Live τώρα    
8°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
6.4°C8.7°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3 °C
1.6°C4.4°C
4 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
7.6°C9.4°C
5 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
16.1°C17.1°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
3 °C
3.4°C3.5°C
1 BF 91%
Τσίπρας για Μητσοτάκη / Να μην ευτελίζει άλλο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας - Να ξεκαθαρίσει τη θέση του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσίπρας για Μητσοτάκη / Να μην ευτελίζει άλλο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας - Να ξεκαθαρίσει τη θέση του

Ο Αλέξης Τσίπρας
(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΕΛΑΣ)

Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 4ο OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε ερώτηση αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον ίδιο να τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει την θεσμική ευθύνη να μην ευτελίζει άλλο αυτό τον θεσμό»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως «εξαίρετο λειτουργό της Δικαιοσύνης» πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, προσθέτοντας ότι «δεν θα ήθελα να  τοποθετηθώ για ποιος θα έπρεπε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν - όπως οφείλει κατά τη γνώμη μου - ξεκαθαρίσει τη θέση του αυτός που έχει τη βασική ευθύνη για το γεγονός ότι εξελίσσεται όλη αυτή η κουβέντα - κάνοντας λόγο για πλαίσιο «θεσμικής υποβάθμισης του θεσμού».

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας «έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που λήγει η θητεία της σε λίγους μήνες και έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας (...) δεν την επέλεξα εγώ, εγώ επέλεξα τον κ. Παυλόπουλο τηρώντας το πολιτικό έθιμο προέδρου από το αντίπαλο στρατόπεδο. Οφείλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης που έκανε λάθος και γιατί δεν θα ανανεώσει η κ. Σακελλαροπούλου τη θητεία της. Και οφείλει να το πει διότι με ευθύνη του εξελίσσεται αυτή η συζήτηση» τόνισε.

«Η συζήτηση έχει ανοίξει με ευθύνη του πρωθυπουργού. Έχει την θεσμική ευθύνη να μην ευτελίζει άλλο αυτό τον θεσμό και να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια με τους θεσμούς και να μας πει που απέτυχε» επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτώμενος αν είναι δύσκολη η χρονική περίοδος για τον Κ. Μητσοτάκη για να επιλέξει ένα πρόσωπο απάντησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα και για αυτό έχει αυτή τη στάση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μίλησε για θεσμική υποβάθμιση και παρεκτροπή.

Ο Αλέξης Τσίπρας
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ανάγκη για διατηρήσιμη, ισχυρή ανάπτυξη

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η πρόκληση που βιώνουμε είναι να σταματήσει αυτή η απόκλιση της χώρας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Σήμερα με ποιος ανταγωνιζόμαστε, με την Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Αυτός ήταν ο στόχος μας;» διερωτήθηκε. 

Υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τη χώρα με ρυθμισμένο χρέος, γεμάτα δημόσια ταμεία και με μια προίκα το ταμείο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας, ένα εργαλείο που σπαταλιέται. «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, το χαρακτήρισα ως μια κατάσταση παρεοκρατίας» τόνισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε ουραγός της Ευρώπης και κίνδυνος κοινωνικής έντασης και κρίσης. 

«Αν δεν έχουμε μια διατηρίσιμη, ισχυρή ανάπτυξη η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει» σημείωσε ακόμα λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε δεν το έχουμε αυτό. «Με 1% ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, θα βρεθούμε μπροστά σε υπαρξιακές προκλήσεις» είπε, μεταξύ άλλων ενώ αναφέρθηκε ακόμα στο  νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που είχε περιγράψει στο δημοτικό θέατρο Πειραιά, το οποίο βασίζεται σε 4α: ανάπτυξη, αναδιανομή, ανθεκτικότητα, ασφάλεια. 

Δεν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη στη χώρα, επισήμανε σε άλλο σημείο, ενώ τόνισε παράλληλα ότι «δεν έχουμε παραγωγικές επενδύσεις. Έρχονται funds να κάνουν αρπαχτές. Με τουρισμό και real estate δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά». Όπως είπε πρέπει να  επενδύσουμε σε καινοτομία, νέες τεχνολογίες, πράσινη ενέργεια και μετάβαση. 

«Αν δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο δημόσιων επενδύσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ριζικές μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσεις ιδιωτικές επενδύσεις που να έχουν αποτέλεσμα στην πραγματική παραγωγική βάση δεν θα πάμε πολύ μακριά» σημείωσε ακόμα.

Ταμείο εγγυοδοσίας από τα υπερκέρδη των τραπεζών για χρηματοδότηση νοικοκυριών 

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ταμείο εγγυοδοσίας, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναγκάσουμε τις τράπεζες να σταματήσουν τις καταχρηστικές πρακτικές, ενώ έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου ο φόρος είναι επί του τζίρου.

«Θα έπαιρνα σχεδόν το σύνολο των κερδών, για ένα ειδικό ταμείο εγγυοδοσίας που θα αποτελούσε εργαλείο για τις τράπεζες για χρηματοδότηση νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών παρατήρησε μια «δυσανάλογη αύξηση των εσόδων», με την κυβέρνηση Μητσοτάκη «επί δυομιση χρόνια να μην κάνει τίποτα». Σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη αφού την καλωσόρισε σημείωσε πως «δεν είναι ουσιαστική αλλά συμβολική». Η πρόταση, τόνισε, «φορολογεί ένα μέρος των κερδών (περίπου 160 εκατ. ευρώ) όταν τα έσοδα αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και τα κέρδη τα 5 δισ. ευρώ».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να σταματήσει η πρακτική της αισχροκέρδειας και να συμμορφωθούν οι τράπεζες σε μια πραγματικότητα συμβατή με τις κοινωνικές ανάγκες».  Για να γίνει αυτό δεν βλέπει άλλο τρόπο από την εφαρμογή πολιτικής «που θα πονέσει».

Έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου ο φόρος επιβάλλεται επί του τζίρου των τραπεζών και εξήγησε πως «το πρόβλημα δεν είναι να δείξουμε ότι παίρνουμε τα χρήματα και τα βάζουμε στο δημόσιο ταμείο αλλα να οδηγήσουμε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την κοινωνία».

Πρότεινε από τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών να σχηματιστεί ένα ταμείο εγγυοδοσίας για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών, για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων».

Οι τράπεζες, τόνισε, πρέπει «να επιτελέσουν τον ρόλο τους που είναι να χρηματοδοτούν την οικονομία».

«Μια κατάσταση παρεοκρατίας»

Στο σκέλος της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε κρίσιμο να συζητήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγεί στην απάντηση του ερωτήματος πού θέλουμε να πάει η χώρα.

«Η μεγάλη πρόκληση της προηγούμενης δεκαετίας ήταν η έξοδος από τη κρίση χρέους. Τώρα πρέπει να σταματήσει η δραματική απόκλιση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε ένα «καθαρό» τοπίο γεμάτα ταμεία και προίκα το Ταμείο Ανάκαμψης. Δε βλέπω όμως όραμα για το πώς θα δαπανήσουμε τους πόρους αυτούς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας εντοπίζοντας παθογένειες σε δημόσια υγεία, στεγαστική πολιτική, αδιαφάνεια. Ως προς το τελευταίο είπε μάλιστα ότι «αν δεν περάσεις από το Μαξίμου δεν μπορείς να έχεις προοπτική».

«Αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια μπορώ να το περιγράψω ως μια κατάσταση παρεοκρατίας. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από το Ταμείο και μεγάλες επωφελούνται», συμπληρώνοντας «θα πέσουμε σε τοίχο γρηγορότερα απ’ ότι νομίζουμε».

Ξόρκισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας κρίνοντας πως δεν κινδυνεύουμε ωστόσο εντόπισε τον κίνδυνο «να βρεθούμε στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ που θα τροφοδοτήσουν κοινωνικές αντιδράσεις».

Μίλησε για χρηματοδοτικές και κοινωνικές ανάγκες για αποθεματικά και ανάγκη για «διατηρήσιμη και σταθερή ανάπτυξη» που όμως «δεν τη βλέπει». Συμπλήρωσε πως «η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ ανάλογο της περιοδου Βενιζέλου – Τρικούπη» και υπογράμμισε πως «μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής».

Για τα απομνημονεύματα της Μέρκελ

Όταν ρωτήθηκε για το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ με τα απομνημονεύματά της, επισήμανε πως «δεν έχει σημασία αν εγώ αισθάνομαι δικαιωμένος» και τόνισε πως «το αντι-συριζα μέτωπο κατέρρευσε. Αυτοί που έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την καταστροφή διαψεύδονται».

Παραθέτει στοιχεία αδιαμφισβήτητα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως η Ελλάδα ήταν (2014) μια χώρα σε χρεοκοπία και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Το βιβλίο, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καταρρίπτει τον μύθο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε φτάσει στο να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Τον μύθο ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε πολλά δισ. ευρώ στην Ελλάδα και ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν βαρύτερο όλων.

«Όπως λέει στα βιβλίο της η καγκελάριος το 2018 η Ελλάδα σώθηκε» σημείωσε.

Επανέλαβε πως δεν υπήρχε πότε στο μυαλό του επιλογή για επιστροφή στη δραχμή.

Η εικόνα που υπάρχει είναι πως δύσκολα θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έτσι δείχνουν τα πράγματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει εναλλακτική»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πως βλέπει τον εαυτό του μέσα στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε αρχικά ότι ένας ενεργός πολιτικός μπορεί να κάνει σημαντικά πράγματα και να έχει ρόλο, ακόμα και αν δεν είναι σε θέση πρώτης ευθύνης. Σημείωσε παράλληλα ότι στόχος του Ινστιτούτου που έχει δημιουργήσει είναι να «παράξει πολιτκή, προοδευτική, εναλλακτική πρόταση για τις προοδευτικές δυνάμεις». «Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, νοιάζομαι για αυτό το κόμμα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει εναλλακτική στον τόπο».

Ερωτώμενος αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας από τις επόμενες εκλογές και το αν βλέπει πολλά κόμματα στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός  σημείωσε ότι «η εικόνα μας δείχνει ότι δύσκολα θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση» και πως «ο πολυκατακερματισμός του προοδευτικού χώρου μόνο θετικός δεν είναι. Και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που τον είδαμε ήταν τελικά προς όφελος της δεξιάς ή και της ακροδεξιάς, που είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την Ευρώπη και το πολιτικό σύστημα». 

«Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι εξελίξεις, όμως μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, αν θέλουμε να έχουμε μια θετική προοπτική για τις προοδευτικές δυνάμεις και προοπτική εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης θα πρέπει να βρούμε τρόπους να υπερβούμε αυτόν τον πολυκατακερματισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL