έκοψαν εντελώς τα ανθυγιεινά φαγητά, αλλά τα κατανάλωναν σπανίως.

Ωστόσο, όσοι έκοψαν εντελώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα επεξεργασμένα κρεατικά, κέρδισαν:

  • 10,8 χρόνια πρόσθετης ζωής οι άνδρες
  • 10,4 χρόνια πρόσθετης ζωής οι γυναίκες

Αυτοί οι εθελοντές αντικατέστησαν τα παχυντικά εδέσματα με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Τα αντίστοιχα οφέλη στους εθελοντές που ήταν 70 ετών όταν άλλαξαν τη διατροφή τους, ήταν μικρότερα. Και πάλι όμως ήταν σημαντικά. Ειδικότερα, το όφελος για τους 70χρονους που έκοψαν εντελώς τα ανθυγιεινά τρόφιμα ήταν:

  • 5,4 χρόνια για τους άνδρες
  • 5 χρόνια για τις γυναίκες

Σύμφωνα με το iatropedia  η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση της διατροφής σχεδόν μισού εκατομμυρίου εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως έδειξε, όσοι άρχισαν να τρώνε πιο υγιεινά και διατήρησαν αυτή τη συνήθεια, πρόσθεσαν έως και 10 χρόνια στη ζωή τους. Το ακριβές όφελος παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως:

  • Με την ηλικία που είχαν όταν βελτίωσαν τη διατροφή τους και
  • Το πόσο ριζική ήταν η αλλαγή

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία από 467.354 άνδρες και γυναίκες. Οι εθελοντές αυτοί παρέχουν από το 2006 στοιχεία για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους στην βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους εθελοντές σε κατηγορίες, αναλόγως με τις διατροφικές συνήθειες τους. Εξέτασαν επίσης πως αυτές άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου και τι αντίκτυπο είχαν. Έτσι διαπίστωσαν ποιοι έτρωγαν ανθυγιεινά, ποιοι υγιεινά και ποιοι ακολουθούσαν ενδιάμεσο διαιτολόγιο.

Κατέγραψαν επίσης ξεχωριστά ποιοι τηρούσαν τις διατροφικές συστάσεις του βρετανικού υπουργείου υγείας και ποιοι έτρωγαν πιο υγιεινά απ’ όλους. Οι συστάσεις του υπουργείου τιτλοφορούνται Eatwell Guide. Προτείνουν μία υγιεινή διατροφή, χωρίς όμως να αποκλείουν κανένα ανθυγιεινό τρόφιμο. Απλώς συνιστούν να καταναλώνεται «λιγότερο συχνά και σε μικρές ποσότητες».

«Η μελέτη μας έδειξε πως όσο εντονότερες είναι οι βελτιώσεις στη διατροφή, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη στο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Lars Fadnes, καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία. «Όπως ήταν αναμενόμενο, τα οφέλη είναι χαμηλότερα όταν η αλλαγή γίνεται σε μεγάλη ηλικία. Και πάλι όμως είναι σημαντικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL