Ανδρέας Ξανθός / Μετατρέπουν τον ΕΟΠΥΥ σε οργανισμό απόλυτα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση

Ανδρέας Ξανθός / Μετατρέπουν τον ΕΟΠΥΥ σε οργανισμό απόλυτα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση

«Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011, ο ΕΟΠΥΥ γίνεται ένας απολύτως ελεγχόμενος από την κυβέρνηση οργανισμός, χωρίς καμία εκπροσώπηση των εργαζομένων, των παρόχων και των ληπτών υπηρεσιών υγείας» τονίζει σε δήλωσή του για τη νέα σύνθεση του οργανισμού ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Η νέα σύνθεση του ΔΣ για πρώτη φορά δεν περιλαμβάνει εκπροσώπηση από τους κοινωνικούς εταίρους, με τον κ Ξανθό να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ένα συγκεντρωτικό και αδιαφανή  μηχανισμό, απόλυτα εξαρτημένο από την κυβέρνηση και τελείως αποκομμένο από τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες».

«Η κατάργηση των κοινωνικών εκπροσωπήσεων και των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας  στη διοίκηση κρίσιμων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου,  είναι κεντρικό στοιχείο της πολιτικής που εφαρμόζει παντού το “καθεστώς Μητσοτάκη”» προσθέτει ακόμα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η επιλογή του Υπουργείου Υγείας για “αναδιοργάνωση” του ΕΟΠΥΥ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υγείας,   η εκχώρηση του real time ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, οι διοικητικές αυθαιρεσίες και οι “καρατομήσεις” στελεχών του, εντάσσονται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και  της Κοινωνικής Ασφάλισης» συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο κ. Ξανθός.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη να αφήσει εκτός σύνθεσης του νέου ΔΣ του ΕΟΠΥΥ την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΣΑμεΑ, που τόνισε ότι παραβιάζει τόσο την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα όσο και την ελληνική νομοθεσία και συηκεκριμένα τον 4488/2017.

Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού

Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που για πρώτη φορά δεν περιλαμβάνει εκπροσώπηση από τους κοινωνικούς εταίρους. Έτσι, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011, ο ΕΟΠΥΥ γίνεται ένας απολύτως ελεγχόμενος από την κυβέρνηση οργανισμός, χωρίς καμία εκπροσώπηση των εργαζομένων, των παρόχων και των ληπτών υπηρεσιών υγείας. 

Με αυτό τον τρόπο, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ένα συγκεντρωτικό και αδιαφανή μηχανισμό, απόλυτα εξαρτημένο από την κυβέρνηση και τελείως αποκομμένο από τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες. 

Η κατάργηση των κοινωνικών εκπροσωπήσεων και των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας  στη διοίκηση κρίσιμων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, είναι κεντρικό στοιχείο της πολιτικής που εφαρμόζει παντού το «καθεστώς Μητσοτάκη».

Ο ασφυκτικός έλεγχος στο Κράτος, ο αυθαίρετος και αναξιοκρατικός διορισμός  διοικήσεων, η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών (βλ. κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και του ΣΕΥΥΠ), οι μηχανορραφίες για την αποδυνάμωση Ανεξάρτητων Αρχών και την αποπομπή των επικεφαλής τους, είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τη συστηματική προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός αυταρχικού και αντιδημοκρατικού συστήματος εξουσίας, που δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Το «επιτελικό Κράτος» του κ.Μητσοτάκη είναι πλέον συνώνυμο των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών, της «μεροληψίας» υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, της πελατειακής λογικής και, φυσικά, της διαιώνισης και συγκάλυψης της διαφθοράς. 

Η επιλογή του υπουργείου Υγείας για «αναδιοργάνωση» του ΕΟΠΥΥ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υγείας,   η εκχώρηση του real time ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, οι διοικητικές αυθαιρεσίες και οι «καρατομήσεις» στελεχών του, εντάσσονται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και  της Κοινωνικής Ασφάλισης.  

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση και η αλλαγή πολιτικής στην Υγεία, είναι κομβική προϋπόθεση για ένα σύγχρονο και δημόσιο Ασφαλιστικό Φορέα Υγείας όπως ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα εγγυάται την  καθολική, ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας.