Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέρνει στην οθόνη τα memes

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέρνει στην οθόνη τα memes

Ο όρος "meme" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον βιολόγο Ρίτσαρντ Ντόκινς στο βιβλίο του «Το εγωιστικό γονίδιο» (1976) για να περιγράψει μια "μονάδα πολιτισμού", η οποία μεταβιβάζεται από έναν άνθρωπο σε άλλο, μέσω της διαδικασίας μίμησης. Με την εμφάνιση του Διαδικτύου, η λέξη meme άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει οτιδήποτε μπορούσε να εξαπλωθεί ραγδαία στον κυβερνοχώρο, όπως ένα βίντεο ή μια εικόνα. Τα memes εμφανίζονται και εξαφανίζονται σε χρόνο-ρεκόρ, καθορίζουν μόδες και τελικά φαίνεται να αλλάζουν τον τρόπο που επικοινωνούμε μεταξύ μας.

Αλλά τα memes δεν εξαντλούνται στο Διαδίκτυο, μπορεί να είναι ένα τραγούδι, οι τάσεις της μόδας, έθιμα, αφορισμοί, ανέκδοτα, οτιδήποτε διαδίδεται με μεγάλη επιτυχία και διεισδύει στον τρόπο ζωής μας. Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στα memes με ντοκιμαντέρ για ηχογραφήσεις και βίντεο που προκάλεσαν αίσθηση, για ατάκες και εικόνες που έγιναν viral, για memes που ξέφυγαν από τις προθέσεις του δημιουργού τους και πρόσωπα που έγιναν διάσημα, καταγράφοντας παράλληλα και τις αρνητικές συνέπειες της διάδοσης των memes.

Ντοκιμαντέρ προκλητικά, συναρπαστικά, εύστοχα, αιχμηρά, πολιτικά ή ακόμη και χιουμοριστικά, τα οποία αναφέρονται στο φαινόμενο, αλλά και στις συνέπειές του στην καθημερινότητα και την επικοινωνία μας.