Επίθεση κατά μέτωπο στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την εκδήλωση για το Κράτος Δικαίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του πρώην πρωθυπουργού χρεώνοντάς του «σκοπιμότητα συγκάλυψης» στην τραγωδία των Τεμπών και στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Από νωρίς το Ωδείο Αθηνών γέμισε με κόσμο ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το θέμα της ημερίδας «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» και της επικαιρότητας που απέκτησε «αναπάντεχα» όπως σχολίασε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια και τη φωνή της κοινωνίας που απαιτεί να μπει τέλος στη συγκάλυψη.
Είδαμε εκεί...
Την ημερίδα παρακολούθησαν πολιτικοί, νομικοί, συνταγματολόγοι, στελέχη της κυβέρνησης 2015 – 2019, μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρω μερικά ονόματα που παραβρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης. Η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο επικεφαλής της κίνησης «Κόσμος» Πέτρος Κόκκαλης, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Ψυχογιός, Κωνσταντίνος Μπάρκας, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αθηνά Λινού, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της LEFT, Κώστας Αρβανίτης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Γρηγόρης Θεοδωράκης, το μέλος της Κ.Ε. Θοδωρής Δουλουμπέκης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, τη Μαρία Ρεπούση, τη Ζαχαρούλα Τσιριγώτη κ.ά.
Τρία μηνύματα
Σε πολιτικό επίπεδο, τρία ήταν τα κεντρικά μηνύματα της εκδήλωσης. Πρώτο, η σφοδρότητα της επίθεσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή το τρίπτυχο της συγκάλυψης της κυβέρνησης του στην τραγωδία των Τεμπών, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Δεύτερο, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και Τρίτο το «Ζητείται Ελπίς», για την ακρίβεια θα λέγαμε «προοδευτική» Ελπίς.
Αλέξης Τσίπρας για Κυριάκο Μητσοτάκη: Κακοποιητής κάθε έννοιας Δικαιοσύνης
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη με βάση το τρίπτυχο: Υποκλοπές, Τέμπη, Πύλος.
Ειδικότερα τον χαρακτήρισε διοργανωτή των υποκλοπών και ενορχηστρωτή μπαζώματος στα Τέμπη για να διατηρήσει και να διευρύνει την εξουσία του.
Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε:
«Αλλά με κάθε σεβασμό στο πένθος και την οργή των συγγενών, μπορούμε να πούμε ότι η επομένη των Τεμπών είναι και ο πιο αδιάψευστος καθρέφτης της υποκρισίας, του κυνισμού, της καθεστωτικής αδιαφορίας θα έλεγα, για τις ανθρώπινες ζωές. Και είναι βαρύτατες οι ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν μια εθνική τραγωδία με όρους προσωπικής και κομματικής ιδιοτέλειας, κακοποιώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης. Είναι βαρύτατες οι ευθύνες όσων στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που διατυπώνονταν, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αρκούνταν στην αλαζονική επισήμανση ότι το θέμα έληξε οριστικά με την ευρεία νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές του 23. Και συνόδευαν την αλαζονεία τους με την ύβρη των επιθέσεων σε όσους επέμεναν να αναζητούν την αλήθεια, ακόμη και στους γονείς των θυμάτων. Ήταν οι συνωμοσιολόγοι, οι τερατουργοί, οι ψεκασμένοι.»
«Οργάνωσε τις παρακολουθήσεις προκειμένου να διευρύνει την εξουσία του. Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του. Γιατί, ας μη ξεχνάμε μια κρίσιμη παράμετρο : Μόλις ενάμισι μήνα μετά το έγκλημα των Τεμπών, είχαμε εκλογές. Αν γίνονταν τότε γνωστά, όσα έχουν αποκαλυφθεί σήμερα, δεν θα τολμούσε κανείς να χαρακτηρίσει το έγκλημα των Τεμπών, απλώς δυστύχημα.
Και η αναζήτηση ευθυνών δε θα διαχέονταν στις διαχρονικές ανεπάρκειες του κράτους και του πολιτικού συστήματος, αλλά στις πολύ συγκεκριμένες ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης. Και αναγκαστικά αυτή η συζήτηση δε θα τελείωνε τις επόμενες ημέρες, αλλά θα έφτανε ως και τη μέρα των εκλογών.
