23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου / Tο γαλλικό σινεμά στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας

23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου / Tο γαλλικό σινεμά στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας

Το φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, δεν θα βρίσκεται μόνο στις αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Λάρισας, της Πάτρας, της Κρήτης. Όπως δήλωσαν ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Nicolas Eybalin και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Κουτσαύτης: «Το σινεμά είναι μια λαϊκή και δημοκρατική τέχνη, είναι πάντα παρόν όταν το χρειάζεσαι, έτοιμο να σε παρηγορήσει, να σου ανοίξει νέους ορίζοντες και να τονώσει την περιέργεια και τον προβληματισμό».

Το διαγωνιστικό

Ανάμεσα στις δέκα ταινίες που περιέχει το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα ξεχωρίζει το πολιτικό θρίλερ «La syndicaliste» («Εύκολος στόχος»), με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ, που μιλάει για τα συμφέροντα πίσω από την πυρηνική ενέργεια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το «L’ innocent» («Τα πάνω κάτω») του Λουί Γκαρέλ, με έναν νέο άνδρα που ταράζεται όταν η μητέρα του σχεδιάζει να παντρευτεί έναν κατάδικο, αλλά και το «Kompromat» («Ένοχο υλικό») του Ζερόμ Σαλέ, όπου ένας Γάλλος διπλωμάτης πρέπει να ξεμπλέξει από μια συνωμοσία στη Σιβηρία. Υπάρχουν και τα τρυφερά «Les miens» («Οι δικοί μου») του Ροσντί Ζεμ και το «L’ origine du mal» («Η ρίζα του κακού») του Σεμπαστιάν Μαρνιέ, που αμφότερα εξετάζουν τους τριγμούς στη διάσπαση της οικογένειας. Περιμένουμε με αγωνία το δικαστικό δράμα «Saint Omer» της Αλίς Ντιό και το θρίλερ δράσης «Novembre» («Νοέμβρης») του Σεντρίκ Ζιμενέ, που μας βάζει στην καρδιά των γαλλικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Το κοινό αναμένεται να γοητεύσουν και τρεις ταινίες που εξετάζουν τις ερωτικές σχέσεις. Η πρώτη είναι η γλυκόπικρη δραμεντί «Les enfants des autres» («Τα παιδιά των άλλων») της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι, όπου μια άτεκνη γυναίκα δένεται συναισθηματικά με τη μικρή κόρη του φίλου της. Η δεύτερη είναι το «Chronique d’ une liaison passagere» («Το χρονικό ενός εφήμερου έρωτα») της Εμανιουέλ Μουρέ, όπου μια ανύπαντρη μητέρα και ένας παντρεμένος άντρας συμφωνούν ότι η σχέση τους θα είναι καθαρά σεξουαλική, όμως τα πράγματα βαίνουν διαφορετικά, και τέλος υπάρχει και το «Petite fleur» («Μικρό λουλούδι») του Σαντιάγκο Μίτρε, που περιγράφει τη ζωή ενός ζευγαριού που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί ο γάμος τους.

Έναρξη με Οζόν, λήξη με Ντ’ Αρτανιάν

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου στο Θέατρο Παλλάς, όπου θα προβληθεί η ταινία «Mon crime» («Το έγκλημά μου») του Φρανσουά Οζόν. Το φιλμ του παραγωγικότατου σκηνοθέτη αναβιώνει το κλασικό ύφος του νουάρ με μια ιστορία που διαδραματίζεται στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30. Εκεί μια όμορφη, νέα και άφραγκη ηθοποιός κατηγορείται για τη δολοφονία ενός παραγωγού, αλλά θα αθωωθεί με τη βοήθεια μιας δικηγόρου που είναι η καλύτερή της φίλη. Όταν όμως η δόξα και η επιτυχία θα έρθουν στη ζωή της, το μυστικό θα έρθει στην επιφάνεια.

Για τη λήξη μας περιμένουν οι «Τρεις σωματοφύλακες» («Les trois mousquetaires: D’ Artagnan). Η περιπέτεια εποχής του Μαρτέν Μπουρντουλόν μας μεταφέρει σε ένα βασίλειο διχασμένο από θρησκευτικούς πολέμους κάτω από τον φόβο της βρετανικής εισβολής, όπου μια μικρή ομάδα γενναίων ανθρώπων διασταυρώνει τα ξίφη της και αλλάζει τη μοίρα της Γαλλίας.

Παράλληλα τμήματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεματική ενότητα με τίτλο «Φύλο και Σινεμά», καθώς μέσα από οκτώ εκλεκτές ταινίες θα παρακολουθήσουμε μια επισκόπηση της αναπαράστασης του φάσματος του φύλου στη γαλλόφωνη οθόνη, που διαρκώς εξελίσσεται από το 1933 μέχρι σήμερα. Φυσικά, υπάρχουν παράλληλα τμήματα, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι και ένα ειδικό πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους.

Για την επέτειο μνήμης των ογδόντα χρόνων από τον μαζικό εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα εξόντωσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας ανάθεσε στη σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου τη δημιουργία μιας ειδικής εγκατάστασης. Εκεί θα φιλοξενηθεί ολόκληρη η μαρτυρία-ντοκουμέντο της Σιμόν Βέιλ, της πρώτης προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερασπίστριας των δικαιωμάτων της γυναίκας στη Γαλλία, για την εμπειρία της στα στρατόπεδα εξόντωσης του Άουσβιτς. Επιπλέον θα προβληθεί και το φιλμ «Φωνές του Ολοκαυτώματος» με τη Σιμόν Βέιλ.

Τέλος, θα διοργανωθούν ανοιχτές συζητήσεις με ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους για τη φόρμα της μεσαίου μήκους ταινίας και την προσέλκυση θεατών στις αίθουσες. Η φετινή κριτική επιτροπή, που θα δώσει το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, απαρτίζεται από τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, τις ηθοποιούς Κάτια Γκουλιώνη και Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, τον τραγουδοποιό Φοίβο Δεληβοριά και τον παρουσιαστή Φώτη Σεργουλόπουλο.