Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.8°C30.0°C
1 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.0°C29.4°C
1 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.0°C28.8°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C26.5°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
0 BF 57%
Εκλογές 2023 / Πεδίο σύγκλισης για προοδευτική κυβέρνηση οι υποκλοπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές 2023 / Πεδίο σύγκλισης για προοδευτική κυβέρνηση οι υποκλοπές

13336124a.jpg
Ανατροπή πολιτικών δεδομένων προκαλεί η δυναμική επαναφορά του σκανδάλου των υποκλοπών στην προεκλογική ατζέντα. Αντικειμενικά οι υποκλοπές γίνονται πεδίο επί του οποίου μπορεί να σχηματιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση, καθώς πλέον ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα ότι «μόνο με προοδευτική κυβέρνηση οι υπαίτιοι του παρακράτους θα λογοδοτήσουν», ενώ και το ΠΑΣΟΚ ζητάει Εξεταστική και στη συνέχεια Προκαταρκτική Επιτροπή που θα αφορά πολιτικά πρόσωπα.
 
Στο μάτι του κυκλώνα είναι ήδη η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο τ. διοικητής της Υπηρεσίας Παναγιώτης Κοντολέων, αλλά τώρα πια και οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΕΥΠ (δηλαδή ο πρωθυπουργός)!
 
Ολα ξεκίνησαν από το ντιμπέιτ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά παραδέχθηκε το «σκάνδαλο των υποκλοπών» και ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι στόχος του είναι να μπουν φυλακή όσοι εμπλέκονται σε αυτό.
 

Μύδροι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την εισαγγελέα της ΕΥΠ

 
«Μετά την ομολογία Μητσοτάκη, μόνο με προοδευτική κυβέρνηση οι υπαίτιοι του παρακράτους θα λογοδοτήσουν», τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι στο ντιμπέιτ «προέκυψε μια σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια, ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις». «Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην Εξεταστική Επιτροπή, και γιατί η Β. Βλάχου χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε -η εισαγγελέας της ΕΥΠ- τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις; Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί, εννέα μήνες, μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν;».
 
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «η αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».
 
Στο θέμα επανήλθε ο Ν. Ανδρουλάκης βάζοντας Βλάχου και Κοντολέοντα στο στόχαστρό του. Αλλά αυτό σε πρώτη φάση. Διότι σε δεύτερη φάση φαίνεται να στοχεύει Μητσοτάκη. Αναφερόμενος στη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο, ο Ν. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε χθες (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ): «Το άκουσε αυτό η ελληνική Δικαιοσύνη; Να μας πει η ελληνική Δικαιοσύνη γιατί η εισαγγελέας της ΕΥΠ Β. Βλάχου υπέγραψε ότι η παρακολούθησή μου έγινε για εθνικούς λόγους. Ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή δηλώνει ότι η Β. Βλάχου κακώς υπέγραψε επικαλούμενη εθνικούς λόγους. Πρέπει επιτέλους η εισαγγελέας της ΕΥΠ Β. Βλάχου και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο Π. Κοντολέων, να απολογηθούν γιατί υπέγραψαν ότι η παρακολούθησή μου γίνεται για εθνικούς λόγους».
 

ΠΑΣΟΚ: Εξεταστική, Προκαταρκτική και «σκαμνί»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Ανδρουλάκης όταν ζητάει «να πάνε φυλακή» αναφέρεται σε όσους έχουν υπογράψει την παρακολούθησή του, δηλαδή σε Βλάχου, Κοντολέοντα και 2-3 υπαλλήλους της ΕΥΠ. Αυτά είναι στο επίπεδο της διεξαγόμενης έρευνας από τη Δικαιοσύνη.
 
Στο πολιτικό επίπεδο, ο Ν. Ανδρουλάκης θέτει ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία πιθανόν να οδηγήσει και σε σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τα πολιτικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ τα θέματα «έτρεχε» ο ανιψιός του και τότε διευθυντής του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης…
 
Επιπλέον ο Ν. Ανδρουλάκης επιδιώκει η Εξεταστική να μην αναγνωρίσει τη δυνατότητα επίκλησης απορρήτου και να κληθούν Μητσοτάκης, Δημητριάδης. Το πόρισμα της Εξεταστικής είναι αυτό που θα οδηγήσει σε Προκαταρκτική Επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα…
 

Σκέρτσος: Δεν είπε ο Μητσοτάκης ότι είναι σκάνδαλο

Πάντως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αγωνίστηκε ει μάτην να ανασκευάσει τη δήλωση Μητσοτάκη για το «σκάνδαλο των υποκλοπών». «Αναφερόταν στο δημοσίευμα του Economist και διάβασε τη συγκεκριμένη αναφορά», είπε (ερωτηθείς από την ΑΥΓΗ) και πρόσθεσε ότι «η αναφορά αφορούσε το δημοσίευμα του Economist και δεν αποτελούσε κάποια αναφορά ή πολιτικό χαρακτηρισμό».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL