Η ανάγκη αναθεώρησης του πολυσυζητημένου άρθρου 86 του συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών και μελών της κυβέρνησης βρέθηκε αναντίρρητα στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, η οποία από την εισηγητική κιόλας δήλωσή της ανέφερε ότι τόσο στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στην τραγωδία των Τεμπών «η ποινική έρευνα δεν μπόρεσε να εξελιχθεί πλήρως εξαιτίας του ελληνικού συντάγματος».
Στη μικρή αίθουσα του Γ΄ Τελωνείου Πειραιά στο Πέραμα, όπου διεξήχθη η συνέντευξη, η Λ. Κοβέσι έδωσε εξαρχής το στίγμα της: υπό μια αυστηρή θεσμική ιδιότητα ανέδειξε το πρόβλημα της έρευνας να αγγίξει πολιτικά πρόσωπα στις υποθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Τεμπών, την ίδια στιγμή όμως αντιστάθηκε σθεναρά στον σχολιασμό της στάσης τής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προστατεύσει τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούν και έχουν παραπεμφθεί από τα υπομνήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με ενδείξεις ενοχής στη Βουλή και στις δύο υποθέσεις. Γι’ αυτό εξάλλου, παρά τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το γεγονός ότι οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης δεν πρόκειται να ελεγχθούν για το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την απόφαση της κυβέρνησης για Εξεταστική Επιτροπή, η Ευρωπαία Εισαγγελέας απαντούσε κοφτά, με παραπομπή στην αρχική δήλωσή της για την προβληματική ελληνική νομοθεσία, χωρίς να σχολιάζει περαιτέρω. Επί της ουσίας απέφυγε να εμπλακεί στον πολιτικό διάλογο περί συγκάλυψης των ποινικών ευθυνών των υπουργών.
Το ίδιο ισχύει για την καταγγελία των «παρεμβάσεων» στο έργο της Εισαγγελίας όπως και των «προσπαθειών εκφοβισμού» των εκπροσώπων της -τα οποία εξάλλου νωρίτερα μέσα στον χρόνο είχε αναδείξει και σε συνεντεύξεις της (Εφ.Συν., Politico)-, καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι έχει δεχτεί «πολλές παρεμβάσεις και τις γνωρίζετε καλύτερα από μένα», όπως είπε χαρακτηριστικά, απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για πολιτικές παρεμβάσεις.
Η Δικαιοσύνη παρεμποδίστηκε
Επανέλαβε ωστόσο ότι «η Δικαιοσύνη παρεμποδίστηκε πρώτα απ’ όλα στα Τέμπη (...) λόγω της συνταγματικής διάταξης. Όμως, όπως είπα, και συνεχίζω να λέω, αυτή η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί αν το έργο (σ.σ.: η σύμβαση 717) είχε υλοποιηθεί με τον σωστό τρόπο. Και νομίζω ότι ο μόνος τρόπος να γιατρευτεί αυτή η τρομερή πληγή των Τεμπών είναι η απόδοση δικαιοσύνης. Όμως εξαιτίας του άρθρου 86 αυτό δεν συνέβη» κατέληξε.
Αν και είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς προς τα πού στρέφονται τα βέλη της Λ. Κοβέσι, εντούτοις είναι αναντίρρητο επίσης το γεγονός ότι η Βουλή και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. θα μπορούσαν να πράξουν και διαφορετικά αποδεχόμενες τα παραπεμπτικά της εισαγγελέως, να αποδώσουν δηλαδή τις ποινικές ευθύνες που αναλογούν τόσο στον Κώστα Αχ. Καραμανλή όσο και στους Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη. Και αυτό έμεινε ασχολίαστο.
Οπως ασχολίαστο από τη Λ. Κοβέσι έμεινε, σε σχετική ερώτηση της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής, το οξύμωρο γεγονός ότι, ενώ στον φάκελο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκονται οι εκπρόσωποι των αναδόχων εταιρειών της σύμβασης 717, η οποία «αν είχε ολοκληρωθεί, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί», στο κατηγορητήριο των Ελλήνων εισαγγελέων και ανακριτών που έκλεισε προ ημερών δεν βρίσκονται τα ονόματα κανενός εξ αυτών.
Η καλή συνεργασία πλέον με την κυβέρνηση
Τουλάχιστον τρεις δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το επίπεδο των σχέσεών της με την ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε η Λ. Κοβέσι και απάντησε τω όντι ότι πλέον βρίσκονται σε καλό επίπεδο, χωρίς όμως τον διθυραμβικό τόνο τον οποίο έσπευσαν να δώσουν στον λόγο της τα συμπολιτευόμενα μέσα. Ξεκαθάρισε δε ότι αυτό επιτεύχθηκε μετά τα προηγούμενα «σκαμπανεβάσματα στη συνεργασία σε έρευνες», ξεχωρίζοντας στην τωρινή της επίσκεψη τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, έπειτα από τη συνάντηση με τον οποίο κατάλαβε ότι «υπάρχει πλέον επαρκής πολιτική βούληση για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία (αναθεώρησης του άρθρου 86)». Και υπογράμμισε: «Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».
Στο ίδιο πλαίσιο υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απέναντι στις αιτιάσεις από μερίδα του Τύπου ότι έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ μετά τις συναντήσεις που είχε με τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φαίνεται πως συμφώνησαν ότι «θα ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εδώ στην Αθήνα εξασφαλίζοντας περισσότερους πόρους. Έχουμε ένα σχέδιο, ας δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Είμαστε εδώ για να μείνουμε. Δεν έχω κάποια αμφιβολία, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι όσα συζητήσαμε και αποφασίσαμε χθες (1 Σεπτεμβρίου) μαζί θα εφαρμοστούν».
Επίσης, εξήρε το έργο των σημερινών Ελλήνων εντεταλμένων εισαγγελέων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ανακοινώνοντας ότι θα ανανεωθεί η εντολή τους στον οργανισμό και για τα επόμενα χρόνια.
«Ο,τι είχα πει ισχύει»
Οι καλές κουβέντες για την κυβέρνηση συνυπήρχαν πάντως με την κατακεραύνωση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο χαρακτήρισε «συνώνυμο της διαφθοράς, του νεποτισμού και της πελατειακής λογικής». Σκληρή γλώσσα σε διάφορα σημεία της συνέντευξης χρησιμοποίησε και για την υπόθεση των Τεμπών, αναρωτώμενη για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πώς γίνεται τόσα χρόνια «να μην είδε κανείς τίποτα λάθος όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Οταν μάλιστα στο τέλος ρωτήθηκε αν επιμένει μέχρι σήμερα ή έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις δηλώσεις πριν από ενάμιση χρόνο (στην Εφ.Συν.), όταν σχολίαζε το πόρισμα της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή λέγοντας ότι «θολώνουν τα νερά» και «πνίγουν την υπόθεση», η Λ. Κοβέσι απάντησε αυθόρμητα πως «ό,τι είχα πει τότε δημόσια ισχύει και σήμερα». Ωστόσο, σε συμπληρωματική ερώτηση στο ίδιο θέμα δεν θέλησε να επανέλθει, διατηρώντας έτσι σε όλη τη συνέντευξη την επαμφοτερίζουσα στάση της.