Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.4°C28.5°C
4 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.1°C27.2°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.2°C24.0°C
4 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.0°C27.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
25.7°C25.7°C
4 BF 33%
ΝΔ / Το δριμύ κατηγορώ Σαμαρά και τα βέλη Καραμανλή κατά Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ / Το δριμύ κατηγορώ Σαμαρά και τα βέλη Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προφασίστηκε έναν μείζονα, πολιτικό ή εθνικό λόγο για την απουσία του, από την εκδήλωση στην οποία θα μιλούσαν οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Λίγη ώρα πριν την έναρξη της παρουσίασης του βιβλίου («Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή» ) του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους διεθνείς της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ που διεξάγεται στη χώρα μας. «Η σχέση μας με την Εθνική μπάσκετ είναι γνωστή και δεδομένη. Και η αγάπη δεδομένη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας με τους παίκτες και το επιτελείο της Εθνικής ομάδας. Αργά το βράδυ, μετά το πέρας των ομιλιών των δύο πρωθυπουργών, κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε «αιφνιδιαστικά» στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο πλαίσιο των επισκέψεων του σε υπουργεία και φορείς…

Οι αποθέωση για τους «πρώην» - Ψυχρή υποδοχή για Μαρινάκη – Ντόρα

Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., που έδωσαν χθες το παρόν στο Πολεμικό Μουσείο, υποστήριζαν ότι έκανε πολιτικό «φάουλ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απουσία του. Ο πρωθυπουργός, προφανώς, προνόησε ότι θα… έπαιζε εκτός έδρας. Οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής αποθεώθηκαν κατά την είσοδο τους στο χώρο, ενώ τις ομιλίες τους διέκοπταν τα ηχηρά χειροκροτήματα. Στον αντίποδα, ακούστηκαν ήχοι και εκφράσεις δυσφορίας – που κάλυψαν τα ελάχιστα χειροκροτήματα – όταν ο Μ. Κοττάκης  προσφώνησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ψυχρή υποδοχή - όταν ανακοινώθηκε η παρουσία της - επεφύλαξε το κοινό και προς την Ντόρα Μπακογιάννη, που την «συνέλαβε» ο φακός της κάμερας, βλοσυρή και αγέλαστη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη
(INTIME NEWS/ΙΣΜΗΝΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ)

Ούτως ή άλλως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίγνωση του σκληρού πολιτικού σφυροκοπήματος από τους «πρώην». Όπως παραδέχτηκε, μάλιστα, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, χρειάζεται «δουλειά» στην αποδοχή και τη διαχείριση της κριτικής που του ασκείται.

Σαμαράς: Η γραμμή Μελόνι πυροδότησε ερωτήματα

Η ομιλία του Μεσσήνιου πολιτικού αποτέλεσε «οδοστρωτήρα» - σύμφωνα με τους παριστάμενους -  για τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και επέφερε  καίριο πλήγμα, στο ήδη ραγισμένο προφίλ του πρωθυπουργού. Η ατζέντα που παρουσίασε, εντούτοις, ο Αντώνης Σαμαράς στα εθνικά θέματα και στο πεδίο των δικαιωμάτων αποτέλεσε «αντίγραφο» της πλατφόρμας της Μελόνι ή της Λεπέν και τροφοδότησε ερωτήματα για τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει, εφεξής, ο πρώην πρωθυπουργός. «Θα εκφράζει τη δεξιά ψυχή της παράταξης ή θα αποτελέσει τον θεμελιωτή ενός νέου φορέα στα δεξιά της Ν.Δ. σε μία συγκυρία που η Ε.Ε. κλίνει όλο και πιο δεξιά», ήταν τα ερωτήματα που ακούστηκαν, στα χθεσινά πηγαδάκια. Ο Σαμαράς, φρόντισε να αφήσει όλα τα σενάρια ανοιχτά, εκτός από ένα. Στο τέλος της ομιλίας του, διαμήνυσε ότι δεν θα αφήσει τις θέσεις του για κανένα μεγάλο αξίωμα, ακυρώνοντας τη συζήτηση ότι ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έδωσε, ωστόσο, έμφαση στην πρόθεση του να παραμείνει πολιτικά «παρών», στέλνοντας και το μήνυμα στο Μαξίμου  – μέσω στίχων του Παλαμά – ότι δεν θα υποστείλει τη σημαία της κριτικής:

“Κάλλιο γλύστρα στον δρόμο τον δικό σου παρά να μείνεις ορθός στο δρόμο του άλλου!”

Το έχω αποδείξει στη διαδρομή μου.

Υπηρετώ την πατρίδα και την παράταξη…

Ήμουν, είμαι, και θα είμαι παρών!» ανέφερε. Κατά τον κ. Σαμαρά, άλλωστε, «στις εκλογές διαμορφώθηκε η μικρότερη και η πιο φοβική ΝΔ

Ο λαός εμπιστεύτηκε την Κεντροδεξιά, «όχι πολιτικούς γιατρούς χωρίς σύνορα».
 
