Εβδομάδα "δημιουργικού ντοκιμαντέρ" στην Καλαμάτα

Εβδομάδα "δημιουργικού ντοκιμαντέρ" στην Καλαμάτα

Ξεκινά σήμερα στην Καλαμάτα το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ, μια πρωτοβουλία τεσσάρων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης (Καλλιτεχνικό Στέκι, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, Πολιτιστικός Αντίλογος και Φεστιβάλ Μηδέν). Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση της διοργάνωσης υπογράφει η Τζίνα Πετροπούλου, παραγωγός ντοκιμαντέρ. Συνολικά θα παρουσιαστούν μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 77 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών, με "άξονα" των επιλογών την προσπάθεια να παρουσιαστούν ταινίες μη εμπορικές, μη τηλεοπτικές, ταινίες που χαρακτηρίζονται "δημιουργικά ντοκιμαντέρ".

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ζώνες: Η εκπαιδευτική ζώνη (9 με 11 το πρωί) απευθύνεται κυρίως στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, με την προβολή ταινιών αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού περιεχομένου. Το κυρίως πρόγραμμα ξεκινά καθημερινά στις 12 το μεσημέρι και απευθύνεται στο ευρύ κοινό, περιλαμβάνοντας ελληνικές και ξένες ταινίες, ενώ έχουν προσκληθεί 20 Έλληνες σκηνοθέτες που θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους. Τέλος, υπάρχει και μεταμεσονύκτια μουσική ζώνη η οποία θα ξεκινά στις 11 το βράδυ και στην οποία καθημερινά θα προβάλλονται μουσικά ντοκιμαντέρ.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συζητήσεις για το ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση, αλλά και τη σχέση του ντοκιμαντέρ με την κοινωνική μνήμη (εδώ, ο Λάκης Παπαστάθης θα εξηγήσει τη φιλοσοφία της εκπομπής «Παρασκήνιο» και τη σημασία της καταγραφής των στιγμάτων τέχνης, σκέψης και ζωής των τελευταίων 40 ετών, ο Σταύρος Ιωάννου, διευθυντής του Φεστιβάλ Χαλκίδας, θα αναφερθεί στον ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα φεστιβάλ, οι λέσχες και άλλες διοργανώσεις παρουσίασης ντοκιμαντέρ στη διατήρηση της μνήμης της κοινωνίας και, τέλος, ο Γιάννης Τριτσιμπίδας, ιδρυτής των Κυκλαδικών Οπτικοακουστικών Αρχείων, θα παρουσιάσει την εμπειρία μιας οπτικοακουστικής συλλογής και των δράσεων ανάδειξης της μνήμης ενός τόπου).

Ακόμη, την εβδομάδα αυτή στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο σεναρίου διάρκειας τεσσάρων ημερών, που απευθύνεται σε νέους που τους ενδιαφέρει η κινηματογραφική τέχνη (το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Αλέξη Τσάφα και θα τηρηθεί λίστα προτεραιότητας). Τέλος υπάρχει μία ενότητα ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση και μία ενότητα που θα προβληθεί την τελευταία μέρα του Πανοράματος, αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ.

Ενημέρωση και πληροφορίες στο www.kalamatadocfestival.gr