Ο Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνάντησή τους επέδειξαν εντυπωσιακή αφωνία για τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα και για τη συνεχιζόμενη εξόντωση των αμάχων την ίδια ώρα που όλο και πληθαίνουν οι φωνές αντίδρασης κατά του Ισραήλ στην Ευρώπη.
Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός είπαν πολλά για την αναθεώρηση του Συντάγματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται συγκεκριμένα στα τρία άρθρα που η ΝΔ θέλει να «σακατέψει».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε και σήμερα την πρόθεσή του να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 103 του Συντάγματος, το οποίο και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
«Και θέλω να είμαι σαφής ότι αυτή η πρωτοβουλία αφορά πρωτίστως τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας αφενός να μπορούμε να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά αφετέρου, αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι συστηματικά, επίμονα και επί μακρό χρόνο δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους, να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου να απομακρύνονται από το Δημόσιο», είπε ο πρωθυπουργός, αποκρύπτοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη και σήμερα για την απομάκρυνση από το Δημόσιο επίορκων και ανεπαρκών δημοσίων υπαλλήλων.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι υπό αναθεώρηση θα πρέπει να τεθεί και το άρθρο 24 του συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, αναθεώρηση που προσπαθεί να εμφανίσει σαν εκσυγχρονισμό για τη χωροταξία και την πολεοδόμηση, καθώς συνεχώς το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές διάφορες δήθεν πολλά υποσχόμενες επενδύσεις μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και κατά παράβαση του Συντάγματος αλλά και της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Και το τρίτο άρθρο που θα μπει από τη ΝΔ στην συνταγματική αναθεώρηση είναι το άρθρο 16 για την προστασία της δημόσιας Παιδείας, προκειμένου τα fund της ιδιωτικής εκπαίδευσης που παρουσιάζονται σαν πανεπιστήμια να έχουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκθείασε την κυβέρνησή του και για την πολιτική στον κρίσιμο χώρο της υγείας, ισχυριζόμενος ότι πάει πρίμα και υποστηρίζοντας ότι δόθηκε μεγάλη έμφαση στην πρόληψη λέγεοντας ότι «το υπουργείο Υγείας είναι υπουργείο Υγείας και όχι υπουργείο Ασθένειας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που μίλησε αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, επέλεξε να αναφερθεί στη διαδικασία της αναθεώρησης λέγοντας ότι «τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλλουν τη συναίνεση». Και αυτό γιατί η παρούσα Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα, θα καταλήξει στα άρθρα τα οποία θα στείλει στην επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική και ανάλογα με το τι πλειοψηφία θα τα στείλει, θα κριθεί και η πλειοψηφία που χρειάζεται για να ψηφιστούν.
«Αν τα στείλει με 180 και πάνω, αρκεί απλή πλειοψηφία. Αν τα στείλει με λιγότερο από 180, θα απαιτηθούν τα 3/5».