Έπρεπε λοιπόν πάση θυσία να ξεχαστεί. Για αυτό και οι μπουλντόζες έλαβαν εντολή να μπαζώσουν, το επόμενο κιόλας πρωί. Για να θάψουν το έγκλημα.»
Επίθεση εξαπέλυσε και με αφορμή την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για τον Κωνσταντίνο Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο χαρακτήρισε «πρόεδρο – επιστάτη».

Για το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό γιατί πεντέμισι χρόνια τώρα, δεν έχει τροποποιήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
«Μου κάνει τρομακτική εντύπωση ότι πεντέμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση, ενώ έχει φέρει στη Βουλή εκατοντάδες αλλαγές στη ποινική νομοθεσία, ενώ έχει ψηφίσει άλλους εκτελεστικούς νόμους, δεν έχει τροποποιήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και αναρωτιέμαι γιατί;»
«Μήπως το ξεχάσανε; Μήπως τους διέφυγε; Ή μήπως μετά τις υποκλοπές και τα Τέμπη, υπάρχει σκοπιμότητα; Δε ξέρω ποιος μπορεί να εισηγείται στον πρωθυπουργό ότι θα υπάρξει ποτέ δικαστής που θα αποφανθεί ότι μπορεί ένας νόμος να υπερβαίνει το Σύνταγμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν έχει παρά να φέρει άμεσα στη Βουλή προς κύρωση τον εκτελεστικό νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλιώς θα είναι σα να επιβεβαιώνει, όχι μόνο σκοπιμότητα συγκάλυψης αλλά και την ίδια την ενοχή του για τις συγκλονιστικές αυτές υποθέσεις.»
Τρεις προτάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα
Ο πρώην πρωθυπουργός στην ημερίδα για το κράτος δικαίου κατέθεσε τρεις προτάσεις. Πρώτο, να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Δεύτερο, να μειωθεί ο αριθμός των Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. «Άλλο οι προσδοκίες για ηγεσία να αφορούν τρεις θέσεις και άλλο 30 θέσεις» είπε χαρακτηριστικά. Και τρίτο να υπάρχει ένα χρονικό όριο από την αφυπηρέτηση μέχρι την αξιοποίηση δικαστών σε Ανεξάρτητες Αρχές, ή άλλες θέσεις, τις οποίες ορίζει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Τα τέσσερα χρόνια θα ήταν ένα επαρκές όριο ώστε να μην μπορεί μια κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας της να τάζει διορισμούς και αξιώματα σε έναν δικαστή που βρίσκεται στο τέλος της θητείας του.

Ζητείται Ελπίς, το μήνυμα στην προοδευτική αντιπολίτευση
Δεν έλειψαν και οι αιχμές προς την αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι «χρειάζεται μια νέα ανάγνωση και στάση χωρίς κομματικούς και προσωπικούς εγωισμούς». Εξέφρασε μάλιστα την αγωνία του ότι αν δεν υπάρξει «έγκαιρη πειστική απάντηση» υπάρχει ο κίνδυνος αυτοί που «εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης» να γίνουν μέρος του προβλήματος.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «σε μια τέτοια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ, επιβάλλεται απ’ όλους, κατά τη γνώμη μου, και κυρίως από το προοδευτικό φάσμα του πολιτικού μας συστήματος, από κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, κάθε συλλογικότητα, μια νέα περίσκεψη. Και μια νέα ανάγνωση και στάση, χωρίς τα χτεσινά στερεότυπα και τους κομματικούς, μικροκομματικούς, ή και προσωπικούς εγωισμούς.»
«Κι εδώ προκύπτουν από την πραγματικότητα κρίσιμα ερωτήματα για το πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα για τις πολιτικές δυνάμεις που διακηρύσσουν ότι παραμένουν πιστές, κάθε μια με το δικό της τρόπο φυσικά, στις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες. Μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη; Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο;»
Για να καταλήξει: «Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο. Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από εμάς μας. Μας αφορά, αλλά και μας υπερβαίνει ταυτόχρονα, με την έννοια ότι είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να δώσουν απαντήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τα Τέμπη, η Πύλος, οι υποκλοπές, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, αποτελούν και μια προειδοποίηση προς όλους. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος, και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης».
Εκνευρισμός στην κυβέρνηση από την παρέμβαση Τσίπρα
Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ενόχλησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση.
Στελέχη της αλλά και γνωστοί δημοσιολογούντες υπερασπιστές της στα μίντια επιτέθηκαν την επόμενη μέρα, με σφοδρότητα στον πρώην πρωθυπουργό με «όπλα» από τις επιθέσεις του αντισύριζα μετώπου.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Νίκου Ρωμανού «χρειάζεται πολύ θράσος για να κουνάει το δάχτυλο σε θέματα κράτους δικαίου» είπε μεταξύ άλλων ενώ και ο Μάκης Βορίδης στο ΣΚΑΙ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του: «Η μόνη Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με καταδικασμένους υπουργούς ήταν του Τσίπρα». Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη (Action 24) κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για θράσος και αντεπιτέθηκε χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά για πολλοστή φορά την τραγωδία στο Μάτι.
Η επικοινωνιακή αυτή επίθεση όμως δεν είναι ικανή να καλύψει ότι δεν υπήρξε ούτε μία απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν αναφορικά με τις βαθιές πληγές που έχει ανοίξει στο κράτος δικαίου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Metron Analysis: Συγκάλυψη για Τέμπη και σκάνδαλο υποκλοπών βλέπουν πάνω από 7 στους 10 πολίτες
Οικογένεια, ένοπλες δυνάμεις και τα Πανεπιστήμια είναι οι μόνοι θεσμοί που εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο από την άποψη της εμπιστοσύνης των πολιτών με την οικογένεια στο +77, τις ένοπλες δυνάμεις στο +40 και τα Πανεπιστήμια στο +24. Αρνητικό ισοζύγιο έχει η κυβέρνηση στο -54, οι τράπεζες στο -50, το το Κοινοβούλιο στο -52, τα ΜΜΕ στο -66, τα Συνδικάτα στο -65 και τελευταία τα πολιτικά κόμματα στο -71.
Όσον αφορά τις βασικές διαστάσεις του Κράτους Δικαίου καμία δεν εμφανίζει θετικό ισοζύγιο απαντήσεων στο ερώτημα εάν διασφαλίζεται στη χώρα μας σήμερα.
Ειδικότερα για τα χαρακτηριστικά της ελληνικής Δικαιοσύνης οι πολίτες θεωρούν ότι είναι αργή, πολιτικά ελεγχόμενη, ανεπαρκής στην οργάνωση, νομικά δαιδαλώδης, κοινωνικά άδικη. Πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη δεν χειρίζεται με επάρκεια σημαντικές υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη. Πάνω από 7 στους 10 πιστεύουν ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών στην υπόθεση των Τεμπών. Αντίστοιχα, πάνω από 7 στους 10 έχουν την ίδια άποψη για την υπόθεση των υποκλοπών.
Επίσης σχεδόν 9 στους 10 θεωρούν ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική Δικαιοσύνη χρειάζεται σοβαρές αλλαγές. Μία από αυτές είναι η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης καθώς ο ορισμός της από την Εκτελεστική Εξουσία θεωρείται ότι θίγει τη ζητούμενη ανεξαρτησία της. Στην ερώτηση πως πιστεύεται ότι πρέπει να ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης η πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να γίνεται από μία αρχή αποτελούμενη από δικαστές, δικηγόρους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.
Τέλος όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας «οι ενδείξεις πως υπάρχει και μια μειοψηφική αλλά αυξανόμενη κοινωνική προδιάθεση για αυταρχικές λύσεις είναι κάθε άλλο από παρήγορες. Επείγει, επομένως, η αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου όσο και της εμπιστοσύνης στο πολιτικό και θεσμικό μας οικοδόμημα. Είναι όρος προάσπισης της Δημοκρατίας.»
Σημαντικές παρεμβάσεις και προτάσεις
Οι σημαντικές παρεμβάσεις των ομιλητών έδωσαν το έναυσμα για μία ουσιαστική συζήτηση ενώ κατατέθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις. Στο πρώτο θεματικό τραπέζι συζήτησαν οι Χάρης Καστανίδης, πρώην Υπουργός, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Σαρμάς, τ. Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, επιτ. Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Σεκέρογλου, Πάρεδρος, Εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σοφία Συρογιάννη, Δικηγόρος, Ταμίας ΔΣ Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών. Στο δεύτερο θεματικό τραπέζι συζήτησαν, οι Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπλ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δανάη Κολτσίδα, Δικηγόρος-Πολιτική Επιστήμονας, Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επιτ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ο Χάρης Καστανίδης στην παρέμβασή του πρότεινε μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Μερικές από αυτές είναι να μην επιτρέπεται η συγκέντρωση ανεξέλεγκτων υπερεξουσιών σε όργανα μονοπρόσωπα όπως ο πρωθυπουργός. Χρειάζονται δικλείδες ελέγχου και θεσμικών ισορροπιών στο εσωτερικό των διακεκριμένων εξουσιών. Να ιδρυθεί Συνταγματικό Δικαστήριο στο οποίο θα αποστέλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νόμο για έλεγχο συνταγματικότητας για την κύρωση του όταν προκύπτει αμφιβολία. Χρειάζεται επίσης όπως είπε να καταπολεμηθεί η ασφυκτική επιρροή των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ενδεικτικά εδώ ανέφερε τα δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα της κοινωνικής ζωής μετά από πρωτοβουλία πολιτών. Επίσης πρότεινε να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των Γενικών Επιτροπών καθώς και την ίδρυση Γενικής Επιτροπείας όλων των τακτικών δικαστηρίων της χώρας.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη ελέγχου της εξουσίας ότι πρέπει να ελέγχονται και να λογοδοτούν οι κυβερνώντες. Να υπάρχουν θεσμοί που θα τους ελέγχουν όχι μόνο την ημέρα των εκλογών αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου που ασκούν εξουσία. Να υπάρχουν, όπως είπε, «θεσμικά αντίβαρα». Συνέχισε λέγοντας ότι «ο μεγάλος ασθενής της μεταπολίτευσης είναι η Δικαιοσύνη» προσθέτοντας ότι υπάρχει μια νοοτροπία δικαστική να ενισχυθεί η εξουσία. «Δεν τους μάθαμε να κοιτάνε την ουσία και κοιτάνε τη δικονομία» είπε χαρακτηριστικά αναλαμβάνοντας μερίδιο ευθύνης σε αυτό. «Υπάρχουν επίσης θεσμικά κενά».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει άλλος τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο θεσμός θα πρέπει να πάρει πίσω κάποιες αρμοδιότητες (που είχαν αφαιρεθεί) για να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην κυβέρνηση. Υποστήριξε επίσης ότι θα μπορούσε στις Επιτροπές της Βουλής την προεδρία να την έχει η αντιπολίτευση. Στο σημείο αυτό σχολίασε ότι δεν συμφωνεί να είναι ανοικτές οι συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής στα ΜΜΕ. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συναινέσεων στη χώρα μας και για αυτό η απλή αναλογική απέτυχε.

Ο Χρήστος Ράμμος υπογράμμισε ότι υπάρχει κενό στο κράτος δικαίου και οι ανεξάρτητες αρχές θα πρέπει να λειτουργούν ως αντίβαρα στην εξουσία. Ωστόσο όπως σημείωσε υπάρχει έλλειψη πολιτικής κουλτούρας από την εξουσία, η οποία δεν θέλει έλεγχο από τις ανεξάρτητες αρχές. Ο Χρήστος Ράμμος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ο Δημήτρης Βερβεσός χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη της χώρας «τοξική και ταξική» προσθέτοντας ότι το 45% δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη. Τάχθηκε και εκείνος υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και πρόσθεσε επίσης ότι όποιος ευθύνεται θα πρέπει να πληρώνει αποζημιώσεις ατομικά και να επιβαρύνεται το κράτος. Ο Ακρίτας Καϊδατζής υποστήριξε ότι με νόμο αλλάζουν όλα και ότι η πλουτοκρατία δεν θα πρέπει να όριζε με νόμους υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό. Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και του περιορισμού της θητείας του πρωθυπουργού. Η Δανάη Κολτσίδα επισήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή του κοινωνικού παράγοντα.
Κραυγή για Δικαιοσύνη στις παρεμβάσεις των συγγενών θυμάτων
Βαγγέλης Βλάχος: «Δίνουμε μια μάχη για Αλήθεια και Δικαιοσύνη»
«Αυτά τα δύο χρόνια δίνουμε μια μάχη για την αλήθεια και για τη δικαιοσύνη, η οποία όμως είναι και μία μάχη εμπιστοσύνης. Στα δικά μου τα μάτια, στη δικιά μου την ψυχή, νιώθω αυτή τη στιγμή να αγωνίζομαι για το σύνθημα το οποίο βλέπω γραμμένο στους τοίχους κι ακούω στις πορείες στη δεύτερη πατρίδα μου, την Αργεντινή. Το διαχρονικό σύνθημα Memoria, Verdad y Justicia. Μνήμη, Αλήθεια και Δικαιοσύνη. Και νιώθω ότι σε αυτό το τρίπτυχο αγωνίζομαι για να βρω δικαιοσύνη για τον αδερφό μου» είπε ο Βαγγέλης Βλάχος (αδελφός θύματος Τεμπών). Μίλησε για την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος από τις πρώτες ώρες, το μπάζωμα, το ξεμπάζωμα, τη συλλογή των βιολογικών υπολειμμάτων των ανθρώπων από τα χωράφια, τα αναπάντητα ερωτήματα. «… ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε με αδιαμφισβήτητο τρόπο τι είναι αυτό που προκάλεσε την ανάφλεξη και την πυρκαγιά, η οποία έκαψε ζωντανούς ορισμένους ανθρώπους.»
Αλέξανδρος Γεωργούλης: Το ναυάγιο της Πύλου δεν ήταν ένα μοιραίο δυστύχημα, ήταν ένα ναυάγιο του κράτους δικαίου
Εσκεμμένα έχει βαλτώσει η υπόθεση είπε ο συνήγορος των ναυαγών της Πύλου, Αλέξανδρος Γεωργούλης τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Το ναυάγιο της Πύλου έλαβε χώρα 14 Ιουνίου 2023. Τον Μάιο που μας πέρασε είχαμε την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, διότι προσπάθησαν οι κρατικές αρχές να αποδώσουν ευθύνες σε εννέα ναυαγούς για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, παράνομης μεταφοράς από την οποία επήλθαν θάνατοι και παράνομης εισόδου και πρόκλησης ναυαγίου. Έχει περάσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αρχές δεν έχουν αποδώσει ευθύνες. Κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Θεωρούμε ότι ουσιαστικά είναι μια υπόθεση η οποία θα έλεγα ίσως και εσκεμμένα έχει βαλτώσει από τις αρμόδιες αρχές και θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει αποδοθεί ήδη δικαιοσύνη για όλα αυτά τα θύματα του συγκεκριμένου ναυαγίου». Πρόσθεσε ότι ως και σήμερα δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη σε κανένα για το ναυάγιο της Πύλου. «Το ναυάγιο της Πύλου, έτσι δεν ήταν ένα μοιραίο δυστύχημα ήταν ένα ναυάγιο του κράτους δικαίου» είπε χαρακτηριστικά.
Θανάσης Κουκάκης: Δεν υπάρχει ομαλή λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα
«Το σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν ένα πολιτικό σκάνδαλο. Έτσι ξεκίνησε και έχει εξελιχθεί σε θεσμικό σκάνδαλο» είπε μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, θύμα υποκλοπών, Θανάσης Κουκάκης. «Ουσιαστικά εκκίνησε από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταστήσει το Μαξίμου ένα επιτελικό κέντρο, το οποίο θα είχε τον απόλυτο έλεγχο. Το σκάνδαλο, πλέον, μετεξελίχθηκε γιατί η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να αναχαιτίσει τις έρευνες των ανεξάρτητων αρχών, όπως η ΑΔΑΕ και ύστερα, βεβαίως, να ελέγξει τη ροή της δικαστικής έρευνας».
Η υπόθεση των υποκλοπών απέδειξε ότι «στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα όπου η κεντρική εξουσία ελέγχει όλες τις άλλες εξουσίες. Και ότι στην Ελλάδα είμαστε σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει μια ομαλή λειτουργία του κράτους δικαίου και κυρίως αυτό που λέμε θεσμικά αντίβαρα. Και η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, η ηγεσία της διορίζεται από την κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο είναι εξαρτώμενη από την κυβέρνηση. Το τι μπορεί να αλλάξει είναι μια πάρα πολύ δύσκολη απάντηση».
Στη συνέχεια προχώρησε σε ένα παραλληλισμό στη διαχείριση των σκανδάλων δημοσίου συμφέροντος όπως στις υποκλοπές και στα Τέμπη, με εξεταστικές παρωδία που συγκαλύπτουν τις κυβερνητικές ευθύνες.
Ελένη Κωστοπούλου: Ελλιπής ο τρόπος συλλογή στοιχείων από τις Αρχές
«Από τη στιγμή της τέλεσης του εγκλήματος που ήταν το Σεπτέμβριο του 2018, η πρώτη δίκη έγινε τέσσερα χρόνια μετά και το Εφετείο έγινε δύο χρόνια μετά, Δηλαδή κλείσαμε έξι χρόνια για να έχουμε μια απόφαση τελεσίδικη και καταδικαστική. Θεωρώ ότι αυτός ο μεγάλος χρόνος που παρεμβάλλεται από την τέλεση του εγκλήματος μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό είναι τεράστιος και έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα για την ίδια την υπόθεση» είπε η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη Κωστοπούλου. Είναι σημαντικό όπως είπε για τις οικογένειες των θυμάτων να μην είναι τόσο χρονοβόρα η διαδικασία της απόδοσης δικαιοσύνης, ώστε «να μην χάνονται τα στοιχεία, να μην χάνονται οι μαρτυρίες και να νιώθουν και οι οικογένειες των θυμάτων ότι υπάρχει ένας σεβασμός προς το πρόσωπό τους από το κράτος».
Αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που οι αρχές και η Αστυνομία συλλέγουν στοιχεία τονίζοντας ότι είναι «ελλιπής» με αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να μην έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να κρίνει. «… είναι απαράδεκτο η Ελληνική Αστυνομία να μην μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της. Την κάνει στο ελάχιστο βαθμό και βέβαια όταν εμπλέκονται και μέλη της αστυνομίας δεν είναι πια αστυνομική έρευνα. Είναι αστυνομική συγκάλυψη. Να κουκουλώσουμε και να κρύψουμε και να αποκρύψουμε όποια στοιχεία ενοχοποιούν τις πράξεις μας ή τις αμέλειες μας» πρόσθεσε.
Sophie in 't Veld: Το ΕΛΚ προσπάθησε να εμποδίσει να συζητηθεί η Ελλάδα
Την ημερίδα χαιρέτισε η Sophie in 't Veld, πρώην Ευρωβουλευτής (Φιλελεύθεροι), πρώην Πρόεδρος Ομάδας Εποπτείας Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων- DRFMG, και ο Juan Fernando López Aguilar, Ευρωβουλευτής (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων - LIBE.
«Το κράτος δικαίου δεν είναι κομματικό. Και αυτό δεν αφορά μόνο, ξέρετε, ένα κόμμα στην Ελλάδα. Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι η ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπάθησε να εμποδίσει κάθε προσπάθεια να συζητηθεί η Ελλάδα, να παρακολουθηθεί η Ελλάδα, ενώ θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να υποστηρίξει εκείνους στην Ελλάδα που εργάζονται για την τήρηση του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Juan Fernando López Aguilar: Ο νόμος πρέπει να είναι διαφανής, προβλέψιμος, δημοκρατικά νομιμοποιημένος και να εφαρμόζεται ισότιμα
Ο Juan Fernando López Aguilar αναφέρθηκε στο κράτος δικαίου ως «ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασική αρχή που διασφαλίζει τη δικαιοσύνη, τη νομιμότητα, τη δημοκρατία όχι μόνο στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ένα προς ένα, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη μας, την Ελλάδα, οποιοδήποτε άλλο». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι 27 εγγυώνται ότι όλες οι ενέργειές μας ως Ευρωπαίοι πολίτες και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, από τα θεσμικά όργανα έως τα άτομα, δεσμεύονται εξίσου από το νόμο. Ο νόμος που πρέπει να είναι διαφανής, προβλέψιμος, δημοκρατικά νομιμοποιημένος και να εφαρμόζεται ισότιμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τυχαίνει να είναι το μόνο εκλεγμένο όργανο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, το μόνο που εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία από το σύνολο των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων».