Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το καταδικαστικό ψήφισμα που αναμένεται να υιοθετήσει αύριο Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή Ολομέλειά του, το Ευρωκοινοβούλιο θα υπερψηφίσει κείμενο, με το οποίο θα εκφράζει ξεκάθαρα έντονες ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα μας.
Οι ευρωβουλευτές θα κάνουν αναφορά στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που σχεδόν τρία χρόνια μετά δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, αλλά και στις απειλές, επιθέσεις, παρακολουθήσεις με spyware και αγωγές τύπου SLAPP, τις οποίες αντιμετωπίζουν πολλοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να καταδικάσουν την υπερβολική χρήση βίας από την ΕΛΑΣ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και μειονοτικών ομάδων. Μάλιστα, θα κάνουν συγκεκριμένη αναφορά στις δολοφονίες τριών νεαρών Ρομά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενώ θα υπενθυμίσει την αθώωση των αστυνομικών στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου.
Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τονίσουν ότι απειλείται ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης, καθώς η ιδιοκτησία των ΜΜΕ στην Ελλάδα κατανέμεται κυρίως σε μικρό αριθμό ολιγαρχών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δραματικά ανεπαρκή αναφορά σε ορισμένα θέματα, όπως στις ανησυχίες για το σύστημα ασφάλειας των σιδηροδρόμων πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Μεγάλο τμήμα του ψηφίσματος που θα υιοθετηθεί αναμένεται να αφορά το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, θα καταδικάσει την αθέμιτη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» ως δικαιολογία για την απαράδεκτη υποκλοπή και παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γεώργιου Κύρτσου και του πρώην βουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη. Θα εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία για την επιρροή του πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται υπό την άμεση αρμοδιότητα και εποπτεία του γραφείου του, ενώ θα τονίσει ότι πρέπει να διερευνηθούν ανεμπόδιστα όλες οι καταγγελίες και να κληθεί η Europol να συμμετάσχει στις έρευνες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές θα εκφράσουν μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν δεχτεί αυξανόμενες πιέσεις λόγω του έργου τους σχετικά με τις παράνομες υποκλοπές της ΕΥΠ. Θα καλέσουν επίσης την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία, η οποία καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς και να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων.
Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο θα καταδικάσει απερίφραστα και τον εκφοβισμό σε βάρος δικαστικών λειτουργών που ελέγχουν την κυβέρνηση, όπως η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ράμμος, πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ.
Στο ψήφισμά του, το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να αναφερθεί στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 600 μετανάστες, στηλιτεύοντας την έλλειψη προόδου στη δικαστική έρευνα. Οι ευρωβουλευτές θα θίξουν γενικότερα τη μεταχείριση των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα και στο εσωτερικό, κάνοντας αναφορά στα συστηματικά push backs, αλλά και στις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής. Θα εκφράσει δε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών και, ειδικότερα, τις συκοφαντικές εκστρατείες και τη δικαστική παρενόχληση από τις ελληνικές αρχές προς ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί γρήγορα και ολοκληρωμένα η δικαστική έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, καλύπτοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων. Αναμένεται να ασκήσουν κριτική στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, παρατηρώντας ότι φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και να διστάζει να καλέσει βασικούς πραγματογνώμονες να καταθέσουν. Θα εκφράσουν δε τη βαθύτατη ανησυχία τους για την άρνηση του Κοινοβουλίου να διεξαγάγει έρευνα όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σχετικά με δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών.