Δεν εμπεριείχε κάποια είδηση ή έκπληξη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο είχε φροντίσει να διαμορφώσει για τον πρωθυπουργό ένα προστατευτικό δημοσιογραφικό περιβάλλον, στερώντας τη δυνατότητα από «Αυγή – Κόκκινο» και άλλα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, να υποβάλλουν ερώτηση. Σε αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός, χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα, επιχείρησε να προβάλλει το προφίλ του εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας. Επιπλέον, φόρεσε, εκ νέου, τον μανδύα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το άδειο καλάθι που παρουσίασε, χθες, προς τους παραγωγικούς φορείς.
Για πολλοστή φορά, απέδωσε την ακρίβεια στον διεθνή παράγοντα. Έδωσε έμφαση στην αύξηση των τιμών παγκοσμίως και στην άνοδο του πληθωρισμού, λέγοντας ότι είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Ο πρωθυπουργός προετοίμασε το έδαφος για την μονιμοποίηση των ανατιμήσεων λέγοντας ότι η «ακρίβεια θα είναι μαζί μας, αλλά από δω και στο εξής θα έχουμε σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών»! Σημειώνεται, ότι ο Κ. Μητσοτάκης, σε προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του, ισχυριζόταν ότι τα δύσκολα – σε σχέση με την ακρίβεια – είναι πίσω μας. Επιπλέον, επιχείρησε να ακυρώσει τη σεναριολογία που κυκλοφορεί ακόμα και σε τμήμα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι «θα κριθούμε σε ορίζοντα τετραετίας», στη σκιά της φημολογίας περί ενός πιθανού εκλογικού αιφνιδιασμού.
Δεν έκλεισε το παράθυρο για αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι διαφωνεί με την άποψη ότι με το υπάρχον εκλογικό σύστημα η αυτοδυναμία το 2027 είναι ανέφικτη, επιδιώκοντας να λάβει διακριτικές αποστάσεις από τις πληροφορίες, περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, κατηγορηματικά, αυτό το ενδεχόμενο, τροφοδοτώντας και σχετικές συζητήσεις στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην αντιπολίτευση, είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, «βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας», αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υποστήριξε, έχει υιοθετήσει την στάση του «όχι σε όλα». Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός έδειξε να επενδύει στη φάση αναδιοργάνωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες βουλευτών κυβερνητικής πλειοψηφίας περί «επανάπαυσης της Ν.Δ.» Ερωτηθείς για τα σχέδιά του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «λυπάται για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο, ανέφερε, και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα». Καταδίκασε δε τα «σχετικά δημοσιεύματα που δείχνουν ασέβεια στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου».
Μήνυμα προς τους γαλάζιους δελφίνους
Ως μήνυμα προς τους δελφίνους της Ν.Δ. ερμηνεύεται η πρόθεση του να ακυρώσει και τα σενάρια που αφορούν την μεταπήδηση του σε κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη». Θέλω να εξαντλήσω την πρωθυπουργική θητεία έως την άνοιξη του 2027, υπογράμμισε, λέγοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να πει τι θα γίνει σε τρία χρόνια.
«Σιωπή» για συλλογικές διαπραγματεύσεις
Ο πρωθυπουργός μίλησε για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027 και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Υπογράμμισε ότι θέλει να δώσει κίνητρα, για να μην εγκλωβίζονται οι πολίτες σε μια επιδοματική πολιτική, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Για πολλοστή φορά, εντούτοις απέφυγε να κάνει μνεία στην ανάγκη αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αναφορικά με την κατάσταση διάλυσης στο ΕΣΥ υποστήριξε ότι «καλά κάνουν τα μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύουν τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά δεν αναδεικνύονται εξίσου και τα θετικά και πως «δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ». Κάποιοι διέκριναν, στον απόηχο αυτής της αναφοράς, ότι ο πρωθυπουργός υιοθετεί σε πιο ήπιους τόνους την καταγγελτική ρητορική του Άδωνι Γεωργιάδη έναντι των ρεπορτάζ που φωτίζουν τα αδιέξοδα του ΕΣΥ.