Οι Έλληνες δημιουργοί αγκαλιάζουν τον νέο οργανισμό διαχείρισης δικαιωμάτων

Οι Έλληνες δημιουργοί αγκαλιάζουν τον νέο οργανισμό διαχείρισης δικαιωμάτων

Περισσότερους από 14.600 Ελληνες δημιουργούς και δικαιούχους δικαιωμάτων, δηλαδή τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού μουσικού ρεπερτορίου εκπροσωπεί ήδη η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων τους δύο πρώτους μήνες της λειτουργίας, ενώ στο βαρύ πυροβολικό των δημιουργών που εκπροσωπεί προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες και ο κορυφαίος στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Ο "πρόεδρος", στη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της ΕΥΕΔ Μαρία Βλάχου προχθες, δήλωσε την εμπιστοσύνη του στη μεταβατική υπηρεσία που συστήθηκε για να διαχειριστεί τα πνευματικά δικαιώματα έως την ανάληψη της διαχείρισης από τους ίδιους του δημιουργούς μέσω του νέου φορέα τους. Βέβαια ο Λευτέρης Παπαδόπουλος από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ μιας καθαρής λύσης για το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων και τη δημιουργία ενός νέου, υγιούς φορέα κατά τα διεθνή πρότυπα.

Ο ίδιος εξάλλου ήταν από τους πρώτους δημιουργούς, που πίεσαν και υποχρέωσαν τις δισκογραφικές ή φωνογραφικές παλαιότερα, εταιρείες να αναγράφουν πλήρως τα ονόματα των δημιουργών κάθε τραγουδιού στις ετικέτες και τα εξώφυλλα των δίσκων, όταν αυτή η διαδικασία γινόταν, τουλάχιστον, πλημμελώς.

Στο μεταξύ η Ειδική Υπηρεσία συνεχίζει να εκπροσωπεί εκατομμύρια ξένα μουσικά έργα μέσω συμβάσεων με μεγάλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης του εξωτερικού και των μεγάλων πολυεθνικών εκδοτών μουσικής Warner Chappel Music Publishing και Universal.

"Η δυναμική εκπροσώπηση του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, όπως διαμορφώνεται, αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που θωρακίζει τη διείσδυση του εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου της ΕΥΕΔ στην ελληνική αγορά" σημειώνει η Μαρία Βλάχου. Πρωταρχικό μέλημα παραμένει η ανασυγκρότηση και δραστηριοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού για την αποτελεσματικότερη αδειοδότηση και είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων.

Διαθέτοντας το πλεονέκτημα της άμεσης πρόσβασης στη μεγάλη βάση δεδομένων και τη δυνατότητα άμεσου εμπλουτισμού της η ΕΥΕΔ "έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με πολλές κατηγορίες χρηστών για την αδειοδότηση μουσικής και την είσπραξη έναντι των αναλογούντων δικαιωμάτων". Ήδη έχουν στελεχωθεί οι οικονομικές υπηρεσίες και όλα τα αρμόδια τμήματα, κυρίως από πρώην εργαζομένους της ΑΕΠΙ που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία.

Με τις μηχανές στο φουλ, το βλέμμα είναι πλέον στραμμένο στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΥΕΔ, τον Σεπτέμβριο, που θα αποφασίσει για τον κανονισμό λειτουργίας, διανομής και την αμοιβολογία, ενώ θα εκλέξει το Εποπτικό Συμβούλιο, ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη διανομή δικαιωμάτων τον Οκτώβριο.

"Σε μεγάλο βαθμό έχουν τεθεί οι βάσεις για ένα σύγχρονο φορέα, όπως επίμονα ζητούσε η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δημιουργών και άλλων δικαιούχων δικαιωμάτων" υπογραμμίζει η Μαρία Βλάχου. Και καλεί τους δημιουργούς να συνεργαστούν ώστε "να συγκροτηθεί ο νέος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης όσο το δυνατόν πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά".