Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.2°C27.4°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.9°C24.9°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.0°C22.1°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.5°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C26.2°C
0 BF 56%
Περιοχές Natura / «Κατόπιν εορτής η αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων στον Έβρο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιοχές Natura / «Κατόπιν εορτής η αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων στον Έβρο»

Σκυλακάκης
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ευθείες βολές απέναντι στην κυβέρνηση για την περιβαλλοντική της πολιτική, με φόντο την παλινωδία για τα αιολικά πάρκα στις καμένες περιοχές Natura στον Έβρο, εκτοξεύει η Πέτη Πέρκα.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρει πως σήμερα «είχαμε μια νέα απόδειξη της ανεπάρκειας της κυβέρνησης στα θέματα περιβάλλοντος και πυρκαγιών», αφού «κατόπιν εορτής, και μετά από σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει την “αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων” σε δασικές περιοχές του Έβρου που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης από το 2000».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια παρατηρεί ότι και στον Έβρο, αλλά και σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές που κάηκαν η περιβαλλοντική αδειοδότηση προχωρούσε κανονικά, με την κυβέρνηση να κλείνει βολικά τα «μάτια» της στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΦΥΠΕΚΑ. «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε προτείνει από τις αρχές Σεπτεμβρίου την αναστολή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων, κατηγορίας Α1 και Α2, σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 που έχουν πληγεί σημαντικά από πυρκαγιές», σημειώνει η ίδια.

Η κ. Πέρκα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «λαμβάνει αποφάσεις για το περιβάλλον μόνο όταν εκτίθεται», όπως έπραξε και στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφού έδωσε τις «ευλογίες» της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης που παραχώρησε άδεια για αιολικά εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Να σημειωθεί πως από το πρωί εκτίθεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα, με τον Παύλο Μαρινάκη να λέει ψέματα για να δικαιολογήσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να παραδέχεται ότι η τελική αδειοδότηση δόθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023» αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο επειδή πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, ανακοίνωσε αναστολή για «μέχρι ένα έτος» για τις ανεμογεννήτριες στα καμένα του Έβρου.

Αναλυτικά η δήλωση της Πέτης Πέρκα

Σήμερα είχαμε και μία νέα απόδειξη της ανεπάρκειας της κυβέρνησης στα θέματα περιβάλλοντος και πυρκαγιών. Κατόπιν εορτής, και μετά από σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει την «αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων» σε δασικές περιοχές του Έβρου που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης από το 2000.

Στο μεταξύ, στον Έβρο αλλά και σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές της πατρίδας μας που κάηκαν, η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων προχωρούσε κανονικά. Και στην περίπτωση του εθνικού δρυμού Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμμης ολοκληρώθηκε για έργο αιολικών σταθμών, παρά και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Για το λόγο αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε προτείνει από τις αρχές Σεπτεμβρίου την αναστολή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων, κατηγορίας Α1 και Α2, σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 που έχουν πληγεί σημαντικά από πυρκαγιές.

Δεν θα περιμέναμε βέβαια τίποτε καλύτερο από μία κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις για το περιβάλλον μόνο όταν εκτίθεται. Αυτή η πολιτική είναι ιδιαίτερα επιζήμια τόσο για τις προστατευόμενες περιοχές, όσο και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν την κύρια απάντησή μας απέναντι στην κλιματική κρίση. Γιατί εδώ και 4 χρόνια αγνοούνται τόσο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, όσο και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000.

Και την ίδια ώρα με έκπληξη ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να απαντά σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η κλιματική κρίση μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για τον τουρισμό, αγνοώντας ότι το περιβάλλον, που υφίσταται καταστροφικές συνέπειες από την κλιματική κρίση αλλά και από τις κυβερνητικές επιλογές, αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Αλήθεια νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι οι φετινές πυρκαγιές σε Ρόδο και Έβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, για τις οποίες δεν θωράκισε ως όφειλε τη χώρα, ωφέλησαν το τουριστικό προϊόν και την οικονομία;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL