Βουλή / Θέμα αρχαιολογικού νόμου για τη βιντεοπροβολή

Βουλή / Θέμα αρχαιολογικού νόμου για τη βιντεοπροβολή

Θύελλα διαμαρτυριών και αρνητικών σχολείων ξεσήκωσε η προβολή στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής ανήμερα του εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου.

Την απορία του «εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθήθηκε η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου και εάν η εν λόγω προβολή είχε τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις» εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας πως «το κτήριο της Βουλής, εκτός από σύμβολο της δημοκρατίας, αποτελεί επίσης κηρυγμένο νεότερο μνημείο».

Ο Σύλλογος θυμίζει ότι, σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο, «πριν από τέτοιες παρεμβάσεις είναι αναγκαίο να δίνει την έγκρισή του το ΥΠΠΟΑ» και κάνει γνωστό ότι το θέμα «εισήχθη δύο φορές στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στις 5 Νοεμβρίου ως ‘έγκριση ή μη αιτήματος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής  Άμυνας σχετικά με την προβολή εικόνων στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής στις 20, 21 και 22 Νοεμβρίου’, αλλά το Συμβούλιο δεν κατέληξε σε γνωμοδότηση».

Στις 12 Νοεμβρίου «το θέμα εισήχθη εκ νέου ως ‘εξ αναβολής’, ενώ πλέον η άδεια ζητούνταν μόνο για την 21η Νοεμβρίου, όμως το θέμα επίσης δεν συζητήθηκε. Εν συνεχεία, δεν εκδόθηκε σχετική απόφαση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ, όπως αποδεικνύεται από τη ‘Διαύγεια’, ούτε από κάποια άλλη αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ».

Όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, «η απόφαση αυτή είναι ουσιαστική γιατί το ΥΠΠΟΑ διά των αρμόδιων υπηρεσιών του αλλά και των συλλογικών γνωμοδοτικών οργάνων του κρίνει την υλική, αισθητική ή συμβολική βλάβη ή προσβολή που μπορεί να υποστεί ένα μνημείο, πόσο μάλλον το κτήριο της Βουλής, από τέτοιες ενέργειες».