Το υπερδεξιό μανιφέστο του Μεσσήνιου, άσκησε έλξη στο ακροατήριο, που ξέσπαγε σε χειροκροτήματα όταν ο πρώην πρωθυπουργός έριχνε καρφιά προς τον κ. Μητσοτάκη. «Πρόεδρε δώσε πόνο» ακούστηκε κάποια στιγμή από τις πίσω σειρές του κοινού, όταν ο Αντ. Σαμαράς ανέβαζε τα ντεσιμπέλ, με τον πρώην πρωθυπουργό να απαντά: «Θα δώσω σοβαρότητα».

Διατράνωσε, την αντίθεση του και για το πολιτικό – ιδεολογικό στίγμα της παράταξης σημειώνοντας ότι «η ΝΔ είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες. Άλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη». Σε άλλο σημείο, μάλιστα, διερωτήθηκε αν «είναι επιτυχημένο το επιτελικό κράτος με τους ανακυκλούμενους υπουργούς και τους απαξιωμένους βουλευτές» δίδοντας ο ίδιος την απάντηση: «Ο λαός εμπιστεύτηκε την Κεντροδεξιά να την κυβερνήσει, όχι πολιτικούς γιατρούς χωρίς σύνορα».

Αντώνης Σαμαράς
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος αν επιμένει στο λάθος»

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρώην Πρωθυπουργός έβαλε μπόλικο νερό στο μύλο της μισαλλοδοξίας,  ψέγοντας  «τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής την ώρα που το 1/3 των βουλευτών μας δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο».

Η αναφορά δε «αφήστε τα γλέντια που ακολούθησαν μετά» αξιολογήθηκε ως αιχμή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου και τους ενοίκους του Μαξίμου κ.κ. Σκέρτσο – Πατέλη που φωτογραφήθηκαν να γιορτάζουν το νόμο σε wine bar. «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος αν επιμένει στο λάθος» ήταν το αιχμηρό μήνυμα Σαμαρά, που προκάλεσε επευφημίες.   

Υπέρ μείωσης του ΦΠΑ

Στο στόχαστρο του πρώην πρωθυπουργού τέθηκαν και οι (μη) χειρισμοί της κυβέρνησης για την τιθάσευση της αισχροκέρδειας και τη αναχαίτιση της ακρίβειας. Κατά τον Αντ. Σαμαρά, ο έλεγχος των καρτέλ αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όπως και η μείωση ΦΠΑ «που έγινε το 2012 (σ.σ. επί πρωθυπουργίας του) κόντρα στην Τρόικα και πέτυχε». Η παραπάνω αποστροφή προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση καθότι αναφέρθηκε σε αιτήματα που βρίσκονται στην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής ατζέντας και απορρίπτονται από την κυβέρνηση.

Καρφιά προς Ντόρα – εκσυγχρονιστές

Ο Αντ. Σαμαράς, ειδικά στο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής, έκανε συχνές αναδρομές σε δικές του αποφάσεις – όταν ήταν πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ – για να καταδείξει την απόσταση που τον χωρίζει «με τα αδιανόητα όσα συμβαίνουν σήμερα». Ισχυρίστηκε ότι ήταν «λάθος το ψήφισμα με το Κόσοβο», ρίχνοντας τα βέλη κατά της παρούσας στην εκδήλωση, Ντόρας Μπακογιάννη. Κατήγγειλε το “λόμπυ των κατευναστών” της Τουρκίας, φωτογραφίζοντας τα στελέχη με τα εκσυγχρονιστικά γαλόνια που περιστοιχίζουν τον Κ. Μητσοτάκη. Επικαλέστηκε δε, το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή – όταν δήλωνε ότι “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική” – για να επικρίνει για να εκθέσει τη μετεκλογική στάση του κ. Μητσοτάκη, έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.  

Καραμανλής: Μηνύματα κατά αλαζονείας μέσω Βρυξελλών

Οι αιχμές του Κώστα Καραμανλή προς το Μαξίμου εστάλησαν μέσω… Βρυξελλών. Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, μίλησε για «αυταρέσκεια», «αλαζονεία», και «ελιτισμό» που δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα αλλά και υπεροψία για την άλλη άποψη, περιφρόνηση για τους πολλούς,  αγωνίες, για τα προβλήματα και τις προσδοκίες τους. Για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και δη τα ελληνοτουρκικά, εξέπεμψε το σήμα, «ότι είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως (υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας), την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. «Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», όπως είπε, καταδεικνύοντας την καχυποψία του, έναντι των χειρισμών της κυβέρνησης.

Κώστας Καραμανλής
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι παρουσίες

Στην εκδήλωση, έδωσαν το παρών ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ  ο Θάνος Πλεύρης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Λευτέρης Οικονόμου, Λευτέρης Ζαγορίτης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, o Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Αφροδίτη Λατινοπούλου. Παρέστη και ο Χάρης Κονιδάρης, εκπρόσωπος Τύπου του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL