Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.1°C28.1°C
1 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.1°C29.0°C
0 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.3°C24.0°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.0°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.8°C25.8°C
1 BF 45%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Η τροπολογία υπέρ της διαφθοράς και η αμηχανία για την Προανακριτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Η τροπολογία υπέρ της διαφθοράς και η αμηχανία για την Προανακριτική

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΙΝΤΙΜΕ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε στην αντεπίθεση με αφορμή τη γνωμοδότηση Καρώνη, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά της καθώς από αυτή την εβδομάδα στην επικαιρότητα θα κυριαρχεί η Προανακριτική για την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή και των υφυπουργών του.
Ακόμη όμως και μέσα στον ορυμαγδό της συγκάλυψης των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στοχοπροσηλωμένος. Ο πάντα πρόθυμος υπουργός του Γιώργος Φλωρίδης πέρασε τροπολογία στη Βουλή που επιτρέπει στα παιδιά των πολιτικών να ιδρύουν εταιρείες στο εξωτερικό που να έχουν στα περιουσιακά τους στοιχεία ακόμη και offshore. Κάπως έτσι ανοίγει ένας νόμιμος και αδιαφανής δίαυλος για τις μίζες των πολιτικών, που δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε θείες από τη Νιγηρία ή σε αδιευκρίνιστες καταθέσεις στους λογαριασμούς τους.

Η γνωμοδότηση Καρώνη είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβέρνησης: Με πολλά κενά, υποθέσεις, εκτιμήσεις, ασάφειες, ακόμη και αντιφάσεις, αφήνει περιθώριο ερμηνειών και παρερμηνειών. Η κυβέρνηση την εργαλειοποίησε από την πρώτη στιγμή και στήριξε πάνω της ολόκληρη θεωρία συνωμοσίας, συναγωνιζόμενη επάξια τον Κυριάκο Βελόπουλο. Μέχρι και 50.000 μποτς από το εξωτερικό (για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη) επικαλέστηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και μία σειρά βουλευτών, και φυσικά ο θηριώδης προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου και οι ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι. Η υπερβολή, όμως, που δημιούργησε την πεποίθηση της εργαλειοποίησης ήδη έχει γίνει μπούμερανγκ.

Με την Προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή επανέρχονται τα βασικά ερωτήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικά υπόλογος για την αδράνεια της πρώτης θητείας που οδήγησε, παρά τις προειδοποιήσεις για τα κενά ασφαλείας, στο δυστύχημα, αλλά και γιατί δύο χρόνια μετά δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλείς σιδηροδρομικές συγκοινωνίες;

Θα τον πάρει μαζί του ο Καραμανλής;

Το ΠΑΣΟΚ κινείται μόνο του αφού διαθέτει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές βουλευτών για Προανακριτική Επιτροπή που θα αφορά τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων -διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών- για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και τους υφυπουργούς του. Το ίδιο θα κάνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά αυτή την εβδομάδα. Η πρότασή τους θα αφορά σε κάθε περίπτωση κακουργηματικές πράξεις. Το Μαξίμου προσπαθεί να αποφύγει το πικρό ποτήρι. Στην ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν «no coment». Το Μαξίμου δεν θα συνυπογράψει αυτή τη φορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όπως έπραξε στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου, που την έβγαλε από τη δύσκολη θέση. Θα καταθέσει δική του πρόταση για πλημμέλημα -παράβαση καθήκοντος- και θα επισύρει αμέσως την κατηγορία ότι προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες και να πέσει στα μαλακά ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Η εκτίμηση που κυκλοφορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά παρασκήνια είναι ότι μία πρόταση για κακούργημα σε πολιτικό της οικογένειας Καραμανλή θα προκαλέσει εσωτερικούς κραδασμούς στη δεξιά παράταξη. Αυτή η εκτίμηση βολεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. Δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό του αν δεν υπολόγιζε το κόστος για τον ίδιο.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που θα οδηγήσουν στην παραπομπή του Κώστα Καραμανλή για κακούργημα είναι η ύπαρξη έγγραφων αλλά και προφορικών προειδοποιήσεων από υπηρεσιακούς παράγοντες και από συνδικαλιστές για τα ελλείμματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Ορισμένα υπάρχουν στη δικογραφία και ορισμένα θα προκύψουν κατά τη διερεύνηση από την Προανακριτική, αν βέβαια δεν την πνίξει και αυτή η Ν.Δ. όπως έκανε και με τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Το βασικό ερώτημα, το οποίο όμως μπορεί να απαντήσει ο Κώστας Καραμανλής, είναι το εξής: Ήταν οι προειδοποιήσεις εν γνώσει του πρωθυπουργού; Ακολούθως, αν η ολιγωρία στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και στα μέτρα ασφαλείας -που θα απέτρεπαν και το δυστύχημα- ήταν κεντρική κυβερνητική πολιτική για οικονομικούς ή άλλους λόγους. Έτσι όμως ενοχοποιείται πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα παίξει τα ρέστα του ώστε ο Κώστας Καραμανλής να παραπεμφθεί για πλημμέλημα. Κυρίως όμως να μην λειτουργήσει η Προανακριτική και ασκήσει τα ανακριτικά και εισαγγελικά της καθήκοντα. Σε κάθε περίπτωση θα εκμεταλλευτεί τη Δικαιοσύνη, αδιαφορώντας αν θα την απαξιώσει περισσότερο. Φυσικά θα δημιουργηθεί η πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι συγκαλύπτει την υπόθεση, ωστόσο το πολιτικό κόστος θα είναι μικρότερο από αυτό που θα προκύψει αν προχωρήσει η διερεύνηση και ο Κώστας Καραμανλής συμπαρασύρει τον πρωθυπουργό.

Συνωμοσία και παροχές

Με την επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπέλυσε τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση πέτυχε να περιορίσει τη φθορά και να ανέβει μερικές μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Οι πρόθυμες εταιρείες παρακάμπτοντας την πρόθεση ψήφου προβάλλουν την εκτίμηση, ώστε να παρουσιάσουν την κυβέρνηση ότι ήδη κινείται ή έχει ξεπεράσει το 30%. Φυσικά η κυβέρνηση ό,τι και να κάνει δεν πείθει τους ψηφοφόρους που έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το δυστύχημα των Τεμπών και τη συγκάλυψη. Μέσω της θεωρίας συνωμοσίας για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης απευθύνεται σε αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους του Κέντρου -πιέζοντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ- που συμπεριλαμβάνουν και άλλα κριτήρια, όπως η κυβερνητική σταθερότητα. Το «δεν θα αφήσουμε τα Τέμπη να βυθίσουν τη χώρα στο χάος» είναι το επιχείρημα στο οποίο θα επιστρέψουν προσεχώς το Μαξίμου και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός.

Η γνωμοδότηση Καρώνη θα εργαλειοποιείται ως ένδειξη αναξιοπιστίας των επικριτών της κυβέρνησης. Στο οπλοστάσιό της η κυβέρνηση έχει τις παροχές στη ΔΕΘ για τη μεσαία τάξη. Στο τραπέζι του Μαξίμου έχει πέσει η μόνιμη 13η σύνταξη, ως μείζων κίνηση που μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Θα το εξετάσουν λίγο πριν από την εξαγγελία και ανάλογα με το πώς θα έχει εξελιχθεί το καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL